ÉLELMISZERBIZTONSÁG SZABVÁNYAI

Az IFS Food Standard az élelmiszerlánc minden olyan területén alkalmazható, ahol élelmiszereket feldolgoznak, előállítanak vagy tárolnak, függetlenül a vállalkozás méretétől. A vevők, fogyasztók felé biztonságot, maguk részére a kockázatok minimalizálást kereső kereskedői vállalkozások éveken át keresték annak a módját, hogy beszállítóik milyen módon igazolják termékeik biztonságát az élelmiszerbiztonsági elvárások és az élelmiszerbiztonsági törvények betartását. 2003-ig a kereskedői vállakozások minőségbiztosítási szervezetei egyedi eljárásként beszállítói auditokat végeztek.

 

2003-ban a Német Kiskereskedők Szövetsége kidolgozta az IFS Food Standardot, majd 2004-ben a francia, 2005-ben az olasz kiskereskedők is bekapcsolódtak a munkába, így 2007 végére elkészült az IFS Food 5. verziója, amelyet a GFSI (Global Food Safety Initiative) is elfogadott. Ezzel az IFS egy nemzetközi színtéren harmonizált követelményrendszert képvisel. Jelenleg az IFS Food Standard 6.verziója van érvényben.

 

A követelményrendszer átfogja az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát. Az egymást követő verziók tükrözik a felgyülemlett tapasztalatok nyomán beépített egyszerűsítéseket (követelmény lista csökkent) és szigorításokat (a KOK száma emelkedett) a minősítési szintek (alapszint, emelt szint) változásait, valamint a tanúsítvány érvényességi idejének egységesítését (12 hónap). Külön figyelmet érdemelnek a KO-k, amely pontokon akár egy nem megfelelőség tanúsíthatatlanná teszi a szervezetet. Ezek: a munkatársak tudatossága, felelőssége CCP-k felügyelete személyi higiénia alapanyag specifikációk végtermék specifikációk idegen test kezelés nyomonkövethetőség belső auditok vészhelyzet menedzsment helyesbítő tevékenységek

 

Szolgáltatásunk: IFS Food Standard- on alapuló rendszer kidolgozása, tanúsító auditra előkészítése. Rendszerismereti képzés

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.