ÉLELMISZERBIZTONSÁG SZABVÁNYAI

Az élelmiszer biztonság  szabványai az élelmiszerekkel kapcsolatos valamennyi tevékenység egészséget veszélyeztető kockázatait szabályozzák, hogy minimalizálják  a fogyasztó egészségét veszélyeztető hatásokat.

Az élelmiszerbiztonság előírásai az élelmiszerlánc minden szakaszán kötelezik a vállalkozásokat az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos működésre.

Az élelmiszerek előállítása, forgalmazása nagy kockázattal járó tevékenységek.

Az élelmiszerbiztonság  felelőssége, mind a termékbiztonsági, mind az élelmiszer biztonsági szabályozás alapján az előállítót terheli.

A biztonságot viszont meg kell őrizni  a fogyasztó asztaláig, ami  felveti az élelmiszerlánc minden szereplőjének a felelősségét, ezért a lánc szereplőinek a kölcsönös érdekeltség okán együtt kell működniük

Éppen ezért az élelmiszerbiztonság jogi szabályai olyan követelményeket határoznak meg az előállítás és forgalmazás vállalkozói számára, amelyek biztosítják, hogy az élelmiszerek ne legyenek ártalmasak a fogyasztó számára, sőt ennél többet kell nyújtaniuk támogatniuk kell az egészséget, biztonságosnak és teljes körűen egészségesnek kell lenniük. Ezeknek a követelményeknek az igazolt, dokumentált, nyomon követhető teljesítését, tanúsítható élelmiszer biztonsági rendszerek bevezetésével, tanúsításával igazolni tudja

A kockázatok csökkentésének indítékai.

A kockázatokat kizáró, minimumra csökkentő törvényi kötelezettségek igazolt és visszakereshető betartása nélkül az élelmiszerlánc egyetlen pontján sem folytatható vállalkozói tevékenység, így az élelmiszerek piacra vihetőségét is a biztonság határozza meg.

A siker érdekében vállalkozásának olyan terméket, szolgáltatást kell kínálnia, amely megfelel egy meghatározott szükségletnek, kielégíti a vevő elvárásait, megfelel a rá vonatkozó standardoknak, specifikációknak és társadalmi követelményeknek, versenyképes az ára és az előállítás gazdaságos.

A törvényi követelmények kötelező teljesítése a működés feltétele, a minőség ezentúl a versenyképesség feltétele is, ezért az igazoltan és visszakereshetően biztonságos működés vállalkozásának alapvető gazdasági érdeke

Csökkenteni a kockázatokat, de hogyan?

A kötelezettségek teljesítési kényszerével egybeeső gazdasági érdek együttes teljesítéséhez a következő tanúsítható szabványokat, standardokat és  más rendszereket  tudja igénybe venni.

Hatósági követelmények:
HACCP,   Nyomonkövethetőség,   Minimum higiéniai ismeretek

Kereskedői standardok:
BRC -Global,  BRC IOP,    BRC- Distribution,    BRC Packaging,    IFS-Food,   IFS-Logistics,

IFS Packaging, IFS-PACsecure, FSSC 22000, GLOBALGAP,   GMP+FSA

Nemzetközi szabványok, standardok:
MSZ EN ISO 22000,   FSSC 22000

Szolgáltatásaink:

  • Élelmiszer biztonsági rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
  • Rendszerismereti képzések, amelyek a működtetéshez szükséges kompetenciákat biztosítják

Az irányítási rendszerek olyan tagjait válogattuk az "Élelmiszerbiztonság" csoportba, amelyek vállalkozását biztonságos és egészséges élelmiszerek előállításában, forgalmazásában, a törvényi kötelezettségek teljesítésében és  versenyképessége javításában segítik.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.