GLOBALGAP: az elsődleges élemiszer termelés élelmiszer biztonsági szabványa

GLOBALGAP, az önálló gazdálkodók és szervezett gazdálkodói csoportok piaci, versenyképességi feltételeit támogató, tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszer, tanúsítványa igazolja, hogy teljesíti az élelmiszerbiztonság beszállítói követelményeit.

A GLOBALGAP lényege és célja.

GLOBALGAP/ EUREPGAP az elsődleges élelmiszer termelés élelmiszerbiztonsági rendszere, egyben a Jó Mezőgazdasági Gyakorlat követelmény és teljesítési feltétel rendszere, amely magába foglalja a mezőgazdasági termelés és termékkezelés (raktározás, csomagolás) minden folyamatát.

Az elsődleges élelmiszertermelői vállakozások, mint a feldolgozóüzemek és kereskedőláncok beszállítói a minőség és biztonság szempontjából a törvényi kötelezettségeken túl meg kell, hogy feleljenek a vevőik követelményeinek és a fogyasztók elvárásainak.

Az elsődleges termékeket felvásárló kereskedő és feldolgozó vállalkozások, kockázataik minimalizálása érdekében, a fent hivatkozott követelmények és elvárások teljesítésére egy egységes követelményrendszert állítottak össze EUREPGAP néven, amellynek betartására kötelezik beszállítóikat.

Ez a követelményrendszer gyorsan terjedt az elsődleges termelők körében, sőt az Unión kívüli országok is széleskörben átvették. A rendszert a gyakorlati tapasztalatok alapján többször átdolgozták és bővítették, a nevét a széleskörű alkalmazást figyelembe véve GLOBALGAP-re változtatták.

A GLOBALGAP Szabvány, egy olyan nemzetközileg elfogadott biztonsági rendszer kidolgozását, bevezetését teszi lehetővé, amely egységes elvek alapján tanúsítható. A tanúsítvány igazolja a minőségi és biztonsági követelmények teljesítését.

GLOBALGAP átfogja a gazdálkodás általános, valamint a növénytermesztés és/vagy állattenyésztés folyamatának sajátos követelményeit. Moduláris felépítésű, így minden esetben igazodik a tényleges tevékenységhez. Minden gazdaságban az a modul kerül bevezetésre, amely tevékenységeket ténylegesen folytat.

GLOBALGAP: az elsődleges élemiszer termelés élelmiszer biztonsági szabványa

A GLOBALGAP tanúsítás formái és a QMS (Quality Management System)rendszer

1. Tanúsítási Opciók:

A GLOBALG.A.P-rendszer tanúsítását a termelők 2 opció szerint kérhetik.

  • 1.Opció

a., Egyéni termelő kéri a tanúsítást

b., Egyéni termelő, vagy szervezet, amely több termőhellyel, vagy termelésirányító egységgel rendelkezik, de nem különálló jogi személyként működnek és QMS bevezetése nélkül kéri a tanúsítást.

c., Egyéni termelő vagy szervezet, amely több telephellyel vagy termelésirányító egységgel rendelkezik, de nem különálló jogi személyként működnek és QMS bevezetésével kéri a tanúsítást.

Ha ezeket tanúsítják az egyéni termelő vagy szervezet lesz a tanúsítvány tulajdonosa.

  • 2.Opció

Valamely termelői csoport kéri a csoport tanúsítását. A csoport tagjai különálló jogi személyként működnek.

A csoportnak rendelkeznie kell bevezetett QMS-el, és meg kell felelnie a QMS szabályok előírásainak.
(I.rész, Általános szabályok)

A csoport mint jogi személy lesz a tanúsítvány tulajdonosa.

GLOBALG.A.P rendszert tanúsíttató és működtető QMS-sel és több telephellyel rendelkező termelőkre és termelői csoportokra külün szabályok és követelmények vonatkoznak. (II.Rész, Általános szabályok)

2. QMS (Quality Management System) Minőségirányítási Rendszer

Egy vagy több termelőhellyel rendelkező egyéni termelő vagy szervezet opcionálisan QMS-rendszerrel tanúsíttathatja és működtetheti GLOBALG.A.P rendszerét.

Termelői csoport csak QMS-rendszerrel tanúsíttathat és működtethet GLOBALG.A.P rendszert.

Amennyiben a QMS rendszert a GLOBALG.A.P tartalmazza, az meg kell feleljen a rá vonatkozó szabályoknak, követelményeknek.

Szerezze meg a tanúsítványt, hogy versenyképes piaci szereplő lehessen

Szolgáltatásunk:

  • GLOBALGAP kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra .
  • Rendszerismereti képzés
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.