IFS Food: az élelmiszerelőállítás élelmiszer biztonsági szabványa

IFS Food Stadard/Szabvány  nemzetközileg elfogadott, tanúsítható élelmiszer biztonsági követelmény rendszer, tanúsítványa igazolja, hogy  teljesíti az élelmiszer kereskedőláncok beszállítói követelményeit.

Az IFS Food Standard az élelmiszerlánc miden olyan területén alkalmazható ahol élelmiszereket feldolgoznak, előállítanak vagy tárolnak, függetlenül a vállalkozás méretétől.

Ki felel az élelmiszerek biztonságáért?

Az élelmiszerek előállítása, forgalmazása nagy kockázattal járó tevékenységek. Az élelmiszerbiztonság felelőssége mind a termékbiztonsági, mind az élelmiszer biztonsági szabályzás alapján az előállító felelőssége.

A biztonságot viszont meg kell őrizni a fogyasztó asztaláig, ami felveti az élelmiszerlánc minden szereplőjének a felelősségét ezért a lánc szereplőinek együtt kell működnie.

Az élelmiszer kereskedők és az élelmiszerbiztonság.

A fogyasztók felé az élelmiszer biztonságot, maguk  részére a kockázatok minimalizálást kereső kereskedői vállalkozások éveken át keresték annak a módját, hogy  beszállítóik milyen módon igazolják termékeik biztonságát az élelmiszer biztonsági elvárások és az élelmiszer biztonsági törvények betartását. 2003-ig a kereskedői vállalkozások minőségbiztosítási szervezetei egyedi eljárásként beszállítói auditokat végeztek.

2003-ban a Német Kiskereskedők Szövetsége kidolgozta az IFS Food Standardot, majd 2004-ben a francia, 2005-ben az olasz kiskereskedők is bekapcsolódtak a munkába, így 2007 végére elkészült az  IFS Food 5. verziója, amelyet a GFSI (Global Food Safety Initiative)  is elfogadott. Ezzel az IFS egy nemzetközi színtéren harmonizált követelményrendszert képvisel. Jelenleg az IFS Food Standard 6.1 verziója van érvényben.

A követelményrendszer átfogja az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát. Az egymást követő verziók tükrözik a felgyülemlett tapasztalatok nyomán beépített egyszerűsítéseket (követelmény lista csökkent) és szigorításokat (a KOK száma emelkedett) a minősítési szintek (alapszint, emelt szint) változásait, valamint a tanúsítvány érvényességi idejének egységesítését (12 hónap).

Külön figyelmet érdemelnek a KO-k, amely pontokon akár egy nem megfelelőség tanúsíthatatlanná teszi a szervezetet, amelyek:

 • a munkatársak tudatossága, felelőssége
 • CCP-k felügyelete
 • személyi higiénia
 • alapanyag specifikációk
 • végtermék specifikációk
 • idegen test kezelés
 • nyomon követhetőség
 • belső auditok
 • vészhelyzet menedzsment
 • helyesbítő tevékenységek
IFS Food: az élelmiszerelőállítás élelmiszer biztonsági szabványa

Szolgáltatásunk:

 • IFS Food Standard- on alapuló rendszer kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra.
 • Rendszerismereti képzés
 • Az IFS Global Markets - Food szabvány kereskedői, vagy ipari termékek élelmiszer biztonsági követelményeit rendszerezi.
  A program a "kis, vagy kevésbé fejlett" szervezeteknek ad segítséget élelmiszer biztonsági rendszerük fokozatos fejlesztésére, az első lépések megtételére az IFS Food szabvány bevezetéséhez.

  A szabvány terjedelme

  A program különböző szintű követelmény és értékelési rendszereket tartalmaz, amelyekkel ösztönzi a szervezetket élelmiszer biztonsági rendszerük folyamatos fejlesztésére az IFS szabvány bevezetéséig.

  A végső cél igy az IFS szabvány bevezetése egy meghatározott időn belül.

  A program az alábbi két különböző szintű követelmény listát tartalmazza, amelyeket meghatározott időn belülteljesíteni kell és a teljesítések IFS tanúsítványt eredményeznek:

  1Basic Level követelmények

  -  Élelmiszer biztonsági rendszer, benne; specifikációk, nyomon követhetőség, élelmiszer biztonsági incidens kezelés, nem megfelelő termék kezelés, javító intézkedések

  -  Jó gyártási gyakorlat, benne; személyi higiénia, működési környezet, tisztítás-fertőtlenítés, termék szennyeződés felügyelet, kártevő kontrol, víz minőség

  -  Kockázat kezelés, benne; élelmiszer biztonsági kockázatok, allergén felügyelet

  2. Intermediate Level követelmények

  -   Élelmiszer biztonsági rendszer, benne; specifikációk, nyomon követhetőség, élelmiszer biztonsági incidens kezelés, nem megfelelő termék kezelés, javító intézkedések

  -  Jó gyártási gyakorlat, benne; működési környezet, szociális létesítmények, hulladék kezelés, tárolás és szállítás

  -  HACCP és kiegészítő követelmények, benne HACCP rendszer, élelmiszer védelem

   3. IFS Tanúsítvány

  A szabvány a "kis és kevésbé fejlett" szervezetek számára lehetővé teszi, hogy bekapcsolódjanak egy élelmiszer biztonsági fejlesztési folyamatba és fokozatos fejlesztéssel  IFS tanúsítványt szerezzenek.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!