Előzmény:
A WHO Codex Alimentarius Bizottsága 1969-ban kiadta a CXC 1-1969 jelű gyakorlati útmutatóját
Cél az élelmiszerbiztonsági veszélyek azonosítására és az ezek következményeinek elkerülése, illetve mérséklése történő felkészültség egységes szempontjainak rögzítése volt.
A dokumentum az 1997, majd 2003 felülvizsgálatát követően 2020-ban ismét megújult.
2020.09.25. a Codex Alimentarius Bizottság elfogadta a Code of Practice (General Principles of Food Hygiene (CXC 1-1969) és ennek HACCP mellékletének) módosítását.
2022.03. 09. a Codex Alimentarius Bizottsága elfogadta az útmutató kiegészítésére az új CCP döntési fa javaslatot
2022.9.16. A Bizottság 2022/C 355/01 közleménye a helyes higiéniai gyakorlatokra és a HACCP-elveken alapuló eljárásokra kiterjedő élelmiszer- biztonsági irányítási rendszerek végrehajtásáról és ezen belül a rendszer egyes élelmiszer- vállalkozásokon belüli végrehajtásának megkönnyítéséről/rugalmasságáról
2022.11.22. a Codex Alimentarius Bizottsága az útmutató kiegészült az új CCP döntési fával
Az új döntési fa alkalmazása:
Az új döntési fa is a veszélyelemzésben előre meghatározott kockázat mértéke felett alkalmazandó.
Az első kérdésben a helyes higiéniai gyakorlat megfelelőségét is vizsgálni kell. Eredménye lehet OPRP, ahogy a második kérdésnél is.
A negyedi kérdés esetén, amennyiben CCP a kimenet, azt is meg kell vizsgálni, hogy egy korábbi CP-ben végzett ellenőrzéssel együttműködik-e? Amennyiben igen, akkor a CP is CCP-vé minősül.
Nem lehetséges az előre meghatározott kockázati mérték feletti esetben CP (OPRP) vagy CCP nélküli kimenet.
Példa:
A folyamatban „válogatás” művelet is van, mert kő, kavics fizikai szennyezést a nyersanyag szignifikáns veszélyének tekintik. A folyamat végén, a csomagolt készterméket röntgennel vizsgálják.
- kérdés: NEM, folytatás a 2. kérdéssel
- kérdés: IGEN, folytatás a 3. kérdéssel
- kérdés: IGEN, a röntgenvizsgálat CCP, a „válogatás” pedig CP lesz, amihez az OPRP
tartalmazza a monitorozás gyakoriságát, a validálást és az igazolást.