ISCC szabvány

ISCC szabvány bevezetése, tanúsítása a biomassza és folyékony bioüzemanyag termelési lánc vállalkozásainál,  igazolja a tevékenységek fenntarthatóságot veszélyeztető folyamatainak a szabályozottságát és a termékek piacképességét.

A biomassza valamint a bioüzemanyagok (biodízel, bioetanol) fontos piaci szereplőkké váltak. Termelésük és forgalmazásuk csak a fenntarthatósági követelmények betartása mellett piacképes.
A követelményeknek való megfelelést az ISCC szabványokra alapozott tanúsítás biztosítja. A tanúsított rendszerek köre viszont gyorsan nő.
Az ISCC szabvány követelményrendszere átfogja a teljes termelési láncot: biomassza termelőhelyek, első gyűjtőpontok, raktár rendszerek, átalakító üzemek, folyékony biomassza/bioüzemanyag beszállítók, szállítmányozó vállalkozások, a quotakötelezettségeket teljesíteni szándékozó végfelhasználók.

A terméklánc szereplői és az ISCC kapcsolata

1.Termelőhelyek:

Azok a vállalkozások, amelyek saját tulajdonú vagy bérelt földtereületen biomasszát termelnek. A tanúsításnak a teljes termőterületre ki kell terjednie. Tanúsításuk három opció szerint türténhet;

  • önállóan,
  • csoportosan,
  • első gyűjtőpont beszállítójaként, annak részeként

A "tanúsítás"-hoz kötelezően alkalmazni kell a fenntarthatósági követelmények, ISCC 202 és az üvegházhatású gázkibocsázási követelmények, ISCC 205-1 szabványokat. Igény esetén más szabványok is bevonhatók a tanúsításba pl. biodiverzitási akcióterv, ISCC 202-01 és más szabványok
2. Első gyűjtőpont:

Azok a vállalkozások, amelyek közvetlenül a biomassza termelőhelyekről gyűjtik be a biomasszát és azt  tárolják, továbbítják vagy feldolgozzák. A"tanúsítás"-hoz kötelezően alkalmazni kell a nyomonkövethetőségi követelmények, ISCC 203  és vagylagosan a tömegmérleg követelmények, ISCC 204-01 vagy a fizikai elkülönítés követelményei, ISCC 204-02 szabványokat. Igény esetén más szabványok is bevonhatók a tanúsításba úgymint az üvegházhatású gázkibocsátási követelmények, ISCC 205-01 és a gyártás során használt szolgáltatások értékei, adatai, ISCC 205-02 szabványok.

3. Kereskedők, Tárolóhelyek:

Azok a vállalkozások, amelyek az első gyűjtő pontok után tárolják a fenntartható termékeket. A "tanúsítás"-hoz azokat a szabvánkat kell alkalmazniuk mint az első gyűjtő pontoknak.

ISCC szabvány

4. Átalakítók

Azok a vállalkozások, amelyek feldolgozzák az alapanyagokat vagy származékaikat és megváltoztatják a feldolgozott anyagok tulajdonságait ( fizikai, kémiai megjelenési ). A "tanúsítás"-hoz azokat a szabványokat kell alkalmazniuk mint az első gyűjtő pontoknak.

5. Szállítók

Azok a vállalkozások amelyek az ellátási lánc fenti tagjai kötötti szállításokat végzik. Számukra az ISCC önkéntes.

6. Releváns piaci szereplők

Azok a vállalkozások amelyek a fenntartható termékeket piacra viszik. Számukra az ISCC önkéntes.

Cégünk ISCC rendszereket dolgoz ki, és készít elő tanúsításra. A munka során azt tapasztaljuk, hogy a termelési lánc szereplői nem mindig ismerik az ISCC szabványrendszer rájuk vonatkozó követelményeit, és a vele járó piaci trendeket, lehetőségeket.
A teljes termelési lánc érintettsége és a piaci feltételek egyértelmű trendje miatt a tanúsítás nem korlátozódik a termelési lánc egy-egy szereplőcsoportjára, kiterjed  a lánc minden szereplőjére.

Az ISCC minősítés a termelési lánc minden szereplője számára létkérdéssé válhat. Ebben minden szereplőnek szerepet kell vállalnia.

Az ISCC-hez kapcsolódó intenzív piaci trend okán javasoljuk a rendszer bevezetését piacbővítő/megtartó hatásának kihasználását.

A TQ Consulting Kft. felkínálja az ISCC standardok szerinti rendszerek kidolgozását, tanúsításra való előkészítését.

Szolgáltatásunk:

  • ISCC kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra.
  • Rendszerismereti képzés
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.