Stratégiai tervezés

Az ISCC a biomassza és  bioüzemanyagok termelésének, forgalmazásának fenntarthatósági követelményeit meghatározó szabvány

Az ISCC szabványokat azért dolgozták ki, hogy a megújuló energiahordozók úm. biomassza és a folyékony bioüzemanyagok (biodízel, bioetanol) piaci szereplői meg tudják különböztetni a fenntarthatósági követelmények betartása mellett vagy a nélküle termelt termékeket.
Az ISCC tanúsítvány a fenntarthatósági követelményeknek való megfelelést igazolja. A szabványt –amely átfogja a teljes ellátási láncot- a függetlenség, átláthatóság és a nemzetközi érvényesség jellemzi.

A tanúsítás követelményei három kategóriába tartoznak:

 1. Fenntarthatósági követelmények a biomassza termelésben
 2. Követelmények az üvegházhatású gázkibocsátás csökkentésére és annak számítási módszertanára
 3. Követelmények a nyomonkövethetőségre és a tömegmérlegre és annak számítási módszertanára, hogy egyértelműen biztosítható legyen a biomassza eredete.

 Az ellátási lánc szereplői bekapcsolásának feltételei az ISCC rendszerbe

Termelőhelyek

 • A lánc szereplőjének leírása:
  Biomassza termelőhelyek, amelyek vagy önállóan, vagy az első gyűjtőpont beszállítójaként vehetnek részt a tanúsítási rendszerben.
 • A megfelelés igazolásának módja: tanúsítvány

Első gyűjtőpont

 • A lánc szereplőjének leírása:
  Szervezetek, amelyek fogadják, begyűjtik a termelőhelyek által termelt biomasszát. Követelmény, hogy meghatározzák és dokumentálják a biomassza súlyát/mennyiségét, és ezeket az adatokat visszajuttassák a beszállítókhoz.
 • A megfelelés igazolásának módja: tanúsítvány

Tárolóhelyek

 • A lánc szereplőjének leírása:
  Tárolják a fenntartható biomasszát (szilárd, folyékony vagy gáz). Lehetnek részei az ellátási lánc más elemének vagy önállóak.
 • A megfelelés igazolásának módja: tanúsítvány
SO 21500:2012 PROJEKTMENEDZSMENT

Átalakítók

 • A lánc szereplőjének leírása:
  Olajnyomók, finomítók, etanol előállítók, vagy más olyan üzemek, amelyek a fenntartható bioüzemanyagokat az erőművek, vagy a piac más szereplői igényeihez alakítják.
 • A megfelelés igazolásának módja: tanúsítvány

Beszállítók

 • A lánc szereplőjének leírása:
  Az ISCC lánc olyan elemei, amelyek folyékony biomasszát, bioüzemanyagot szállítanak megújuló energiát felhasználó üzemeknek, vagy elosztóknak, amelyek meg kívánnak felelni a kvótakövetelményeknek. Szervezetek, amelyek szállítják a biomasszát az ISCC lánc elemei között vagy kereskednek vele.
 • A megfelelés igazolásának módja: tanúsítvány

Releváns piaci szereplők

 • A lánc szereplőjének leírása:
  Megújuló energiát használó üzemek, elosztóhelyek, amelyeknek teljesíteniük kell a kvótakövetelményeket.
 • A megfelelés igazolásának módja: tanúsítvány

Az ISCC lánc különböző elemeinek a tanúsítás során az alábbi szabványoknak való megfelelést kell igazolniuk:

Termelőhelyek esetében a tanúsítás alapja megfelelés az alábbi szabványoknak: ISCC 202 Fenntarthatósági követelmények, ISCC 207 Kockázatkezelés.
A lánc egyéb elemei esetében a „tanúsítás” alapja megfelelés az alábbi szabványoknak: ISCC 203 Nyomonkövethetőség, ISCC 204 Tömegmérleg számítás módszere, ISCC 205 UHG kibocsátás számítás módszere, ISCC 207 Kockázatkezelés

A folyékony bioüzemanyagok részesedése az üzemanyag felhasználásban folyamatosan nő. Az ISCC lánc különböző szakaszainak piacképességi feltétele viszont a szabványoknak való megfelelés. Mindezért az ISCC tanúsítvány piaci értéke nem vitatható, mint ahogy a lánc szereplőinek egymásrautaltsága sem.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.