FSSC 22000: az élelmiszerfeldolgozás élelmiszerbiztonsági szabványa

Az FSSC 22000 (Version 4.0 és Version 4.0 Quality, 2017) az élelmiszerek minőségi és biztonsági szabályzásának tanúsítható szabványa. Megfelel az ISO 22000/9001 követelményeinek és tartalmaz szektor specifikus és kiegészítő előfeltételi (prerequisite) programokat.

A szabvány célja, hogy az élelmiszerlánc teljes hosszán, valamennyi szereplő, folyamatosan megfeleljen a nemzetközi követelményeknek, tanúsítványával igazolhatóvá tegye az élelmiszer termékek és  a kapcsolódó tevékenységek biztonságosságát. A tanúsítvány belekerül a Tanúsított Szervezetek Regiszterébe, amely biztosítja az elérhetőséget, nyilvánosságot.

A szabvány  a következő termékkategóriákra és tevékenységekre terjed ki:

  1. Állattenyésztés; hús, tej, tojás, méztermelés (nem terjed ki a vadászatra és halászatra)
  2. Élelmiszergyártás, benne:
    a.  romlandó állati termékek (pl. hús, baromfi, tojás, tej és hal)
    b.  romlandó növényi termékek (pl. gyümölcsök, friss gyümölcsitalok, zöldségek, diófélék, hüvelyesek)
    c.  romlandó állati és növényi termékek feldolgozása (pl. vegyes termékek, mint; pizza, lasagna, szendvics, gombóc, fogyasztásra kész ételek)
    d.  szobahőmérsékleten tartandó, hosszú lejárati idejű termékek (pl. dobozolt termék, rágnivaló, snack, olaj, ivóvíz, szörp, krém, liszt, cukor)
    e.  (bio)kémiai anyagok gyártása (pl. adalék, vitamin, sóféle, ízesítő, biokultúra, enzim, feldolgozási segédanyag) kivéve; növényvédőszer, drog, fertőtlenítő és tisztítóanyag
  1. Élelmiszercsomagolás és csomagolóanyag gyártás (pl. az élelmiszerrel közvetlenül vagy közvetve érintkező anyagok)
  2. Állatok részére termelt élelmiszerek és tápok (pl. állateledel kutya, macska, hal részére)
  3. Szállítási és tárolási szolgáltatások (pl. szállítási és tárolási tevékenységek a teljes élelmiszer láncon)
  4. Catering; elkészítés, tárolás és igény szerint helyben fogyasztás, vagy kiszállítás
  5. Kiskereskedelem/Nagykereskedelem (pl. kiskereskedés, élelmiszer bolt, nagykereskedés)

A Standard követelményrendszerei:

Az FSSC 22000 követelmény szegmensei önálló egységek, amelyeket egyenként kell tanúsítani, úgymint:

1. ISO 22000 élelmiszerbiztonsági rendszer
2. ISO 9001 minőségirányítási rendszer- amennyiben az FSSC Quality kerül tanúsításra
3. Szektorspecifikus előfeltételi/pre-requisite (PRPs) programok
4. Addicionális követelmények
5. Az FSSC 22000 Quality szintű tanúsítvány igénylése esetében az ISO 22000 követelményei mellett az ISO 9001 szabványt is alkalmazni kell.

Előfeltételi/pre-requisite programok:

Az ISO 22000 szabvány 7.2 pontja az alapvető higiéniai előfeltételi programokat határozza meg. A szabvány kiterjed ugyan az élelmiszer lánc széles területére, a higiéniai követelmények ugyanakkor alapvetően különböznek szektoronként.
Az FSSC 22000 Standard ezért szektor specifikus előfeltételi programcsomagokat kapcsol az ISO 2200 szabványhoz és ezzel nem csak modulárissá teszi a szabványt, de az élelmiszerlánc teljes hosszára kiterjeszti, az alábbiak szerint.

