FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREI

Fenntarthatóság kifejezést széles körben, a kelleténél is gyakrabban használják anélkül, hogy a fogalom tényleges tartalmát ismernék, ami miatt a kifejezés veszített hitelességéből.

 

Mi a Fenntarthatóság?

Összetett fogalom, a következő területeket fogja át:

 • társadalom (a Föld népessége)
 • gazdaság (ami a népességet eltartja)
 • környezet (ami az ezzel járó terhelést viseli)

A társadalom (népesség)állandóan növekszik, amit a gazdaságnak szükségképpen követnie kell, a környezet befogadóképessége ugyanakkor                                                                                                                           beavatkozás nélkül

nem tudja követni ebből a gazdasági növekedésből származó terhelési ütemet.

A környezeti egyensúlyt biztosító beavatkozások általános lehetőségei  

A feladat elemei a következők:

 • Amit a környezetbe juttatunk, annak mennyisége nem haladhatja meg a környezet befogadó képességét
 • Amit a környezettől elveszünk nem lehet több mint annak újratermelő képessége
 • Csak olyan mértékű lehet a nem megújuló erőforrások felhasználása, amilyen ütemben helyettesíteni tudjuk megújuló erőforrásokkal

Mind ezek teljesülése mellett az egyensúlyt lehet biztosítani a fenntartható fejlődéshez azonban ennél is többre lenne szükség.

A Vállalkozások beavatkozsának lehetőségei és kötelezettségsi

A vállalkozások a Fenntarthatóság környezeti egyensúlyt fenntartani segítő beavatkozás oldalán az alábbi csoportokba tartozó irányítási rendszerek beveztésével tudnak hozzájárulni:

 • Környezetvédelem, ISO 14001
 • Energiairányítás, ISO 50001 és az
 • Ökoszisztéma védelem, FSC, PEFC, ISCC rendszerek

Ezeknek a  szabványoknak a bevezetésével, tanúsíttatásával  a vállalkozás a környezetterhelést és annak részét képező lokális ökoszisztémákat befolyásoló folyamatatokat szabályozza. Ezzel egyben törvényi, piaci, közösségi elvárásokat teljesít.

A fenntarthatóság biztosítására egyre több kötelező nemzetközi és nemzeti előírás jelenik meg. A követelmények globálisak ugyan, de a megvalósítás színterei a vállalkozások  közöttük az Ön vállalkozása is, itt dől el minden. Az előírások igazolt betartása piaci tényezővé vált. Vállalkozásának így piaci, gazdasági érdeke is az előírások szerinti működés. A fenntarthatóság különböző területein a tanúsítható nemzetközi szabványok bevezetése megkönnyíti és igazolhatóvá teszi a bonyolult előírások betartását.

Mit szabályoznak tehát ezek a szabványok?

FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREI

 

Milyen előnyökkel jár a  fenntarthatóság irányísi rendszereinek bevezetése egy vállalkozása számára?

 • az energiagazdálkodás szabályzása jelentős gazdasági eredményt, az ökoszisztémát szabályzó renszerek piacot biztosítanak
 • mint lokalitások hozzájárulnak a környezetterhelés csökkentéséhez ezzel a fenntarthatóság javításához
 •  biztosítják a tevékenységi körükre érvényes nemzeti és nemzetközi előírások igazolt teljesítését

Szolgáltatásaink:

 • Irányítási rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
 • Belső auditr képzések és
 • Rendszerismereti képzések

Az irányítási rendszerek olyan tagjait válogattuk a "Fenntarthatóság" csoportba, amelyek bevezetése a vállalkozások számára biztosítják a környezeti terhelések cökkentését, a  jogszabályi előírások betartását és a versenyképes gazdálkodást.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.