ÉLELMISZERBIZTONSÁGI SZOLGÁLTATÁSOK,
a Szabvány követelmények és a Törvényi kötelezettségek teljesítésének folyamatos biztosításához az alábbiak szerint:
I. A bevezetett és tanúsított élelmiszerbiztonsági rendszer fenntartása, fejlesztése további munkát és a működtetők ismereteinek folyamatos frissítését igényli.
A tanúsítvány egy évig érvényes, amelynek során a szabványban meghatározott számú, a tevékenységtől szervezetileg független, meghatározott ismeretekkel és gyakorlattal rendelkező személy által elvégzett, tervezett és dokumentált belső auditot kell elvégezni.
A sikeres és megfelelően dokumentált belső auditok alapján egy év után a tanúsítvány érvényessége megújító audittal újabb egy évre meghosszabbítható.
Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozása, tanúsítása és működtetése során a nemzetközi szabvány követelményei vannak előtérben, az élelmiszer előállító vállalkozásnak azonban fontos nemzeti és uniós törvényi előírások teljesítése is kötelezettsége, amelyeket a szabvány is előír, de tételesen azért sem tér ki ezekre, mert országok szerint eltérések lehetnek.
II. A 82/2012.(VIII.2) VM rendelet a gyártmánylapról
Az élelmiszer előállító a magyarországi felhasználóknak szánt feldolgozott élelmiszer termékekről gyártmánylapot köteles készíteni, amelyben fel kell tüntetni;
– az élelmiszer előállítóra vonatkozó adatokat
– az élelmiszer előállításával kapcsolatos adatokat
– a termék élelmiszer biztonsági, minőségi jellemzőit
– a gyártmánylap elkészítésének és módosításának dátumát
– a gyártmánylap elkészítéséért felelős, valamint az élelmiszer vállalkozásban az élelmiszer előállításáért szakmailag felelős személy nevét és aláírását
A gyártmánylap az élelmiszer előállító által vezetett, a feldolgozott-élelmiszer, élelmiszerbiztonsági és minőségi jellemzőire vonatkozó nyilvántartás.
A gyártmánylapot minden élelmiszer előállító helyen hozzáférhetővé kell tenni.
III. A 1169/2011/EU parlamenti és tanácsi rendelet a fogyasztók élelmiszerekkel kapcsolatos tájékoztatási kötelezettségeiről
A rendelet főbb követelményei:
– a fogyasztók tájékoztatáshoz való jogának biztosítása, amihez;
– az élelmiszerek jelölésének uniós szabályai az élelmiszerek címkézésére, kiszerelésére és reklámozására vonatkozóan
– a Tápértékjelölést a rendelet 2016 december 13-tól kötelezővé teszi, a megjelenítés szabályainak részletes meghatározásával
– kötelezővé teszi (meghatározott kivételekkel) az élelmiszerek tápértékének meghatározását.
– a Tápérték számításnak a következőkön kell alapulnia:
* az élelmiszer előállítója által végzett vizsgálatok
* a felhasznált összetevők ismert vagy tényleges átlagértékeiből végzett számítások; vagy
* Általánosan meghatározott és elfogadott adatokból kiinduló számítások
Az élelmiszerbiztonsági rendszerek kidolgozásának részeként, és/vagy önálló szolgáltatásként közreműködünk gyártmánylapok, tápérték számítások, tápérték jelölések, címkék átvizsgálásában, korrigálásában, kidolgozásában.