FSSC 22000: az élelmiszerfeldolgozás élelmiszerbiztonsági szabványa

Az FSSC 22000 (Version 6) az élelmiszerek minőségi és biztonsági szabályzásának tanúsítható szabványa, amely a következő nyilvánosan elérhető standardokon, technikai specifikációkon alapul: 

 • ISO 22000 követelmények
 • ISO 9001 követelmények, amennyiben FSSC-Quality szintű tanúsítvány az igény
 • Releváns előfeltételi (prerequisite) programok, amelyek a különböző szektorok technikai specifikációin (ISO/TS 22002, 3, 4) alapulnak ezért szektoronként válzoznak
 • FSSC Addícionális programok, amelyeket a szabvány bevezetéselor meg kell határozni és , amelyeket minden szektor esetében alkalmazni kell

A tanúsítási eljárásnak ki kell terjednie valamennyi kiegészítő standardra, amelyket az adott élelmiszer szektor esetében a a szektor jellege lkalmazni kell, az FSSC Quality szint esetében az ISO 9001- re is.

A szabvány célja, hogy az élelmiszerlánc teljes hosszán, valamennyi szereplő (szektor) alkalmazni tudja, így  megfeleljen a nemzetközi követelményeknek és tanúsítványával igazolhatóvá tegye az élelmiszer termékek és  a kapcsolódó tevékenységek biztonságosságát. A tanúsítvány belekerül a Tanúsított Szervezetek Regiszterébe, amely biztosítja a teljes nyilvánosságot.

A szabvány  a következő termékkategóriákra és tevékenységekre (szektorokra) alkalmazható:

 1. Állattenyésztés; hús, tej, tojás, méztermelés (nem terjed ki a vadászatra és halászatra)
 2. Élelmiszergyártás, benne:
  a.  romlandó állati termékek (pl. hús, baromfi, tojás, tej és hal)
  b.  romlandó növényi termékek (pl. gyümölcsök, friss gyümölcsitalok, zöldségek, diófélék, hüvelyesek)
  c.  romlandó állati és növényi termékek feldolgozása (pl. vegyes termékek, mint; pizza, lasagna, szendvics, gombóc, fogyasztásra kész ételek)
  d.  szobahőmérsékleten tartandó, hosszú lejárati idejű termékek (pl. dobozolt termék, rágnivaló, snack, olaj, ivóvíz, szörp, krém, liszt, cukor)
  e.  (bio)kémiai anyagok gyártása (pl. adalék, vitamin, sóféle, ízesítő, biokultúra, enzim, feldolgozási segédanyag) kivéve; növényvédőszer, drog, fertőtlenítő és tisztítóanyag
 3. Élelmiszercsomagolás és csomagolóanyag gyártás (pl. az élelmiszerrel közvetlenül vagy közvetve érintkező anyagok)
 4. Állatok részére termelt élelmiszerek és tápok (pl. állateledel kutya, macska, hal részére)
 5. Szállítási és tárolási szolgáltatások (pl. szállítási és tárolási tevékenységek a teljes élelmiszer láncon)
 6. Catering; elkészítés, tárolás és igény szerint helyben fogyasztás, vagy kiszállítás
 7. Kiskereskedelem/Nagykereskedelem (pl. kiskereskedés, élelmiszer bolt, nagykereskedés)

Előfeltételi (prerequisite) programok:

Az ISO 22000 szabvány 7.2 pontja az alapvető higiéniai előfeltételi programokat határozza meg. A szabvány azonban kiterjed az élelmiszer lánc különbötő szektoraira, ahol a higiéniai követelmények  alapvetően különböznek.
Az FSSC 22000 Standard ezért szektor specifikus előfeltételi programcsomagokat kapcsol az ISO 2200 szabványhoz és ezzel nem csak modulárissá teszi a szabványt, de az élelmiszerlánc teljes hosszára kiterjeszti.

