ISO 9001:2015 lépésről lépésre 10.

Az ESRS 1 Általános Követelmények részletes útmutatást tartalmaznak a kettős lényegesség értékelésének végrehajtására vonatkozóan, beleértve a lépésről lépésre szóló útmutatót is (lásd: B függelék: Alkalmazási követelmények).

Általánosságban az alábbiak szerint kell a kettős lényegesség értékelést elvégezni:

  1. Az összes kulcsfontosságú üzleti érdekelt feltérképezése. A lényegességértékelési folyamat részeként konzultálni kell az érintett érdekelt felekkel. Az ESRS szerint a természet "csendes részvényesnek" tekinthető.
  2. A hatásterületek meghatározása. A tényleges és potenciális hatásterületeket az ESRS által biztosított fenntarthatósági kérdések listájának figyelembevételével (ESRS 1 Általános követelmények; AR 16.), valamint az érintett érdekelt felekkel és szakértőkkel való konzultációval kell azonosítani.
  3. A hatás súlyosságának felmérése. Ez figyelembe veszi annak mértékét, terjedelmét (scope) és azt, hogy mennyire jóvátehetetlen.
  4. A hatás jelentését kiváltó küszöbérték meghatározása. A meghatározott súlyossági szintet meghaladó hatásokat a kapcsolódó témára vonatkozó speciális iránymutatások szerint kell jelenteni.
  5. Valamennyi fenti hatásterület pénzügyi lényegességének értékelése. A kockázatok és a lehetőségek esetében is elvégzendő.
  6. A pénzügyi jelentést kiváltó küszöbérték meghatározása. Ez a pénzügyi hatás valószínűségén és mértékén alapul. A meghatározott súlyossági szintet meghaladóakat jelenteni kell a kapcsolódó témára vonatkozó speciális irányelvek szerint.

Így kezdjen hozzá!

Kutatás: Végezzen alapos kutatást az iparága szempontjából releváns ESG-kérdésekről, beleértve a keretrendszerek és iparági szabványok elemzését is.

Bevonás: Az érdekelt felek bevonása interjúk és felmérések segítségével minőségi és mennyiségi adatok gyűjtése a különböző ESG-kérdések fontosságáról és hatásáról.

Prioritás: Az összegyűjtött adatok segítségével pontozhatja és rangsorolhatja az ESG-problémákat. Hozzon létre egy eredménymutatást lehetővé tevő lényegességi mátrixot, hogy szemléltesse az egyes kérdések fontosságát. (pl: BÉT)

Aktiválás: Az eredményeket mutassa be a szervezet vezetőinek, alkossanak egy ESG jövőképet, és dolgozzanak ki cselekvési tervet. Dokumentálja a szervezet ESG-pozícióját, kockázatait és szükséges erőforrásait.

Miután befejezte az ESG lényegességi értékelését, feltétlenül állítson be kulcsfontosságú teljesítménymutatókat (KPI-ket), amelyek nyomon követhetik és mérhetik a szervezet ESG-teljesítményét!

 

Kapcsolódó írások:

ESRS szabványok röviden

ESG a gyakorlatban

"ISO" változások, Amendment: 2024. februártól

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.