GLOBALGAP: az elsődleges élemiszer termelés élelmiszer biztonsági szabványa

A GFSI és az élelmiszerbiztonsági rendszerek kapcsolata

Az ez ideig napvilágot látott élelmiszerbiztonsági rendszerek sokféleképpen csoportosíthatók. A leggyakoribb csoportosítás alapja a rendszer mögött álló szervezet. Ezen az alapon a legelterjedtebb rendszerek az alábbi csoportokba sorolhatók:

A standardok, szabványok, követelményrendszerek mindegyike az élelmiszer előállítás/forgalmazás folyamatának nem minden szakaszát szabályozzák azonos részletességgel!

A fogyasztó szempontjából viszont az élelmiszerbiztonság abszolút igény és követelmény.

 

A GFSI (The Global Food Safety Initiative) követelmény rendszere azt biztosítja, hogy ez az abszolút biztonsági igény kielégítésre kerüljön.

Mindezért az élelmiszerlánc szereplői közötti kapcsolatban kiemelt fontosságúvá vált, hogy az alkalmazott élelmiszerbiztonsági rendszer elégítse ki a GFSI követelményeit, vagyis az élelmiszerbiztonság teljes körű és biztosított legyen a farmtól a fogyasztó asztaláig.

A GFSI azokat az élelmiszerbiztonsági standardokat fogadja el, másképpen fogalmazva, csak azok a rendszerek tekinthetők GFSI komfornak, amelyek kielégítik a GFSI kulcs követelményeit, amelyek:

  • az élelmiszerbiztonsági rendszer tartalmát tekintve megfelelő menedzsment rendszert működtetnek, megfelelnek a jó gyártási, mezőgazdasági és elosztási gyakorlat szabályainak, és kimerítő kockázatelemzésen alapulnak
  • az auditot kvalifikált, akkreditált tanúsító szervezet kellő gyakorisággal végzi, és amelynek során a rendszer megfelel a GFSI minimál követelményeinek.

A BRC, IFS jelenleg érvényes verziói, valamint a FSSC 22000 megfelelnek ezen követelményeknek. Az FSSC 22000 terjedésében az játsza a szerepet, hogy érdekcsoportoktól független ISO 22000 nemzetközi szabványon alapul.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.