Élelmiszerkategóriák és a szektoronkénti előfeltételi programok:Addícionális/kiegészítő előfeltételi programok:

FSSC 22000: az élelmiszerfeldolgozás élelmiszerbiztonsági szabványa

Az élelmiszer minőség és biztonság megvalósításához az FSSC 22000 Standard további un. addicionális előfeltételi programokat határoz meg, amelyeket minden szektorban meg kell valósítani, ezek:

  1. Szolgáltatások szabályzása
  2. Személyzet felügyelete
  3. Beszállított anyagok szabályzása
  4. Természetes források szabályzása (csak az állati termékeknél)
  5. Élelmiszervédelem
  6. Élelmiszerhamisítás megelőzése
  7. Termékformulázás (csak kutya és macska eledel esetében)
  8. Allergének szabályzása
  9. Termékjelölés
  10. Környezeti monitoring

Amivel a megújult Standard terjedelme kiegészült:

  1. Kereskedelem
  2. Catering
  3. Szállítás és raktározás
  4. Állati táp, ahol a PAS 222-t az ISO/TS 22002-6 standard váltja fel
  5. FSSC 22000 Quality, amely tartalmazza az új ISO 9001: 2015 szabványt

MI történik az átállási időszak alatt:

Az FSSC 22000 megújítása 2016 végén fejeződött be. A tanúsító szervezetek akkreditálása folyamatban van.
Azok a vállalkozások, amelyek FSSC 22000 V3.2, vagy Quality V.1 tanúsítvánnyal rendelkeznek 2017-ben még tanúsíthatók a régi szabvány szerint, azonban 2018-ban esedékes bármilyen típusú audit már csak az új szabvány szerint lehetséges, amely tanúsítvány 3 évig érvényes.

 

Az FSSC Standard előnyei, erősségei:

A Food Safety System Certification 22000 (FSSC 22000) egy élelelmiszerbiztonsági irányítási rendszer, amely független nemzetközi ISO szabványokra (ISO 22000, ISO 2203), szektorspecifikus előfeltételi programokra (PRPs, pl. ISO 22002-1) épül és kiegészítő (additional) programkövetelményeket tartalmaz, aminek alapján GFSI által elismert Standard.

Különbségek az FSSC 22000 és más a GFSI által elismert Standardok--mint IFS, BRC, SQF--között?

  • Független, nemzetközi standard; nincs semmilyen vállalkozás csoport tulajdonában, kidolgozását és fenntartását élelmiszerbiztonsági szakértők végzik az ISO szervezeteivel szoros kapcsolatban.
  • Irányítási rendszer alapú tanúsítványt biztosít; az FSSC tanúsítvány nem egy évenkénti auditon alapuló tanúsítványt ad, amit egy követelmény lista alapján végeznek.
    A tanúsítási eljárás két részből áll. Az 1. részben ellenőrzik, hogy minden követelménynek megfelel-e a rendszer, 6 hét múlva a 2. részben ellenőrzik, hogy minden tekintetben hatékonyan működik-e a rendszer, ez magába foglalja valamennyi CCP, OPRP, PRP ellenőrzését. Megfelelőség estén 3 évig érvényes tanúsítványt adnak a szervezet részére.
  • Élelmiszerbiztonságra fókuszál; a teljes tanúsítási eljárás az élelmiszerbiztonság szabályzására. kezelésére irányul. Tekintve, hogy a Standard ISO alapokra épül könnyen integrálható az ISO 9001, ISO 14001 és SA8000 szabványokkal.
  • Független, non profit és transzparens rendszer.
  • Élelmiszerlánc központú rendszer; jelenleg a lánc nagy részét átfogja, de az előfeltételi programok bővítésével szinte korlátlanul terjeszkedhet.
  • Integráns Program; az auditok integritása a legfontosabb feltétele a tanúsítvány iránti bizalomnak.
    Valamennyi tanúsító szervezetnek meg kell felelnie az FSSC követelményeknek, ISO/IEC 17021 akkreditációval kell rendelkezniük. Mind ezek mellett egy kockázat alapú integráns szabályzás alapján működik, amely az alábbiakat foglalja magába és szabályozza:
    ­­--  CB- k (tanúsító szervezetek) elfogadási rendje
    --  az audit beszámolók független szakértő általi elfogadása
    --  a CB-k auditálása
    --  az auditok és az audit adatbázis átvizsgálása
    --  szankció politika kidolgozása
    --  fellebbezési és panaszkezelési eljárások kidolgozása

Mind ezek alapján összefoglalhatjuk; Az FSSC 6 éves fennállásának tapasztalatai alapján most egy hatalmasat lépett előre. Létrehozott egy ISO alapú, független, tanúsítható élelmiszerbiztonsági standardot, amely átfogja a teljes élelmiszer láncot. Ezzel a rohamosan növekvő számú gyártók és kereskedők azon igényét teljesíti, hogy megbízható tanúsítvánnyal igazolni tudják a termékeik és szolgáltatásaik biztonságosságát a teljes élelmiszerláncon, világszerte.

 

Szolgáltatásunk:

  • FSSC 22000 kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra.
  • Rendszerismereti képzés
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!