Addícionális kiegészítő  programok:

Az élelmiszer minőség és biztonság megvalósításához az FSSC 22000 Standard további un. addicionális  programokat határoz meg, amelyeket minden szektorban alkalmazni kell, ezek:

 1. Szolgáltatások szabályzása
 2. Személyzet felügyelete
 3. Beszállított anyagok szabályzása
 4. Természetes források szabályzása (csak az állati termékeknél)
 5. Élelmiszervédelem
 6. Élelmiszerhamisítás megelőzése
 7. Termékformulázás (csak kutya és macska eledel esetében)
 8. Allergének szabályzása
 9. Termékjelölés
 10. Környezeti monitoring

Az FSSC Standard előnyei, erősségei:

A Food Safety System Certification 22000 (FSSC 22000) egy élelelmiszerbiztonsági irányítási rendszer, amely független nemzetközi ISO szabványokra, szektorspecifikus előfeltételi programokra  épül és kiegészítő (additional) programkövetelményeket tartalmaz, aminek alapján GFSI által elismert Standard.

Különbségek az FSSC 22000 és más a GFSI által elismert  Standardok (mint IFS, BRC, SQF) között?

 • Független, nonprofit, trasparens nemzetközi standard; nincs semmilyen vállalkozás csoport tulajdonában, kidolgozását és fenntartását élelmiszerbiztonsági szakértők végzik az ISO szervezeteivel szoros kapcsolatban.
 • Irányítási rendszer alapú tanúsítványt biztosít; az FSSC tanúsítvány nem egy évenkénti auditon alapuló tanúsítványt ad, amit egy követelmény lista alapján végeznek.
  A tanúsítási eljárás két részből áll. Az 1. részben ellenőrzik, hogy minden követelménynek megfelel-e a rendszer a 2. részben ellenőrzik, hogy minden tekintetben hatékonyan működik-e a rendszer, ez magába foglalja valamennyi CCP, OPRP, PRP ellenőrzését. Megfelelőség estén 3 évig érvényes tanúsítványt adnak a szervezet részére.
 • Élelmiszerbiztonságra fókuszál; a teljes tanúsítási eljárás az élelmiszerbiztonság szabályzására. kezelésére irányul. Tekintve, hogy a Standard ISO alapokra épül könnyen integrálható az ISO 9001, ISO 14001 és SA8000 szabványokkal.
 • Élelmiszerlánc központú rendszer; jelenleg a lánc nagy részét átfogja, de az előfeltételi programok bővítésével szinte korlátlanul terjeszkedhet.
 • Integráns Program; az auditok integritása a legfontosabb feltétele a tanúsítvány iránti bizalomnak.
  Valamennyi tanúsító szervezetnek meg kell felelnie az FSSC követelményeknek, ISO/IEC 17021 akkreditációval kell rendelkezniük. Mind ezek mellett egy kockázat alapú integráns szabályzás alapján működik, amely az alábbiakat foglalja magába és szabályozza:
  ­­--  CB- k (tanúsító szervezetek) elfogadási rendje
  --  az audit beszámolók független szakértő általi elfogadása
  --  a CB-k auditálása
  --  az auditok és az audit adatbázis átvizsgálása
  --  szankció politika kidolgozása
  --  fellebbezési és panaszkezelési eljárások kidolgozása

A leírtak alapján összefoglalhatjuk; Az FSSC  fennállásának tapasztalatai alapján kiadot V 6 egy hatalmasat lépett előre. Létrehozott, továbbfejlesztett egy ISO alapú, független, tanúsítható élelmiszerbiztonsági standardot, amely átfogja a teljes élelmiszer láncot. Ezzel a rohamosan növekvő számú és különböző szektorba tartozó gyártók és kereskedők azon igényét teljesíti, hogy megbízható tanúsítvánnyal igazolni tudják a termékeik és szolgáltatásaik biztonságosságát a teljes élelmiszerláncon, világszerte.

Szolgáltatásunk:

 • FSSC 22000 kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra.
 • Rendszerismereti képzés, a rendszert működtetők felkészültségének biztosítására
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.