Az élelmiszerforgalmazók, kereskedőláncok felelőssége.
A fogyasztóval közvetlen kapcsolatban álló élelmiszer forgalmazó szervezetek kockázataik minimalizálása érdekében a jogszabályi kötelezettségeken túli követelményekkel/standardokkal szembesítik beszállítóikat.
Az élelmiszerek biztonságáért és minőségéért az élelmiszer előállítója, nem hazai előállítású élelmiszer esetében pedig az első hazai élelmiszer forgalmazó felel.
Az előállító és forgalmazó szervezetek méretének növekedésével új helyzet alakult ki az élelmiszerbiztonság területén.
A hatalmas méretek miatt egy kedvezőtlen esemény lényegesen nagyobb az emberi és gazdasági következmények súlyossága.
Ezért a fogyasztóval közvetlen kapcsolatban álló élelmiszer forgalmazó szervezetek – mint a fogyasztók elsődleges felhasználási helyei – nagyobb biztonságra, a saját kockázataik minimalizálására törekednek. A kereskedői láncok emiatt fokozottan érdekeltek az élelmiszerek biztonságát veszélyeztető események elkerülésében. Ezt biztosítandó az élelmiszer-jogszabályi kötelezettségeken túli követelményekkel szembesítik a beszállítóikat.
Az élelmiszerforgalmazók, kereskedőláncok külön követelményei.
Az egyes kereskedelmi láncok csoportjai különböző követelményrendszereket, standardokat dolgoztak ki, és ezeket érvényesítik a beszállítókkal szemben.
Így jöttek létre : BRC-Global, BRC-Distribution, IFS-Food, IFS-Logistics, FSSC 22000, GLOBALGAP, GMP+FSA Standardok.
Szolgáltatásunk:
- Élelmiszerbiztonsági szabványokon alapuló rendszerek kidolgozása, tanácsadás, felkészítés tanúsító auditra és hatósági felülvizsgálatra
- Rendszerismereti képzések