IATF 16949:2016 - autóipari követelmények, tanácsadás, felkészítés

IATF 16949:2016 követelményrendszer az autóipari beszállítók részére. A tanúsítvány igazolja, hogy autóipari termékei és szolgáltatásai megfelelnek az autóipar követelményeinek.

2016 októberében megjelent az IATF 16949:2016 normatív követelményrendszer, amely két éves átállás után átveszi teljes egészében az ISO/TS 16949 szerepét.

Hogy beszállítója lehessen az autóiparnak!

Az IATF 16949:2016 az ISO 9001 szabványra épül és a gyártási illetve a támogató folyamatokat vonja szabályozás alá. Termékre vonatkozó előírásokat csak közvetve tartalmaz.

Az IATF 16949:2016 a megújult 10 pontos és teljes körű kockázatelemzésre alapuló ISO 9001:2015-re épülő többletkövetelményeket tartalmazza.

Az IATF 16949:2016 minden működési területre részletes előírásokat tartalmaz, így a folyamatszabályozás módjára és céljára is.

Mi az új az IATF 16949-ben?

Nem csupán a részletekben van különbség, amire alább néhány példát hozunk. Az átfogó különbség az ISO 9001 szabvány kockázatelemzésre építkező megközelítéséből adódik.

Néhány példa az új IATF 16949 többletkövetelményei közül:

7.1.5.2.1 Kalibrálási, verifikálási feljegyzések

A szervezetnek dokumentált folyamattal kell rendelkeznie a kalibrálási/ellenőrzési feljegyzések kezelésére a korábbiakon túl:

  • Ellenőrzés, miszerint a termék és folyamat ellenőrzésére alkalmazott szoftver verzió megfelel a specifikációnak.
  • A termék és folyamat ellenőrzéséhez használt szoftverellenőrzésekre vonatkozóan.
8.3.3.3 Megkülönböztetett jellemzők

Vevővel a kijelölt megkülönböztetett jellemzők jóvá kell hagyatni, ha szükséges.

8.3.4 A tervezés és fejlesztés felügyeleti tevékenységei

A vevő igényei szerint a termék és folyamatfejlesztési tevékenység méréseit a vevő által megadott időközönként jelenteni kell a vevőnek.

7.5.1.1. Szabályozási terv

First-off/last-off (első/utolsó) alkatrész érvényesítést, ha van.
A szabályozási terveket át kell vizsgálni/aktualizálni kell a korábbiakon túl:

  • Nem megfelelő termék kiszállítása esetén.
  • Vevői reklamáció és a kapcsolódó helyesbítő intézkedések után.
  • Adott gyakoriság szerint a kockázatelemzés alapján.

További IATF 16949 különbségek

A rendszer bevezetésének és működtetésének sikere, gördülékenysége a más ISO rendszereknél tapasztaltaknál lényegesen nagyobb mértékben függ a rendszert kidolgozó és a működtetést végző, azt felügyelők szakmai felkészültségétől, gyakorlatától és elkötelezettségétől.

Az autóiparban felgyorsult a modellváltás. A rövid határidős változások, a gyakori modellváltás jelentősen igénybe veszi a beszállítókat. Mindez állandó készenlétet és nagyon rugalmas reagálást követel meg a beszállítóktól.

Ezeknek a követelményeknek a biztos gazdasági háttérrel, jó és stabil humánerőforrással rendelkező vállalkozások is csak jól működő ISO/TS 16949, illetve IATF 16949:2016 rendszerrel tudnak megfelelni.

Legyen beszállítója az autóiparnak!

Szolgáltatásunk:

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.