Vállalkozásfejlesztés

A termelést és szolgáltatást végző szervezetek az üzleti siker érdekében arra törekednek, hogy termékeik, szolgáltatásaik megfeleljenek az üzleti partnerek, a vevők és nem utolsó sorban a társadalom, együttesen a piac elvárásainak.

Ezeket a tevékenységeket a vállalkozásoknak ezzel egy időben a nemzetközi és nemzeti jogszabályok keretei között kell végezni.

A sok feltételnek megfelelni és ezt az üzleti partnerek és a felügyeletet végző szervezetek felé igazolni
az elvárások, követelmények és jogszabályok széleskörű, naprakész ismeretét igényli.

Ebben adnak nélkülözhetetlen segítséget az irányítási rendszerek azzal, hogy rendkívül sok jogszabályi követelményt, piaci igényt, társadalmi elvárást és tapasztalatot foglalnak egységes rendszerbe.
Bevezetésükkel, működtetésükkel a vállalkozás teljesíteni tudja a sokféle követelményt és ugyanakkor működésének fontos szegmenseinek (minőség, biztonság, munkavédelem, környezetvédelem, fenntarthatóság) szabályzásában és a működési kultúra fejlesztésében is segítséget kap.

Ami ezeken túl is semmivel nem helyettesíthető előnyük, hogy a követelményeket egységes, nemzetközileg elfogadott elvek szerint rendszerezve, egységes nyelvezeten fogalmazzák meg.  
Erre alapozva egységes elvek mentén tanúsítható, kipróbált technológiákként állnak a szervezetek rendelkezésére.
Összehasonlíthatóvá teszik az azonos termelési tevékenységet, vagy szolgást végző vállalkozásokat, amivel számukra hiteles piaci megjelenést és egységes versenyfeltételeket biztosítanak.

Az egy-egy irányítási rendszer követelményeinek való megfelelést harmadik, független szervezet tanúsítványa igazolja, ami a teljesítésnek nemzetközi legitimitást biztosít.

Az irányítási rendszereket áttekinthetőségük és szakterületi kapcsolódásuk alapján többféleképpen szokták csoportosítani.

Az egyik ilyen csoportosítás, amikor a szabványokat, standardokat a kibocsájtó és felügyelő szervezetek szerint csoportosítják az alábbiak szerint:

  1. A Nemzetközi Szabványügyi Testület által kiadott ISO Szabványok
  2. A kereskedelem érdek csoportjai által összeállított követelmény rendszerek, élelmiszerbiztonsági Standardok
  3. Nemzetközi, nem kormányzati szervezetek által összeállított fenntarthatósági Standardok; ökoszisztémavédelem, UHG kibocsájtás szabályzása

Az alkalmazás szempontjából célszerűbb a szakterületi csoportosítás, amit mi is követünk, az alábbiak szerint:

  1. Minőség irányítási rendszerek
  2. Élelmiszerbiztonsági rendszerek
  3. Környezetirányítási rendszerek
  4. Munkavédelmi rendszerek
  5. Információbiztonsági rendszerek
  6. Fenntarthatósági követelmények

Az egy-egy csoportba tartozó szabványok az érintett terület működését igyekeznek a jogszabályi követelmények és az érintett felek elvárásainak keretei közé kényszeríteni és egyidejűleg a folyamatok szabályzásában is segítséget biztosítani.

Az irányítási rendszerek a törvényi kötelezettségeken túli követelményeket is tartalmazhatnak és tartalmaznak is, amivel a piaci és társadalmi elvárásoknak való megfelelést biztosítják.

Az irányítási rendszerek alkalmazásának előnyei:

- megkönnyítik a sokféle követelmény nemzetközileg egységes, dokumentált, visszakereshető és tanúsítvánnyal igazolható teljesítését, ezzel a piaci legitimitást

- nagymértékben segítik olyan működés kultúra kialakítását, amelyben a rendszer működtetőinek tudatosságán keresztüli elköteleződésük az eredményességet is segíti.

- Honlapunk oldalain részletesen bemutatjuk ezeket a szabványokat, standardokat és a működtetésük hatékonyságát szolgáló rendszerismereti képzési programjainkat.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.