IFS Food Stadard/Szabvány nemzetközileg elfogadott, tanúsítható élelmiszer biztonsági követelmény rendszer. Tanúsítványa igazolja, hogy vállalkozása a tanúsításba bevont területeken maradéktalanul teljesíti a törvényi előírásokat, az élelmiszer kereskedőláncok követelményeit, a vevők, a társadalom elvárásait
Az IFS Food Standard az élelmiszerlánc miden olyan területén alkalmazható ahol:
- élelmiszereket feldolgoznak, előállítanak, termelnek
- ömlesztett termékeket kezelnek
- élelmiszerek elsődleges csomagolását végzik
A Standard meghatározza a fenti tevékenységek során:
- felhasznált, kezelt anyagok körét és
- szabályozza az alkalmazott technológiákat
Ki felel az élelmiszerek biztonságáért?
Az élelmiszerek előállítása, forgalmazása nagy kockázattal járó tevékenységek. Az élelmiszerbiztonság mind a termékbiztonsági, mind az élelmiszer biztonsági szabályzás alapján az előállító felelőssége.
A biztonságot viszont meg kell őrizni a teljes élelmiszer láncon a termelőtől a fogyasztó asztaláig, ami felveti az élelmiszerlánc minden szereplőjének a felelősségét ezért a lánc szereplőinek együtt kell működniük.
Hogyan valósul meg a biztonság a termelőtől a fogyasztóig.
A fogyasztók felé az élelmiszer biztonságot -a közvetlen kapcsolat miatt- a kereskedőnek kell igazolni. A maguk részéről a kockázatok minimalizálást kereső kereskedő vállalkozások éveken át keresték annak a módját, hogy beszállítóik -az élelmiszerlánc előttük lévő szereolői- milyen módon igazolják a termékek biztonságát, az élelmiszer biztonsági törvények betartását.
2003-ig a kereskedői vállalkozások minőségbiztosítási szervezetei egyedi eljárásként, beszállítói auditokat végeztek.
2003-ban a Német Kiskereskedők Szövetsége kidolgozta az IFS Food Standardot, majd 2004-ben a francia, 2005-ben az olasz kiskereskedők is bekapcsolódtak a munkába, így 2007 végére, több változat tapasztalatai alapján elkészült az IFS Food 5. verziója, amelyet a GFSI (Global Food Safety Initiative) is elfogadott. Ezzel az IFS egy nemzetközi színtéren harmonizált követelményrendszert képviselő rendszerré vált. A fejlesztés, a tapasztalatok, jogszabály változások, fogyasztói elvárások beépítése folyamatos.
Jelenleg az IFS Food Standard 7. verziója van érvényben.
A követelményrendszer átfogja a szabályzási körébe tartozó tevékenységek, anyagok és technológiák összességét.
A szabvány egymást követő verziói tükrözik a felgyülemlett tapasztalatok nyomán beépített egyszerűsítéseket (követelmény lista csökkent) és szigorításokat (a KOK száma emelkedett) a minősítési szintek (alapszint, emelt szint) változásait, valamint a tanúsítvány érvényességi idejének egységesítését (12 hónap).
Kiemelt figyelmet érdemelnek a „KO” követelmények, a technológiáknak ezeken a pontjain, akár egy nem megfelelőség tanúsíthatatlanná teszi a szervezetet, ezek:
- a munkatársak tudatossága, felelőssége
- CCP-k felügyelete
- személyi higiénia
- alapanyag specifikációk
- végtermék specifikációk
- idegen test kezelés
- nyomon követhetőség
- belső auditok
- vészhelyzet menedzsment
- helyesbítő tevékenységek
Milyen előnyöket biztosít az IFS Food Szabvány?
- nemzetközileg elismert, GFSI kompetens tanúsítványa biztosíték a vevők számára
- a tanúsítványt akkreditált, harmadik fél, tanúsító szervezet adja ki
- a tanúsított szervezet be kerül az IFS nyilvánosan elérhető nyilvántartásába és marketing célra haználhatja az IFS logót
- a tanúsítvány egyidejűleg igazolja a törvényességet, minőséget és biztonságot
- törvényességi üzenetet közvetít termelőknek és vevőknek
- lehetőséget ad a szervezeteknek, hogy igazolják beszállítóik megfelelőségét is
Az IFS Food tanúsítvány piaci elvárás, szerezze meg, hogy versenyképes lehessen az élelmiszerek hatalmas küzdőteret jelentő piacán
Szolgáltatásunk:
- IFS Food Standard– on alapuló rendszer kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra.
- Rendszerismereti képzés.