PAS 220 (ISO/TS 22002-1)
A PAS 220 követelményeket határoz meg az élelmiszergyártás környezeti feltételeinek élelmiszerbiztonsági szabályozására. A PAS 220-at együtt kell alkalmazni az ISO 22000 szabvánnyal, amely a teljes élelmiszer láncra határoz meg specifikus élelmiszerbiztonsági követelményeket.
A PAS alkalmazható minden olyan méretű élelmiszer gyártó szervezetre, amely egyébként megfelel az ISO 22000 standard követelményeknek.
Maga a PAS 220 az élelmiszerlánc gyártási szakaszára alkalmazható. A PAS 220 kiegészíti, de nem helyettesíti az ISO 22000 szabványt.
A PAS 220 a következő területekre határoz meg követelményeket:
- Az épületek konstrukciója és elrendezése
- A munkaterületek és helységek elrendezése
- Szolgáltatások: levegő, víz, energia
- Hulladék kezelés
- A berendezések megfelelősége, tisztítás, fenntartás
- A vásárolt anyagok kezelése
- A keresztfertőzés szabályozása
- Tisztítás, fertőtlenítés
- Kártevő kezelés
- Személyi higénia és személyzeti létesítmények
- Visszárúkezelés
- Termékvisszahívás
- Termék tájékoztatás/vevőtudatosság
- Termékvédelem, bioéberség és bioterorizmus
A PAS 220 visszavonásával egyidejűleg az ISO kiadta vele identikus ISO 22000-1 Standardot.