HACCP élelmiszerbiztonsági rendszer

A HACCP, mint élelmiszerbiztonsági rendszer  az élelmiszerlánc teljes hosszán, annak minden pontján  kötelező.

A HACCP lényege, célja és törvényi háttere.

A HACCP mindazon eljárások együttes és folyamatos, ellenőrzött és dokumentált működtetését jelenti, amelyek szükségesek az élelmiszerek biztonságának, egészséges voltának fenntartásához.

A 2008.évi XLVI törvény (külső hivatkozás) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről”:

22§ (1) Az élelmiszer vállalkozás működése során ….

b., olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomonkövetési, termékvisszahívási rendszert vagy ilyen rendszerek olyan elemeit kell működtetnie, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonsága.

Az élelmiszerek az ember egészségének, élet- és munkaképességének folyamatos fenntartásához nélkülözhetetlen tápanyagok, mezőgazdasági termékek és azok feldolgozott származékai. Az élelmiszerek biztonságát (élelmezés egészségügyi alkalmasságát) és minőségét (tápanyag tartalmát, élvezeti értékét) számos tényező veszélyezteti. Ezek a veszélyek biológiai (kórokozó és romlást okozó mikro-organizmusok), kémiai (szermaradványok, hozamfokozók, fertőtlenítőszerek, konzerváló-szerek stb.), illetve fizikai (fém, üveg) természetűek.

A Codex Alimentarius Bizottsága 2022.09.25-én hozott határozatában változtatott a HACCP követelményeken. A változások a határozat dátumától hatályosak. Tudjon meg többet

A HACCP kidolgozása és műkődtetése során:

  • Az élelmiszer előállítási, forgalmazási folyamat teljes hosszánve (az alapanyag beérkezésétől a fogyasztó asztaláig) veszélyelemzést kell végezni.
  • meg kell határozni a kockázatokat –kockázatértékelés– abból a célból, hogy
  • meghatározzuk a fogyasztóra veszélyforrást jelentő pontokat,  Kritikus szabályozási Pont.
  • A lehetséges veszélyek (biológiai, kémiai, fizikai) megelőzését vagy elfogadható szintre csökkentését biztosító szabályozást kell rendelni ezekhez a pontokhoz.
  • Folyamatos megfigyelést kell végezni ezeken a pontokon a szabályozás eredményességének biztosítására.
  • Dokumentálni kell a megfigyelések eredményeit és a szükségessé váló javító beavatkozásokat.
  • Rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal igazolni kell a hatékonyságot, azaz a termék (élelmiszer) veszélymentességét

A HACCP bevezetésével eleget tesz a törvényi kötelezettségeknek.

Szolgáltatásunk:

Kiemelt referenciáink:

Badacsonyi Pincegazdaság – Best-Foods Magyarország Kft. – Bio-Olaj Rt. – Buszesz Rt. – Csányi Pincészet Rt. – Csurgó Coop Rt. – Egertej Kft. – Fish & Food Kft. – Fornetti Pannon Kft. – Gyermekélelmezési Intézetek – Henkel Magyarország Kft. – Hevesi-Hús Kft. – Hilltop-Neszmély Rt. – Idősek Otthona – Kempinski Hotel Budapest Zrt. – Kisalföldi Mg. Rt. – Mantar Kft. – Mark-Nagisz Kft. Jégkrémüzem – Mizse-Táp Kft. – Penny Market üzletlánc – Pikker Húsipari Kft. – SOLE Hungária Rt. – Villányi Borászat

Tegye fel kérdéseid

Bármilyen szabvány vagy folyamat bevezetésére is van szüksége, teljeskörű rendelkezésére állunk az igényfelméréstől, a bevezetésen és az audit felügyeletén át, a munkatársak betanításáig

Kapcsolatfelvételi űrlap (Kapcsolati oldal)