BRC Distribution (élelmiszer logisztika)

Élelmiszerbiztonsági rendszerek: BRC, IFS

BRC Global Standard for Food Safety

Az angol Kiskereskedők Konzorciuma (British Retail Conzortium, BRC) 1998-ban kidolgozott és bevezetett egy követelményrendszert (BRC Food Technical Standard and Protocol) a sajátmárkás élelmiszer termékeket gyártó beszállítók számára. A rendszert hamarosan széles körben kezdték alkalmazni, így hamarosan az angol élelmiszer előállításáltalános követelményrendszere lett.

 

A rendszer első kiadását a gyakorlati tapasztalatok és igények alapján többször átdolgozták.
Jelenleg a 2007 december 21-én kiadott 5.kiadás van érvényben: BRC Global Standard for Food Safety: Issue 5.

 

Időközben a követelményrendszert átvették a legnagyobb kereskedőláncok szerte a világon, így több, mint 8000 élelmiszertermelő vezette be a világ több, mint 80 országában.
A BRC tanúsítvány verifikálja a technikai, technológiai feltételeket, segíti a termelőket a törvényi kötelezettségek teljesítésében és segítséget ad a vevők védelmében.

Az 5. kiadást rendkívül széleskörű konzultációk készítették elő. A változások az alábbiakra helyezték a hangsúlyt:

 • a vezetőség elkötelezettsége a minőség és biztonság menedzselésének hatékonyabbá tétele céljából
 • a HACCP, mint a rendszer sarokköve kiemelt szerepet kap
 • az ipari aspektusok kiemelt szerepet kapnak, benne az allergének és a technikai biztonság
 • megszigorították a besorolási rendszert, amely kiegészül a rendszer gyengébb pontjainak gyakoribb auditálásával
 • a termékkategóriák rendszerét átalakították, figyelemmel a technológiák természetére, amely lehetővé teszi az auditok / auditorok kompetenciájának meghatározását

BRC Global Standard-Storage and Distribution

A Standard-ot 2006-ban az angol kiskereskedők konzorciuma adta közre először. Az időközben felgyülemlett tapasztalatok alapján 2008-ban átdolgozták és bővítették.
A standard követelményrendszere összekapcsolja az élelmiszer ellátási lánc valamennyi elemét. Az ellátási lánc- az előállítóktól a fogyasztóig-sokszor rendkívül bonyolult hálózat. A Standard nem akarja a teljes láncot egyetlen egységként kezelni, de biztosítja valamennyi elemének tanúsíthatóságát.
A követelményrendszer 4 külön modulból áll, amelyeket egyenként és egymással kombinálva is tanúsítani lehet.

 

Modulok és a bennük meghatározott követelmények;

 • Tárolás modulja átfogja;
  a készre csomagolt, nyitott csomagolású termékek, csomagoló anyagok, consum termékek tárolásának követelményrendszerét
 • Elosztás modulja tartalmazza a különböző csomagolású termékek, összetevők, csomagolóanyagok szállítási követelményeit (közút, vasút, repülő, vízi)
 • Nagykereskedői (viszonteladói) modul tartalmazza az áruvásárlás (tárolás) és a továbbeladás követelményeit
 • Szerződött szolgáltatások modulja
  A szerződött szolgáltatások az előre csomagolt termékekre vannak korlátozva. Amennyiben a tevékenység csomagolatlan, vagy nyitott csomagolású termékekre úgy terjed ki, hogy azokkal a tároláson túl bármilyen tevékenységre sor kerül, akkor a Global Standard for Food Safety követelményeit kell alkalmazni.

IFS Food Standard

Az élelmiszer beszállítói, auditok módja és követelményei éveken át foglalkoztatták a termelői és kereskedelmi szektort. 2003-ig ezeket az auditokat a kereskedelmi oldal minőségbiztosítási szervezeti egyedi eljárásként végezték. 2003-ban bevezetésre került az IFS követelményrendszere, amelyet a Német Kiskereskedők Szövetsége dolgozott ki.

2004-ben a francia, majd 2005-ben az olasz kiskereskedők is bekapcsolódtak a munkába, így 2009 végére elkészült az IFS 6. verziója, amely a 2007 nyarán érvénybe lépett GFSI (Global Food Safety Initiative) ajánlásokat is figyelembe veszi. Ezzel az IFS egy nemzetközi szintéren harmonizált követelményrendszert képvisel.

A követelményrendszer átfogja az élelmiszer-előállítás teljes folyamatát. Az egymást követő verziók tükrözik a felgyülemlett tapasztalatok nyomán beépített egyszerűsítéseket (követelmény lista csökkent) és szigorításokat (a KOK száma emelkedett) a minősítési szintek (alapszint, emelt szint) változásait, valamint a tanúsítvány érvényességi idejének egységesítését (12 hónap).

Beszállítói minőségi többletkövetelmények

Külön figyelmet érdemelnek a KO-k, amely pontokon akár egy nem megfelelősség tanúsíthatatlanná teszi a szervezetet.

Ezek:

 • A munkatársak tudatossága, felelőssége
 • CCP-k felügyelete
 • alapanyag specifikációk
 • végtermék specifikációk
 • idegen test kezelés
 • nyomonkövethetőség
 • belső auditok
 • vészhelyzet menedzsment
 • helyesbítő tevékenységek

IFS Logistic Standard

Az IFS Logistic Standard követelményrendszernek való megfelelés lehetővé teszi az élelmiszer ellátási lánc azon elemeinek, tevékenységeinek tanúsítását, amely a termelőt biztosítja arról, hogy a termékek tanúsított feltételek mellett jut el a kiskereskedelembe. A kiskereskedelmi lánc tagjait pedig arról biztosítja, hogy a termelő által garantált minőségű terméket kap.

A követelményrendszert a német, francia és olasz kiskereskedői képviseletek dolgozták ki.

Az IFS Logistic Standard alkalmazható élelmiszer és nem élelmiszer termékekre és átfogja a teljes logisztikai tevékenységet, úgymint: tárolás, szállítás, elosztás, ki és berakodás stb. Alkalmas továbbá közúti, vasút vagy vízi logisztikára, fagyaszott, hűtött és nem hűtött termékekre. A Standard kidolgozása segíti a termelőt és a kereskedőt abban, hogy az egész ellátási lánc átlátható legyen. Csökkenti az átláthatóság költségeit a teljes logisztika láncban, és a követelmények egységesítése révén biztosítja, hogy a rendszert alkalmazók ne legyenek túlterhelve dokumentációval.

Hogyan lesz működésed biztonsága mellett üzleti sikered eszköze is az élelmiszerbiztonsági rendszer?
Mit veszel igazán?

Kipróbált, kész technológiát, amely működteti tevékenységed egy fontos szegmensét, biztonságot és üzleti sikert hoz, mert piacképessé teszi termékeidet.

A megfelelő rendszer kiválasztása annak alapján kell történjen, hogy mi vállalkozásod tevékenysége, és mit preferál az a kapcsolatrendszer, amelyben ezt a tevékenységet folytatod.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.