Minőségi feltételek vizsgálata

Ismert, hogy 2020-ban, majd 2022-ben a döntési fával megújult a HACCP útmutató.

  1. szeptemberében az EU Bizottság közleménye is megjelent, ami ugyan nem jogi érvényű, de legalább magyar nyelven közli az útmutató lényegét. Ehhez tartozik még, hogy a NÉBIH jogszabálylistáján egy ideje ez szerepel, a régi (Élelmiszerkönyvi) 1969-es eredetű HACCP útmutató pedig már nincs a listában

 

A továbbiakban szeretnénk a figyelmet a Bizottság Közleményének (2022/C 355/01) egyes részleteire irányítani.

A veszélyelemzés táblázat „Szabályozó eljárások” rovatába a GHP(HHGY)/GMP (HGYGY) utasítás dokumentumazonosítója is bejegyzésre javasolt (pl. v1., 223.11.14.), hogy a változások (pl. eltérés, reklamáció, technológia, -és anyagváltozás miatt) nyomonkövethetők legyenek a dokumentációban. Ez természetesen magával hozza azt is, hogy a GHP/GMP változtatás esetén a veszélyelemzést is frissíteni kell.

 

„A HHGY-k ajánlott dokumentációja a következőket tartalmazza:

– alkalmazott HHGY-k;

– munkautasítások, szabványos üzemi eljárások, ellenőrzési utasítások;

– hitelesítési tevékenységek;

– várható korrekciós intézkedések;”

– alátámasztó dokumentumok (általános útmutatók, tudományos bizonyítékok stb.).”

Vagyis a GHP/GMP szabályok megírása során Control Plan-t is alkalmazni kell. A Control Plan tartalmazza, hogy ki, mikor, mivel, mit mér/vizsgál és eltérés esetén mivel, és mit kell tennie.

Hitelesítés= verifikálás (Angol nyelvű változatból azonosítva.)

 

A közlemény a veszélyelemzés harmadik tényezőjeként a veszély bekövetkezésének észlelhetősége is szerepel, ezzel az FMEA kockázatértékelési eljáráshoz hasonlóan még alaposabb döntést tesz lehetővé a tekintetben, hogy OPRP-t kell-e tervezni.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.