A nyomonkövethetőség az élelmiszerlánc minden szakaszán biztosítja az anyagok, termékek dokumentált visszakereshetőségét.
A nyomonkövethetőség lényege és törvényi háttere.
A nyomonkövethetőség az élelmiszerek kötelező biztonságosságát biztosítja a termőföldtől a fogyasztó asztaláig, ezért az élelmiszerlánc bármely szakaszán működő vállalkozás köteles dokumentált nyomonkövetési, termékvisszahívási rendszert működtetni.
A 178/2002 EU rendelet 2005.01.01-től kötelezővé teszi a termékek és összetevők nyomonkövetését.
A rendelet definíciója szerint a nyomonkövetés, nyomonkövethetőség az a képesség, amely szerint valamely dolog: útját, helyét, a folyamat lépéseit, a folyamat szereplőit azonosítók használatával, illetve az azonosítók közötti kapcsolatok ismeretével vissza tudjuk vezetni.
Röviden: össze kell tudni kapcsolni az anyagok és termékek áramlását a velük kapcsolatos szakmai információk áramlásával, és azoknak szükség szerint együtt kell mozogniuk.
Az élelmiszerláncban meg kell őrizni az információt a felhasznált anyagokról, termékekről, folyamatokról, amelyeket mások rendelkezésére tudunk bocsátani élelmiszerbiztonsági vagy minőségi események esetén.
A nyomonkövetés célja:
- Termékvisszahívás
- Annak biztosítása, hogy a fogyasztókhoz csak megfelelő biztonságú és minőségű termék jusson.
Amit a nyomonkövetés biztosít;
- Preventív biztonságot, ahol a termékkel együtt görgetjük a megbízhatóságot igazoló információt
- Lokalizálja a probléma forrását
- Elhatárolhatóvá teszi a felelősséget.
A nyomonkövethetőség kulcspontjai:
- Egyedi azonosítás
- Adat felvétel és továbbítás
- Adatkapcsolatok
- Adatközlés
Szolgáltatásunk:
- Nyomonkövetési rendszer kidolgozása, igazolása
- Élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
- Rendszerismereti képzés