Környezetvédelmi rendszerek

Élelmiszerbiztonsági rendszerek Tananyagegység az élelmiszerekkel kapcsolatos tevékenségek és élelmiszerek, fogyasztók egészségét károsító hatásai szabályzásának megismerését segíti.

Felnőttképzési NMH Nyilvántartási számunk: E-000179/2014

A tananyagegység célja:

Megismertetni az élelmiszerbiztonság alapelveit, jogi szabályozásának alapjait, a különböző élelmiszerbiztonsági szabványokat, standardokat, alkalmazásuk szükségességét, működtetésük módszereit. Az élelmiszerbizotnsági rendszerek gyakorlati hasznának megismerésével a képzést sikeresen elvégző személy képes felkészülten és hatékonyan felismerni az élelmiszeripari munkavégzése során felmerülő élelmiszerbiztonsági problémákat és javaslataival mérsékelni tudja a kockázatot, illetve meg tudja azt szüntetni. Megérti a szervezeti szintű élelmiszerbiztonság jelentőségét és azonosítani tudja saját szerepét a termék fogyasztókra gyakorolt hatásában.

Az Élelmiszerbiztonsági rendszerek tartalma és a Megszerezhető kompetenciák:

  1. Élelmiszerbiztonsági alapismeretek elsajátítása. Ezen belül: fogalmak, történet, közegészségügyi-, járványügyi-, élelmiszer toxikológiai alapismeretek, az élelmiszerbiztonság jogi háttere.
  2. Ismetetek az élelmiszerek fizikai-, kémiai-, és biológiai szennyeződésésének forrásairól és a szennyeződések megelőzésének, megszüntetésének eljárásairól, gyakorlati megvalósításairól.
  3. Az önértékelésen alapuló HACCP rendszer gyakorlatának megismerése. Ezen belül: az Élelmiszerkönyv vonatkozó előírásai, a nem megfelelőségek értékelésének módjai, a javító- és helyesbítő intézkedések meghatározása, eljárásai az eljárások kidolgozása, végrehajtása és dokumentálása.
  4. Tanúsítható élelmiszerbiztonsági rendszerek (IFS, BRC, ISO 22000 és FSSC 22000) közös vonásainak megismerése, összehasonlító élelmiszerbiztonsági és éleliszermenedzsment ismeretek.

A képzés önállóan is elvégezhető.

Képzési idő: 32 tanóra (24 elmélet + 8 gyakorlat)

Vizsga: szóbeli/írásbeli

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.