A HACCP, mint élelmiszerbiztonsági rendszer az élelmiszerlánc teljes hosszán, annak minden pontján kötelező.
A HACCP lényege, célja és törvényi háttere.
A HACCP mindazon eljárások együttes és folyamatos, ellenőrzött és dokumentált működtetését jelenti, amelyek szükségesek az élelmiszerek biztonságának, egészséges voltának fenntartásához.
A „2008.évi XLVI törvény (külső hivatkozás) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről”:
22§ (1) Az élelmiszer vállalkozás működése során ….
b., olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomonkövetési, termékvisszahívási rendszert vagy ilyen rendszerek olyan elemeit kell működtetnie, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonsága.
Az élelmiszerek az ember egészségének, élet- és munkaképességének folyamatos fenntartásához nélkülözhetetlen tápanyagok, mezőgazdasági termékek és azok feldolgozott származékai. Az élelmiszerek biztonságát (élelmezés egészségügyi alkalmasságát) és minőségét (tápanyag tartalmát, élvezeti értékét) számos tényező veszélyezteti. Ezek a veszélyek biológiai (kórokozó és romlást okozó mikro-organizmusok), kémiai (szermaradványok, hozamfokozók, fertőtlenítőszerek, konzerváló-szerek stb.), illetve fizikai (fém, üveg) természetűek.
A Codex Alimentarius Bizottsága 2022.09.25-én hozott határozatában változtatott a HACCP követelményeken. A változások a határozat dátumától hatályosak. Tudjon meg többet
A HACCP kidolgozása és műkődtetése során:
- Az élelmiszer előállítási, forgalmazási folyamat teljes hosszánve (az alapanyag beérkezésétől a fogyasztó asztaláig) veszélyelemzést kell végezni.
- meg kell határozni a kockázatokat –kockázatértékelés– abból a célból, hogy
- meghatározzuk a fogyasztóra veszélyforrást jelentő pontokat, Kritikus szabályozási Pont.
- A lehetséges veszélyek (biológiai, kémiai, fizikai) megelőzését vagy elfogadható szintre csökkentését biztosító szabályozást kell rendelni ezekhez a pontokhoz.
- Folyamatos megfigyelést kell végezni ezeken a pontokon a szabályozás eredményességének biztosítására.
- Dokumentálni kell a megfigyelések eredményeit és a szükségessé váló javító beavatkozásokat.
- Rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal igazolni kell a hatékonyságot, azaz a termék (élelmiszer) veszélymentességét
A HACCP bevezetésével eleget tesz a törvényi kötelezettségeknek.
Szolgáltatásunk:
- HACCP rendszer kidolgozása, tanácsadás, felkészítés a működőképesség igazolása
- Minimum higiéniai ismeretek oktatása
- Élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
- Rendszerismereti képzés
Kiemelt referenciáink:
Badacsonyi Pincegazdaság – Best-Foods Magyarország Kft. – Bio-Olaj Rt. – Buszesz Rt. – Csányi Pincészet Rt. – Csurgó Coop Rt. – Egertej Kft. – Fish & Food Kft. – Fornetti Pannon Kft. – Gyermekélelmezési Intézetek – Henkel Magyarország Kft. – Hevesi-Hús Kft. – Hilltop-Neszmély Rt. – Idősek Otthona – Kempinski Hotel Budapest Zrt. – Kisalföldi Mg. Rt. – Mantar Kft. – Mark-Nagisz Kft. Jégkrémüzem – Mizse-Táp Kft. – Penny Market üzletlánc – Pikker Húsipari Kft. – SOLE Hungária Rt. – Villányi Borászat