Új HACCP: a Bizottság közleménye

Ismert, hogy 2020-ban, majd 2022-ben a döntési fával megújult a HACCP útmutató.

2022. szeptemberében az EU Bizottság közleménye is megjelent, ami ugyan nem jogi érvényű, de legalább magyar nyelven közli az útmutató lényegét. Ehhez tartozik még, hogy a NÉBIH jogszabálylistáján egy ideje ez szerepel, a régi (Élelmiszerkönyvi) 1969-es eredetű HACCP útmutató pedig már nincs a listában.

A továbbiakban szeretnénk a figyelmet a Bizottság Közleményének (2022/C 355/01) egyes részleteire irányítani.

A veszélyelemzés táblázat „Szabályozó eljárások” rovatába a GHP(HHGY)/GMP (HGYGY) utasítás dokumentumazonosítója is bejegyzésre javasolt (pl. v1., 223.11.14.), hogy a változások (pl. eltérés, reklamáció, technológia, -és anyagváltozás miatt) nyomonkövethetők legyenek a dokumentációban. Ez természetesen magával hozza azt is, hogy a GHP/GMP változtatás esetén a veszélyelemzést is frissíteni kell.

„A HHGY-k ajánlott dokumentációja a következőket tartalmazza:

– alkalmazott HHGY-k;

– munkautasítások, szabványos üzemi eljárások, ellenőrzési utasítások;

– hitelesítési tevékenységek;

– várható korrekciós intézkedések;”

– alátámasztó dokumentumok (általános útmutatók, tudományos bizonyítékok stb.).”

Vagyis a GHP/GMP szabályok megírása során Control Plan-t is alkalmazni kell. A Control Plan tartalmazza, hogy ki, mikor, mivel, mit mér/vizsgál és eltérés esetén mivel, és mit kell tennie.

Hitelesítés= verifikálás (Angol nyelvű változatból azonosítva.)

A közlemény a veszélyelemzés harmadik tényezőjeként a veszély bekövetkezésének észlelhetősége is szerepel, ezzel az FMEA kockázatértékelési eljáráshoz hasonlóan még alaposabb döntést tesz lehetővé a tekintetben, hogy OPRP-t kell-e tervezni.

Tegye fel kérdéseid

Bármilyen szabvány vagy folyamat bevezetésére is van szüksége, teljeskörű rendelkezésére állunk az igényfelméréstől, a bevezetésen és az audit felügyeletén át, a munkatársak betanításáig

Kapcsolatfelvételi űrlap (Kapcsolati oldal)