GLOBALGAP: az elsődleges élemiszer termelés élelmiszer biztonsági szabványa

GLOBALGAP, az önálló gazdálkodók és szervezett gazdálkodói csoportok piaci, versenyképességi feltételeit támogató, tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszer, tanúsítványa igazolja, hogy  teljesíti az élelmiszerbiztonság  beszállítói követelményeit.

A GLOBALGAP lényege és célja.

GLOBALGAP/ EUREPGAP az elsődleges élelmiszer termelés  élelmiszerbiztonsági rendszere, a Jó Mezőgazdasági Gyakorlat követelmény és teljesítési feltétel rendszere, amely magába foglalja a mezőgazdasági termelés és termékkezelés (raktározás, csomagolás) minden folyamatát.

Az elsődleges élelmiszertermelői vállakozások, mint a feldolgozóüzemek és kereskedőláncok beszállítói a minőség és biztonság szempontjából a törvényi kötelezettségeken túl meg kell feleljenek a vevőik követelményeinek is.

Az elsődleges termékeket felvásárló kereskedő és feldolgozó vállalkozások, kockázataik minimalizálása érdekében  egy egységes követelményrendszert állítottak össze EUREPGAP néven, amellynek betartására kötelezik beszállítóikat.

Ez a követelményrendszer gyorsan terjedt az elsődleges termelők körében, sőt az Unión kívüli országok is széleskörben átvették. A rendszert a gyakorlati tapasztalatok alapján többször átdolgozták és bővítették, a nevét a széleskörű alkalmazást figyelembe véve GLOBALGAP-re változtatták.

A GLOBALGAP tanúsítás célja, hogy verifikálja a Jó Mezőgazdasági Gyakorlatot az elsődleges termelési lánc teljes hosszában.

GLOBALGAP átfogja a gazdálkodás általános, valamint a növénytermesztés és/vagy állattenyésztés folyamatának sajátos követelményeit. Moduláris felépítésű, így minden esetben igazolódik a tényleges tevékenységhez. Minden gazdaságban az a modul kerül bevezetésre, amely tevékenységeket ténylegesen folytat.

GLOBALGAP: az elsődleges élemiszer termelés élelmiszer biztonsági szabványa

A GLOBALGAP tanúsítás formái és a QMS rendszer

1. Tanúsítási Opciók:

A GLOBALG.A.P-rendszer tanúsítását a termelők 2 opció szerint kérhetik.

  • 1.Opció

a., Egyéni termelő kéri a tanúsítást

b., Egyéni termelő, vagy szervezet több termőhellyel, vagy termelésirányító egységgel rendelkezik, amelyek nem különálló jogi személyként működnek és QMS bevezetése nélkül kéri a tanúsítást.

c., Egyéni termelő vagy szervezet több telephellyel vagy termelésirányító egységgel rendelkezik, amelyek nem különálló jogi személyként működnek és QMS bevezetésével kéri a tanúsítást.

Ha ezeket tanúsítják az egyéni termelő vagy szervezet lesz a tanúsítvány tulajdonosa.

  • 2.Opció

Valamely termelői csoport kéri a csoport tanúsítását. A csoport tagjai különálló jogi személyként működnek.

A csoportnak rendelkeznie kell bevezetett QMS-el, és meg kell felelnie a QMS szabályok előírásainak.
(I.rész, Általános szabályok)

A csoport mint jogi személy lesz a tanúsítvány tulajdonosa.

GLOBALG.A.P rendszert tanúsíttató és működtető QMS-sel és több telephellyel rendelkező termelőkre és termelői csoportokra külün szabályok és követelmények vonatkoznak. (II.Rész, Általános szabályok)

2. QMS (Quality Management System) Minőségirányítási Rendszer

Egy vagy több termelőhellyel rendelkező egyéni termelő vagy szervezet opcionálisan QMS-rendszerrel tanúsíttathatja és működtetheti GLOBALG.A.P rendszerét.

Termelői csoport csak QMS-rendszerrel tanúsíttathat és működtethet GLOBALG.A.P rendszert.

Amennyiben a QMS rendszert a GLOBALG.A.P tartalmazza, az meg kell feleljen a rá vonatkozó szabályoknak, követelményeknek.

Szolgáltatásunk:

  • GLOBALGAP kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra .
  • Rendszerismereti képzés
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!