Tájékoztató a fertőtlenítésről 5. rész

A különböző típusú fertőtlenítő ágenssel (hőenergiával, kémiai anyagokkal, sugárzással) szemben a mikrobák különböző ellenálló képességgel rendelkeznek.

2.6. A MIKROORGANIZMUSOK ELLENÁLLÓ KÉPESSÉGE A FERTŐTLENÍTŐ HATÁSOKKALSZEMBEN

A különböző típusú fertőtlenítő ágenssel (hőenergiával, kémiai anyagokkal, sugárzással) szemben a mikrobák különböző ellenálló képességgel rendelkeznek.

2.6.1. A hőenergiával és az ultraibolya sugárzással szembeni ellenálló képesség

A patogén baktériumok vegetatív alakjai a hőenergiával szemben viszonylag kis ellenálló képességgel rendelkeznek. Ezért a baktériumok többsége nedves közegben, 58-60 °C hőmérsékleten 30-60 perc alatt, 70 °C-on 5-10 perc alatt, 100 °C-on másodpercek alatt elpusztul.

Viszonylag nagyobb hőrezisztenciával a staphylococcus, a pseudomonas fajok rendelkeznek. A mykobaktériumok (M. tuberculosis és a M.bovis) fizikai hatásokkal szembeni ellenállóképessége igen nagyfokú, csaknem eléri a baktérium spórákét. Hővel szembeni ellenállásuk: 60 °C körüli hőmérsékleten 1 -1 óráig életben maradnak, a 90-95 °C-os nedves hő pusztítja el 1-3 perc alatt. A tej pasztőrözésével tehát nem várható a mykobaktériumok elpusztulása. A baktériumspórák a vegetatív alakokhoz viszonyítva lényegesen nagyobb ellenállással rendelkeznek. A Bacillus anthracis spórák a forrásban lévő vízben 10-20 perc után pusztulnak csak el, a clostridium spórák azonban a 3 órás főzést is túlélik.

A vírusok 50-60 °C-on már inaktiválódnak. Kivételt képeznek az enterovírusok és a hepatitis vírusok, amelyek ilyen hőmérséklet hatására nem inaktiválódnak. Viszonylag nagy hőrezisztenciával rendelkeznek a Polimyelitis vírusok, melyek a 80 °C-on történő kezelés után is aktívak maradhatnak.

A gombák, gombaelemek hőrezisztenciája a baktériumok ellenálló képességéhez hasonló. 50-60 °C hőmérsékleten, nedves közegben 5-10 perc alatt, 100 °C-on néhány másodperc alatt elpusztulnak. A bőrgombák spórái azonban 70-80 °C hőmérsékletű, nedves közegben 10 perc alatt, a penészgombák és ezek spórái 100 °C-os vízben csak 60-90 perc alatt pusztíthatók el. Más gombafajok azonban jelentős hőrezisztenciával rendelkeznek (pl. aspergillus fajok).

A prion, a Creutzfeld-Jakob betegség, a szivacsos agyvelősorvadás fehérjetermészetű kórokozója a hőenergiával szemben kiemelkedően nagy ellenálló képességgel rendelkezik. Inaktiválása telített, túlnyomásos vízgőzzel, elővákumos autoklávozással történhet 134 °C hőmérsékleten, 206 kPa nyomáson, 1 órás (!) behatási idő mellett.

A sugárzó energiák közül fertőtlenítésre a nem ionizáló tulajdonságú ibolyántúli (ultraviolett, germicid) sugarakat alkalmazzuk.

Meghatározott hullámhosszú (253,7 nm ) ultraibolya sugárzással létrehozott sugárdózis hatására a vírusok, ezek közül is az influenzavírusok a legérzékenyebbek. Ezt követik a viszonylag ellenállóbb Gram-negatív baktériumok. A Gram-pozitív baktériumok vegetatív alakjai már jóval ellenállóbbak. A baktériumspórák, a gombaelemek és különösen a pigmenttel rendelkező baktériumok jelentős sugárrezisztenciával rendelkeznek.

