Élelmiszerbiztonsági rendszerek és csoportosításuk

Az élelmiszerbiztonsági rendszerek és csoportosításuk

 

Élelmiszerbiztonsági rendszerek

Az európai unió élelmiszertörvénye a 178/2002 EEC rendelet egyértelművé teszi, hogy az élelmiszerjogi szabályozást egységesíteni kell az Unió területén.
Az egységes szabályozásnak biztosítania kell, hogy az élelmiszerek ne legyenek ártalmasak, sőt támogatniuk kell az egészséget; biztonságosnak és teljes értékűen egészségesnek kell lenniük.
A biztonságos élelmiszerek előállításának felelőssége mind a termékbiztonsági, mind az élelmiszerbiztonsági szabályozás alapján az előállítót terheli. Ezt a biztonságot viszont meg kell őrizni a fogyasztó asztaláig.

 

A termelő, gyártó és forgalmazó szervezetek méretének növekedésével új helyzet alakult ki az élelmiszerbiztonság terén. A hatalmas méretek miatt egy kedvezőtlen esemény esetén lényegesen nagyobb az érintettek száma, az emberi és gazdasági következmények súlyossága. Érthető, hogy (különösen a fogyasztóval közelebbi kapcsolatban álló) nagyobb szervezetek nagyobb biztonságra, a kockázatok minimalizálására törekednek.

 

A kereskedelmi láncok emiatt fokozottan érdekeltek az élelmiszer biztonságát veszélyeztető események elkerülésében, mindezért a szokásos élelmiszer-jogszabályi kötelezettségeken túli követelményekkel szembesítik a beszállítókat.
Így egyes kereskedelmi láncok csoportjai különböző követelményrendszereket dolgoztak ki, amely követelményeket érvényesítik is a beszállítóikkal szemben.

 

Az élelmiszerbiztonsági rendszerek csoportosítása

 

A HACCP veszélyelemzési technikával kritikus szabályozási pontokat ( CCP) határoz meg és ezekhez a pontokhoz adekvát szabályozási eljárásokat rendel, amely eljárások biztosítják, hogy a folyamatok a CCP-ken a mindenkori hatósági előírások keretei között maradjanak.

A HACCP így tulajdonképpen a hatósági előírások betartásának rendszer kereteit adja meg, megkönnyítve azok betartását és dokumentálását.
A kereskedelmi láncok követelményei tartalmazzák a HACCP-t, de számos többlet követelményt határoznak meg. Ma már a különböző kereskedőlánc csoportok egymás rendszereit elfogadják.

Az ISO 22000, mint nemzetközi szabvány a HACCP-t úgy bővíti, hogy a kereskedőláncok különféle követelményei is érvényesüljenek. Előnye, hogy független minden kereskedői érdekcsoporttól és nemzetközi tanúsítással zárul.
Az FSSC 22000 egy előfeltételi programokkal kiegészített ISO 22000, amelyet kifejezetten az élelmiszergyártók részére dolgoztak ki.

 

Hogyan lesz működésed biztonsága mellett üzleti sikered eszköze is az élelmiszerbiztonsági rendszer?

Mit veszel igazán?

Kipróbált, kész technológiát, amely működteti tevékenységed egy fontos szegmensét, biztonságot és üzleti sikert hoz, mert piacképessé teszi termékeidet.

A megfelelő rendszer kiválasztása annak alapján kell történjen, hogy mi vállalkozásod tevékenysége, és mit preferál az a kapcsolatrendszer, amelyben ezt a tevékenységet folytatod.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.