Tanúsítványa a hatósági előírásokon túl, a kereskedőláncok külön követelményeinek teljesítését is igazolja. Végső célja a fogyasztók. a társadalom biztonsági elvárásait közvetíteni az élelmiszerlánc szereplői felé.
Az élelmiszerlánc fogyasztóhoz legközelebb álló vállalkozásai a kereskedők és azok láncolatai. Ezek a szervetetek élelmiszerbiztonsági kockázataik minimalizálása, vásárlóik, a fogyasztók biztonsága érdekében Standardokat dolgoztak ki, amalyekben a törvényi kötelezettségeken túlterjedő követelményeket támasztanak beszállítóikkal szemben. A BRCGS Food Safety élelmiszerbiztonsági rendszer az egyik ezek közül, amelyet a British Retail Conzorcium dolgozott ki.
A szabvány a következő tevékenységekre határoz meg követeéményeket:
- élelmiszer termékek feldolgozása
- elsődleges termékek előkészítése kereskedői sajátmárkás termékek készítéséhez
- élelmiszer gyártók részére ingrediensek gyártása
- catering tevékenységek
- élelmiszerek gyártása
A standard nem alkalmazható olyan termékre, amelynek folyamatai nem a tanúsított termelőhelyen történnek és nincsenek a tanúsított terület ellenőrzése alatt.
Törvényességi vonatkozások:
A szabvány törekvés az, hogy segítse a vállalkozásokat az élelmiszerek biztonságát érintő jogszabályok betartásában, ezért elsősorban, de nem kizárólag a következőket követeli meg;
- alkalmazzák a HACCP kockázat elemzésen alapuló élelmiszer biztonsági rendszert
- biztosítsanak olyan termelési feltételeket, ahol a termék kontamináció esélye minimális
- rendelkezzenek részletes termék specifikációval, amely megfelel a törvényi és biztonsági követelményeknek
- biztosítsák, hogy beszállítóik kompetensek legyenek biztonságos, a törvényeknek megfelelő termékek előállítására, működtessenek megfelelő folyamat ellenőrzési rendszert
- végezzenek rendszeres helyszíni viziteket a beszállítóiknál, hogy verifikálni tudják kompetenciájukat
- vezessenek be és tartsanak fönn ellenőrzési programokat, végezzenek termék vizsgálatokat, elemzéseket
- monitorozzák és kezeljék a vevői panaszokat
Milyen előnyöket biztosít a BRCGS Food Safety szabvány?
- nemzetközileg elismert, GFSI kompetens tanúsítványa biztosíték a vevők számára
- a tanúsítványt akkreditált, harmadik fél, tanúsító szervezet adja ki
- a tanúsított szervezet be kerül a BRC nyilvánosan elérhető nyilvántartásába és marketing célra haználhatja a BRC logót
- a tanúsítvány egyidejűleg igazolja a törvényességet, minőséget és biztonságot
- törvényességi üzenetet közvetít termelőknek és vevőknek
- lehetőséget ad a szervezeteknek, hogy igazolják beszállítóik megfelelőségét is
- az audit opciók biztosításával -be nem jelentett, bejelentett auditok lehetősége- a vevők bizalmát és elégedettségét tudják erősíteni
A követelményrendszert mára már átvették a legnagyobb kereskedőláncok szerte a világon, így az élelmiszertermelők ezrei vezették be a világ több, mint 80 országában.
Amit vállalkozása kap a szabvány bevezetésével
A BRCGS Food Safety, mint tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszer tanúsítványa igazolhatóvá, dokumentálási rendszerével visszakereshetővé, nyomonkövethetővé teszi, verifikálja az élelmiszerekkel kapcsolatos technikai, technológiai, törvényességi, biztonsági és minőségi feltételek teljesítését. Segíti vállakozását a vevői követelményk teljesítésében, az élelmiszereket fogyasztók védelmében.
Jelenleg (2022 aug. 1-től) a „BRCGS Food Safety: Issue 9” van érvényben.
Vezesse be a BRCGS Food szabványt, hogy versenyképes legyen az élelmiszerek piacán.
Felkészült, tapasztalt szakembereink segítenek:
- a rendszer kidolgozásában,
- elvégzik a működtetéshez szükéges kompetenciákat biztosító képzést
- tanúsítási eljárás során audittámogatást biztosítanak
- biztos támaszt nyújtanak a tanúsítvány megszerzésében
Szolgáltatásunk:
- BRCGS Food Safety szabványon alapuló rendszer kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra .
- Élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása,tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
- Rendszerismereti képzés