Pl. a baktériumspórák elpusztításához - a Gram-negatív baktériumokhoz viszonyítva - 5-10-szer, a gombák spórás alakjainak elpusztításához 20-100-szor nagyobb sugáradag szükséges.

2.6.2. A fertőtlenítőszerekkel szembeni ellenálló képesség

A fertőtlenítőszerekkel szemben a mikroorganizmusok igen különböző ellenálló képességgel rendelkeznek és ez a különbözőség már sokkal nagyobb határok között mozog, mint az a hőnél tapasztalható. Adott típusú fertőtlenítőszer hatóanyag vagy készítmény állandó, folyamatos, nem kielégítő koncentrációban való alkalmazása fokozottan elősegíti a mikroorganizmusok rezisztenciájának kialakulását.

  • A baktériumok vegetatív alakjai közül a Gram-negatív és a Gram-pozitív baktériumfajok és ezeken belül is a különböző fajok, alfajok között lényeges eltérés tapasztalható ugyanazon dezinficienssel szemben is. A baktériumok elpusztíthatóságát bonyolítja, hogy bizonyos dezinficiensek csak néhány baktériumfaj ellen hatásosak, más baktériumfajokra pedig hatástalanok. Ezért ma már azokat a fertőtlenítőszereket tartjuk megfelelőnek, melyek az öszszes baktériumfajra egyaránt hatásosak. Ezek az ún. széles spektrumú dezinficiensek.
  • A mykobaktériumok közül a M. tuberculosis és a M. bovis dezinficiensekkel szemben is nagy ellenállóképességgel rendelkeznek, így pl. a karbolsav 5%-os oldata azonos mennyiségben adva a köpethez, csak kb. 6 óra alatt öli el a baktériumokat. A korszerű, több komponensű fertőtlenítőszerek esetében is a mykobaktericid hatás eléréséhez a szokványos behatási időt, illetve az alkalmazási koncentrációt meg kell növelni. Azon fertőtlenítőszerek esetében, melyek mykobaktericid hatással is rendelkeznek a készítmény címkéjén és Használati utasításában ezt a hatást külön feltüntetik.
  • A baktériumspórák a fertőtlenítőszerekkel szemben igen ellenállók. Jelenleg csak néhány fertőtlenítőszer rendelkezik spóraölő, ún. sporocid hatással. Ezért a dezinficiensekkel történő fertőtlenítésnél sporocid hatással nem számolhatunk. Baktériumspórákkal szennyezett felületek, anyagok fertőtlenítésére ezért csak a sporocid hatással is rendelkező fertőtlenítőszereket szabad használni.
  • A vírusok ellenálló képessége a különböző fertőtlenítőszerekkel szemben ugyancsak különböző. Általánosságban megállapítható, hogy kifejezetten jó vírusinaktiváló tulajdonsággal az aldehidek, az oxidálószerek, és az etilénoxid rendelkezik. A víruscsoportok közül az enterovírusok rendelkeznek kiemelten nagyobb kemorezisztenciával.
  • A gombák viszonylag ellenállók a fertőtlenítőszerekkel szemben. A leghatásosabb hatóanyagok: az aldehidek, a tenzidek és a jodoforok.
  • A prion, a Creutzfeld-Jakob betegség, a szivacsos agyvelősorvadás fehérjetermészetű kórokozója a kemikáliákkal, fertőtlenítőszerekkel szemben is nagy rezisztenciával rendelkezik. Inaktiválásukra jelenleg kizárólag nátronlúg oldat hatásos, egyes kutatók a klórszármazékokat, sőt egyes detergenseket is hatásosnak találták. Jelenleg prion-inaktiválásra az 1 N NaOH oldat (40,005 g NaOH 1 liter desztillált víz-ben) alkalmazható 1 órás behatási idő mellett.
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.