Jobb sorsra érdemesek-e az irányítási rendszerek? 5.rész

Az irányítási rendszereket méltató, elemző és ajánló írásokból sok van. Tanácsadó és tanúsító szervezetek honlapjai tele vannak az ilyen tartalmakkal.

Egy nagyon fontos dolog azonban hiányzik ezekből a tartalmakból: hol van az igazi helye ezeknek a rendszereknek a vállalkozások működésében a már nélkülözhetetlenek elfogadott szabályzások között. Az irányítási rendszerek ugyanis a vállalkozások rendes gazdálkodása egy-egy fontos szegmensének (mint pl.; minőség, környezetvédelem, munkabiztonság stb.) a működtetését biztosító, szabályozó, megvásárolható technológiák.

Ezek a rendszerek nem csupán piaci kategóriák, amelyeket elsősorban vagy kizárólag a vevő igénye miatt kell bevezetni, megvásárolni.

Igaz ugyan, hogy minden ami egy vállalkozásnál történik az a gazdaságos működést biztosító piac miatt van, mint;

  • a termelés, szolgáltatás technológiája
  • a termékfejlesztés rendszere
  • a marketing tevékenység
  • a pénzügyi feladatok mechanizmusa és még lehetne sorolni.

Felmerül-e bárkiben, hogy ezeknek a folyamatoknak a szabályozását, működtetését olyan másodrendűen kezelje, mint az irányítási rendszerekét? Nem!

Kételkedik-e bármely alkalmazott abban, hogy ezeknek a folyamatoknak a működtetése az ő alkalmazásának is a feltétele? Nem!

Az irányítási rendszerek valamennyi klasszikus termelési, szolgáltatási tevékenység és az azokkal járó hatások és egymáshoz kapcsolódások szabályozott, dokumentált és visszakereshetőséget biztosító technológiák. Ezért helyük és szerepük nem lehet másodlagos.

Ezeknek a rendszereknek az alapját biztosító szabványok kipróbált, összetett technológiák, amelyeknek a működtetése, a szervezeti működésbe építése épp olyan fontos és éppen úgy megfelelő ismereteket igényel, mint a vállalkozás más hagyományos folyamatai, rendszerei, technológiái. Ezeknek az ismereteknek a megszerzését biztosítani kell ahhoz, hogy tényleges szabályozó szerepüket betöltsék, és a működtetésüket végzők felismerjék benne saját érdeküket és foglalkoztatásuk egy fontos feltételét.

Ami ezeket a rendszereket a működés támogatása mellett piaci szempontból az alapfolyamatok fölé emeli, az éppen az egységes nyelvezet és értékrendszer, ami nemzetközi, ezért a többinél nagyobb vevői bizalmat biztosít.

Ha összehasonlítod a bevezetésük és fenntartásuk költségeit a működést biztosító más rendszerek (technológiák, fejlesztés, marketing, stb.) költségeivel, akkor meglepő aránytalanságokat kapsz, pedig ha jól működteted, akkor a vállalkozás működésben és a piacon a szerepük legalább olyan jelentős, vagy meghaladja a konvencionális rendszerekét.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.