2022. szeptemberében az EU Bizottság közleménye is megjelent, ami ugyan nem jogi érvényű, de legalább magyar nyelven közli az útmutató lényegét. Ehhez tartozik még, hogy a NÉBIH jogszabálylistáján egy ideje ez szerepel, a régi (Élelmiszerkönyvi) 1969-es eredetű HACCP útmutató pedig már nincs a listában.
A továbbiakban szeretnénk a figyelmet a Bizottság Közleményének (2022/C 355/01) egyes részleteire irányítani.
A veszélyelemzés táblázat „Szabályozó eljárások” rovatába a GHP(HHGY)/GMP (HGYGY) utasítás dokumentumazonosítója is bejegyzésre javasolt (pl. v1., 223.11.14.), hogy a változások (pl. eltérés, reklamáció, technológia, -és anyagváltozás miatt) nyomonkövethetők legyenek a dokumentációban. Ez természetesen magával hozza azt is, hogy a GHP/GMP változtatás esetén a veszélyelemzést is frissíteni kell.
„A HHGY-k ajánlott dokumentációja a következőket tartalmazza:
– alkalmazott HHGY-k;
– munkautasítások, szabványos üzemi eljárások, ellenőrzési utasítások;
– hitelesítési tevékenységek;
– várható korrekciós intézkedések;”
– alátámasztó dokumentumok (általános útmutatók, tudományos bizonyítékok stb.).”
Vagyis a GHP/GMP szabályok megírása során Control Plan-t is alkalmazni kell. A Control Plan tartalmazza, hogy ki, mikor, mivel, mit mér/vizsgál és eltérés esetén mivel, és mit kell tennie.
Hitelesítés= verifikálás (Angol nyelvű változatból azonosítva.)
A közlemény a veszélyelemzés harmadik tényezőjeként a veszély bekövetkezésének észlelhetősége is szerepel, ezzel az FMEA kockázatértékelési eljáráshoz hasonlóan még alaposabb döntést tesz lehetővé a tekintetben, hogy OPRP-t kell-e tervezni.