ÉLELMISZERBIZTONSÁG SZABVÁNYAI

Az élelmiszer biztonság  szabványai az élelmiszerekkel kapcsolatos valamennyi tevékenység egészséget veszélyeztető kockázatait szabályozzák, hogy minimalizálják  a fogyasztó egészségét veszélyeztető hatásokat.

Az élelmiszerbiztonság előírásai az élelmiszerlánc minden szakaszán kötelezik a vállalkozásokat az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos működésre.

Az élelmiszerek előállítása, forgalmazása nagy kockázattal járó tevékenységek.

Az élelmiszerbiztonság  felelőssége, mind a termékbiztonsági, mind az élelmiszer biztonsági szabályozás alapján az előállítót terheli.

A biztonságot viszont meg kell őrizni  a fogyasztó asztaláig, ami  felveti az élelmiszerlánc minden szereplőjének a felelősségét, ezért a lánc szereplőinek a kölcsönös érdekeltség okán együtt kell működniük

Éppen ezért az élelmiszerbiztonság jogi szabályai olyan követelményeket határoznak meg az előállítás és forgalmazás vállalkozói számára, amelyek biztosítják, hogy az élelmiszerek ne legyenek ártalmasak a fogyasztó számára, sőt ennél többet kell nyújtaniuk támogatniuk kell az egészséget, biztonságosnak és teljes körűen egészségesnek kell lenniük. Ezeknek a követelményeknek az igazolt, dokumentált, nyomon követhető teljesítését, tanúsítható élelmiszer biztonsági rendszerek bevezetésével, tanúsításával igazolni tudja

A kockázatok csökkentésének indítékai.

A kockázatokat kizáró, minimumra csökkentő törvényi kötelezettségek igazolt és visszakereshető betartása nélkül az élelmiszerlánc egyetlen pontján sem folytatható vállalkozói tevékenység, így az élelmiszerek piacra vihetőségét is a biztonság határozza meg.

A siker érdekében vállalkozásának olyan terméket, szolgáltatást kell kínálnia, amely megfelel egy meghatározott szükségletnek, kielégíti a vevő elvárásait, megfelel a rá vonatkozó standardoknak, specifikációknak és társadalmi követelményeknek, versenyképes az ára és az előállítás gazdaságos.

A törvényi követelmények kötelező teljesítése a működés feltétele, a minőség ezentúl a versenyképesség feltétele is, ezért az igazoltan és visszakereshetően biztonságos működés vállalkozásának alapvető gazdasági érdeke

Csökkenteni a kockázatokat, de hogyan?

A kötelezettségek teljesítési kényszerével egybeeső gazdasági érdek együttes teljesítéséhez a következő tanúsítható szabványokat, standardokat és  más rendszereket  tudja igénybe venni.

Hatósági követelmények:
HACCP,   Nyomonkövethetőség,   Minimum higiéniai ismeretek

Kereskedői standardok:
BRC -Global,  BRC IOP,    BRC- Distribution,    BRC Packaging,    IFS-Food,   IFS-Logistics,

IFS PackagingIFS-PACsecure, FSSC 22000GLOBALGAP,   GMP+FSA

Nemzetközi szabványok, standardok:
MSZ EN ISO 22000,   FSSC 22000

Szolgáltatásaink:

  • Élelmiszer biztonsági rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
  • Rendszerismereti képzések, amelyek a működtetéshez szükséges kompetenciákat biztosítják

Az irányítási rendszerek olyan tagjait válogattuk az „Élelmiszerbiztonság” csoportba, amelyek vállalkozását biztonságos és egészséges élelmiszerek előállításában, forgalmazásában, a törvényi kötelezettségek teljesítésében és  versenyképessége javításában segítik.

Kérjen ajánlatot élelmiszerbiztonsági rendszerre!

Tapasztalt és elismert szakembereink várják megkeresését

Tegye fel kérdéseit

Bármilyen szabvány vagy folyamat bevezetésére is van szüksége, teljeskörű rendelkezésére állunk az igényfelméréstől, a bevezetésen és az audit felügyeletén át, a munkatársak betanításáig

Kapcsolatfelvételi űrlap (Kapcsolati oldal)