HACCP- élelmiszerbiztonsági rendszer

Az ISCC szabványról

Napjainkig a mezőgazdasági termékek és a bioenergia termékek nemzetközi piacán nem megoldott a fenntarthatósági követelményeket kielégítő élelmiszerek, folyékony biomasszák és folyékony bioüzemanyagok megkülönböztetése.

Így a fogyasztóknak lehetőségük sincs választani ezen fontos követelményeknek megfelelő és nem megfelelő termékek között. A termékek forgalmazásánál az ár a meghatározó nem a minőség, ezért a piac nem ösztönöz a fenntarthatósági követelmények érvényesítésére.
Ennek a hiányosságnak a megszüntetésére egy kezdeményezés indult el a biomassza termelés és termékek megkülönböztetésére, aminek az eredményeként kidolgozásra került az ISCC szabványcsoport.

Az ISCC szabvány szerinti tanúsítás egy eszköz a fenntarthatósági követelményeknek megfelelő termékek megkülönböztetésre a piacon. Támogatja azokat a termelőket és feldolgozókat, amelyek felelős gazdálkodást folytatnak.
Alkalmazása ugyanakkor elkerülhetővé teszi a nemkívánatos ökológiai és szociális mellékhatásokat az egyre bővülő biomassza termelés során.

 

Az ISCC szabvány szerinti tanúsítvány főbb jellemzői:

- A tanúsítási rendszer általánosan alkalmazható, az EU-n belüli exporthoz kötelező

- Igazolja a fenntarthatósági és az üvegházhatást okozó gázkibocsátói követelmények betartását

- Nem korlátozódik csupán a különböző biomasszákra, hanem kiterjed az alapanyagokra és a teljes termelési láncra

- Minden tulajdonformára alkalmazható

- Magába foglalja a nyomonkövethetőséget

- Biztosítja az üvegházhatást okozó gáz-egyensúlyt

- Kapcsolódóik más tanúsítási rendszerekhez

- Az elméleti tanulmányokon túl „pilot projekt” tapasztalatokon alapul

 

Az ISCC rendszer tartalmazza mindazokat az elemeket, amelyek biztosítják a 2009/28/EC Direktíva követelményeinek végrehajtását a biomassza és bioenergia termelés minden releváns elemére. Ugyancsak tartalmazza a 2001/77/EC és 2003/30/EC Direktívák, valamint a Német fenntarthatósági rendeleteknek való megfelelését.

A tanúsítási rendszer úgy van felépítve, hogy könnyen alkalmazható legyen a teljes ellátási lánc minden elemére.
A Német fenntarthatósági rendelet alapján a tanúsító testületeket és a tanúsítási rendszert jóváhagyó hatóság a Mezőgazdasági és Élelmezési Szövetségi Hivatal.(BLE)
A tanúsítványokat az így jóváhagyott tanúsító testületek adják ki az ellátási lánc különböző elemeire.
A tanúsítványok kiadásának előfeltétele az eredményes tanúsítási eljárás lefolytatása egy a BLE által jóváhagyott tanúsító testület részéről.

A tanúsítási eljárás során az alapanyag termelő farmoknak bizonyítaniuk kell, hogy biomassza termelésük megfelel a fenntarthatósági követelményeknek. Az ellátási lánc további elemei pedig meg kell, hogy feleljenek a nyomonkövethetőség, a tömegmérleg és az ÜHG emisszió számítási követelményeknek.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.