ISCC szabvány

ISCC célok és fenntarthatósági elvek

Hozzájárulni a környezeti, szociális és gazdasági fnntarthatóság megvalósításához a biomasszák termelése és felhasználása során a teljes ellátási láncon

A megvalósítás alapelvei

  • Teljesíteni szociális és gazdasági kritériumokat
  • Monitorozni az erdőirtás mentességet az ellátási láncon
  • Megőrizni a természeti környezet biodiverzitását
  • Meghatározni és csökkenteni az ÜHG libocsátást
  • Biztosítani a nyomonkövethetőséget a teljes ellátási láncon

A mevalósítás eszközei az ISCC szabványok:

ISCC szabvány bevezetése, tanúsítása a biomassza és folyékony bioüzemanyag termelési és felhasználási lánc vállalkozásainak segít megfelelni ezeknek az alapelveknek és ezzel igazolja a tevékenységek fenntarthatóságot veszélyeztető folyamatainak a szabályozottságát és a termékek piacképességét.

A biomasszák,  bioüzemanyagok (biodízel, bioetanol) fontos piaci szereplőkké váltak. Termelésük és termékeik  forgalmazása csak a fenntarthatósági követelmények betartása mellett piacképes.
A követelményeknek való megfelelést az ISCC szabványokra alapozott tanúsítás biztosítja. A tanúsított rendszerek köre viszont gyorsan nő.
Az ISCC szabvány követelményrendszere átfogja a teljes termelési láncot: biomassza termelőhelyek, első gyűjtőpontok, raktár rendszerek, átalakító üzemek, folyékony biomassza/bioüzemanyag beszállítók, szállítmányozó vállalkozások, a kötelezettségeket teljesíteni szándékozó végfelhasználók.

A terméklánc szereplői és az ISCC kapcsolata

1.Termelőhelyek:

Azok a vállalkozások, amelyek saját tulajdonú vagy bérelt földtereületen biomasszát termelnek. A tanúsításnak a teljes termőterületre ki kell terjednie. Tanúsításuk három opció szerint türténhet;

  • önállóan,
  • csoportosan,
  • első gyűjtőpont beszállítójaként, annak részeként

A "tanúsítás"-hoz kötelezően alkalmazni kell a fenntarthatósági követelmények, ISCC 202 és az üvegházhatású gázkibocsázási követelmények, ISCC 205-1 szabványokat. Igény esetén más szabványok is bevonhatók a tanúsításba.

2. Első gyűjtőpont:

Azok a vállalkozások, amelyek közvetlenül a biomassza termelőhelyekről gyűjtik be a biomasszát és azt  tárolják, továbbítják vagy feldolgozzák. A"tanúsítás"-hoz kötelezően alkalmazni kell a nyomonkövethetőségi követelmények, ISCC 203  és vagylagosan a tömegmérleg követelmények, ISCC 204-01 vagy a fizikai elkülönítés követelményei, ISCC 204-02 szabványokat. Igény esetén más szabványok is bevonhatók a tanúsításba úgymint az üvegházhatású gázkibocsátási követelmények, ISCC 205-01 és a gyártás során használt szolgáltatások értékei, adatai, ISCC 205-02 szabványok.

3. Kereskedők, Tárolóhelyek:

Azok a vállalkozások, amelyek az első gyűjtő pontok után tárolják a fenntartható termékeket. A "tanúsítás"-hoz azokat a szabvánkat kell alkalmazniuk mint az első gyűjtő pontoknak.

ISCC szabvány

4. Átalakítók

Azok a vállalkozások, amelyek feldolgozzák az alapanyagokat vagy származékaikat és megváltoztatják a feldolgozott anyagok tulajdonságait ( fizikai, kémiai megjelenést ). A "tanúsítás"-hoz azokat a szabványokat kell alkalmazniuk mint az első gyűjtő pontoknak.

5. Szállítók

Az ellátási lánc tagjai kötötti szállításokat végzők számára az ISCC önkéntes.

6. Releváns piaci szereplők, számára az ISCC önkéntes

Milyen előnnyel jár az  ISCC  szabvány bevezetése?

Azok a vállalkozások amelyek a fenntartható termékeket piacra viszik az ISCC bevezetése önkéntes, ugyanakkor:

Az ISCC minősítés a termelési lánc minden szereplője számára létkérdéssé, piaci feltétellé válhat. Ebben minden szereplőnek szerepet kell vállalnia.

Az ISCC-hez kapcsolódó intenzív piaci trend okán javasoljuk a rendszer bevezetését piacbővítő/megtartó hatásának kihasználását.

A TQ Consulting Kft. felkínálja az ISCC standardok szerinti rendszerek kidolgozását, tanúsításra való előkészítését.

Szolgáltatásunk:

  • ISCC kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra.
  • Rendszerismereti képzés
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.