
A HACCP, mint élelmiszerbiztonsági rendszer az élelmiszerlánc teljes hosszán, annak minden pontján kötelező.
A HACCP lényege, célja és törvényi háttere.
A HACCP mindazon eljárások együttes és folyamatos, ellenőrzött és dokumentált működtetését jelenti, amelyek szükségesek az élelmiszerek biztonságának, egészséges voltának fenntartásához.
A "2008.évi XLVI törvény (külső hivatkozás) az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletről":
22§ (1) Az élelmiszer vállalkozás működése során ....
b., olyan önellenőrzési, minőségbiztosítási, nyomonkövetési, termékvisszahívási rendszert vagy ilyen rendszerek olyan elemeit kell működtetnie, amelyekkel biztosítható az élelmiszer biztonsága.
Az élelmiszerek az ember egészségének, élet- és munkaképességének folyamatos fenntartásához nélkülözhetetlen tápanyagok, mezőgazdasági termékek és azok feldolgozott származékai. Az élelmiszerek biztonságát (élelmezés egészségügyi alkalmasságát) és minőségét (tápanyag tartalmát, élvezeti értékét) számos tényező veszélyezteti. Ezek a veszélyek biológiai (kórokozó és romlást okozó mikro-organizmusok), kémiai (szermaradványok, hozamfokozók, fertőtlenítőszerek, konzerváló-szerek stb.), illetve fizikai (fém, üveg) természetűek.
A Codex Alimentarius Bizottsága 2022.09.25-én hozott határozatában változtatott a HACCP követelményeken. A változások a határozat dátumától hatályosak. Tudjon meg többet
A HACCP kidolgozása és műkődtetése során:
- Az élelmiszer előállítási, forgalmazási folyamat teljes hosszát (az alapanyag beérkezésétől a fogyasztó asztaláig) elemezni kell (kockázat értékelés) abból a célból, hogy meghatározzuk a fogyasztóra veszélyforrást jelentő pontokat, Kritikus szabályozási Pont.
- A lehetséges veszélyek (biológiai, kémiai, fizikai) megelőzését vagy elfogadható szintre csökkentését biztosító szabályozást kell rendelni ezekhez a pontokhoz.
- Folyamatos megfigyelést kell végezni ezeken a pontokon a szabályozás eredményességének biztosítására.
- Dokumentálni kell a megfigyelések eredményeit és a szükségessé váló javító beavatkozásokat.
- Rendszeres ellenőrző vizsgálatokkal igazolni kell a hatékonyságot, azaz a termék (élelmiszer) veszélymentességét
A HACCP bevezetésével eleget tesz a törvényi kötelezettségeknek.
Szolgáltatásunk:
- HACCP rendszer kidolgozása, tanácsadás, felkészítés a működőképesség igazolása
- Minimum higiéniai ismeretek oktatása
- Élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra
- Rendszerismereti képzés
Kiemelt referenciáink:
Badacsonyi Pincegazdaság - Best-Foods Magyarország Kft. - Bio-Olaj Rt. - Buszesz Rt. - Csányi Pincészet Rt. - Csurgó Coop Rt. - Egertej Kft. - Fish & Food Kft. - Fornetti Pannon Kft. - Gyermekélelmezési Intézetek - Henkel Magyarország Kft. - Hevesi-Hús Kft. - Hilltop-Neszmély Rt. - Idősek Otthona - Kempinski Hotel Budapest Zrt. - Kisalföldi Mg. Rt. - Mantar Kft. - Mark-Nagisz Kft. Jégkrémüzem - Mizse-Táp Kft. - Penny Market üzletlánc - Pikker Húsipari Kft. - SOLE Hungária Rt. - Villányi Borászat