Tájékoztató a fertőtlenítésről 5. rész

Fertőtlenítő mosás. A fertőzést átvivő tényezők közül igen jelentős a textíliák szerepe. Ezért a betegellátással és élelmiszerelőállítással kapcsolatba kerülő összes textíliát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni.

3.3.1. Fertőtlenítő mosás

A fertőzést átvivő tényezők közül igen jelentős a textíliák szerepe. Ezért a betegellátással és élelmiszerelőállítással kapcsolatba kerülő összes textíliát potenciálisan fertőzöttnek kell tekinteni.

Alapelv, hogy a betegellátó intézményekben, ill. fertőző beteg környezetében alkalmazott minden textíliát fertőtlenítő mosásnak kell alávetni és csak az ily módon előkezelt textíliát szabad alkalmazni. (Kivételt képeznek a műtétekhez, egyéb aszeptikus beavatkozásokhoz alkalmazott textíliák, melyeket fertőtlenítő mosás után -felhasználás előtt még sterilizálni is kell.)

Fertőtlenítő mosásnak nevezzük azt a kémiai és fizikai (hőenergia) hatáson alapuló, főként textilfertőtlenítés céljára szolgáló eljárást, melynek alkalmazása során a fertőtlenítőszer, a hőenergia és a mosószerek hatását kombináljuk a textília mechanikus mozgatásával (ún. súlykoló hatással). E módszer lényege, hogy a textíliát, illetve ezek rostjain és rostjai között levő potenciálisan fertőző szennyanyagot speciális szennyoldó és szennyemésztő anyagokkal fellazítjuk, ezáltal a mikroorganizmusok kijutnak ezen szerves anyagok védőhatása alól. A fertőtlenítőszer és a hőenergia, vagy csupán a hőenergia alkalmazásával mind a textíliákon, mind pedig a mosólében lévő kórokozók elpusztulnak, inaktiválódnak. (Fertőtlenítő mosással tisztíthatók a habszivacs ágybetétek, takarók is.) Attól függően, hogy a fertőtlenítő hatás elsősorban a mosólé magas hőmérséklete, vagy a viszonylag alacsonyabb hőmérséklet mellett kémiai hatás is segíti: a fertőtlenítő mosás két módszerét különböztetjük meg:

  • termodezinfekciós mosási eljárás,
  • kemo-termodezinfekciós mosási eljárás.

Mindkét fertőtlenítő mosási eljárás a következő fázisokból áll:

  • előöblítés (csak meghatározott szennyezettségi fokozatba sorolt textíliáknál);
  • előmosás,
  • köztes öblítés, illetve köztes centrifugálás,
  • mosás,
  • öblítés.

Az előmosás lényege a szennyrészecskék feloldása, fellazítása. Ezt 50 °C hőmérsékletű, 16,6-26 g/kg textília enzimtartalmú (bioaktív) áztatószert tartalmazó áztatólében kell végezni. 1 kg száraz textíliához 6,1-7 liter áztatólevet kell alkalmazni, 20 perc behatási idővel. Igen fontos, hogy az előáztatólé az 50 °C-ot ne haladja meg, mert ennél magasabb hőmérsékleten a textíliákon levő szennyanyagban a fehérjék kicsapódnak, mely vízben már nem oldható vegyületeket alkotva meggátolják a mosási fázisban alkalmazott fizikai és kémiai hatások érvényesülését és a fertőtlenítő hatás elmaradása mellett a textíliák tisztíthatósága is nehezebbé válik. Igen fontos, annak ismerete is, hogy az előáztatáshoz alkalmazott áztatószereknek nincs fertőtlenítő hatása, így ebben a mosási fázisban mind a textíliák, mind pedig az áztatólé potenciálisan patogén mikroorganizmusokat tartalmazhat.

A köztes öblítés, illetve köztes centrifugálás lényege, hogy a feláztatott szennyeződések nagy részét a textíliákról eltávolítsuk. Fertőtlenítés-technológiai szempontból is fontos ez a munkafázis, mert a fellazított szerves anyagokból kijutott mikroorganizmusokat az öblítővíz felhígítja és hatásosabbá teszi a mosás alatt alkalmazott fertőtlenítő hatások érvényesülését. A köztesöblítésnek azonban nincs fertőtlenítő hatása. A köztesöblítést 50°C hőmérsékletű vízben kell elvégezni. Az öblítővíz aránya: 1 kg száraz textíliához 7 liter vizet kell számítani, 3-5 perc időtartam mellett.

A mosási fázisban -a tisztításon kívül -történik a textíliák fertőtlenítése is. A termodezinfekciós mosási eljárás esetén a mikroorganizmusok elpusztítása, inaktiválása az előírt 90-95 °C hőmérsékletű, a kemo-termodezinfekciós mosási eljárás esetén a fertőtlenítő hatású mosószer és az előírt 70-75 °C hőmérsékletű mosólében történik, a textíliák mechanikus mozgatása mellett. A mosólé aránya: 1 kg száraz textíliához 6,1-7 liter mosólevet kell számítani, 15 perc behatási idő mellett. Tekintettel arra, hogy ez a fázis a fertőtlenítő mosás legfontosabb mozzanata: igen fontos az előírt hőmérséklet betartása és a fertőtlenítő mosószer előírt adagolása. Bármelyik paraméter elhagyása, vagy nem az előírtak szerinti alkalmazása a fertőtlenítő hatás elmaradásához vezet, emellett a tisztító hatás sem lesz kielégítő mértékű.

Az öblítés a mosási technológiának ugyancsak fontos részét képezi, mely többszöri (legtöbbször háromszori) öblítővíz váltással történik, fokozatosan csökkenő hőmérséklet mellett. Az öblítést centrifugálás, szárítás, kalanderezés, illetve vasalás követi, mely munkafázisok további fontos munkamozzanatai, de a fertőtlenítés szempontjából nincs jelentőségük.

Igen fontos azonban, hogy a textíliák az utókezelés, valamint a tárolás és szállítás során ne szennyeződjenek.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.