IFS Food v.8. (változások) 3. rész

Az összes fontos változás áttekintése

Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének.

  1. Erőforrás-kezelés

3.2.1 A személyes higiéniára vonatkozó kockázatalapú követelményeket dokumentálni, végrehajtani és karban kell tartani, és legalább a következő területeket kell tartalmazniuk:

  • haj és szakáll.
  • védőruházat (beleértve a személyzeti létesítményekben való használati feltételeit)
  • kézmosás, fertőtlenítés és higiénia
  • evés, ivás, dohányzás/e-cigarettázás vagy egyéb dohányhasználat
  • vágások vagy bőrhorzsolások esetén teendő teendők
  • körmök, ékszerek, műköröm/szempillák és személyes tárgyak (beleértve a gyógyszereket is)
  • fertőző betegségek, élelmiszerbiztonságot befolyásoló állapotok orvosi szűrővizsgálattal történő bejelentése.

A követelményeket a megváltozott bevett gyakorlatokhoz igazították; az e-cigarettát, valamint a műkörmöket és szempillákat be kell építeni a személyi higiéniai előírásokba.

3.2.3 A személyi higiéniai követelmények betartását a kockázatok szerinti gyakorisággal, de 3 hónapon belül legalább egyszer ellenőrizni kell.

Ez jelentős szigorítás, amely egyaránt megköveteli a kockázatelemzést és a rendszeres helyett legalább 3 havonta történő felülvizsgálatot.

ÚJ 3.2.4 (3.4.8 helyett) A kézhigiénia hatékonyságának ellenőrzésére kockázatalapú programot kell megvalósítani és fenntartani.

Ez a követelmény újonnan szerepelt. Ezért az előző 3.2.3 követelmény nem a kézhigiéniára vonatkozik, hanem a személyi higiénia teljes fogalmára. A kézhigiénia többet jelent a kézmosásnál.

3.2.6 A vágásokat és bőrhorzsolásokat gipszel/kötéssel kell lefedni, amely nem jelenthet szennyeződési kockázatot. A tapaszok/kötések legyenek vízállóak és a termék színétől eltérő színűek. Adott esetben:

  • a tapaszok/kötések fémcsíkot tartalmaznak
  • egyszer használatos kesztyűt kell viselni.

Itt a gipszre/kötésre vonatkozó követelményeket kiterjesztették a szennyeződés kockázatának elkerülésére, valamint a vízálló anyag követelményére.

3.3.1 Dokumentált képzési és/vagy gyakorlati programokat kell megvalósítani a termék- és folyamatkövetelményekre, valamint a munkavállalók munkakörükön alapuló képzési igényeire tekintettel, amelyek tartalmazzák:

  • képzési tartalmak
  • tréning gyakorisága
  • alkalmazotti feladatokat
  • nyelvek
  • képzett tréner/oktató
  • a képzés hatékonyságának értékelése

A 3.3.3. pontban a képzési hatékonysági folyamatra vonatkozó ismert követelményen túlmenően itt a képzés hatékonyságának értékelését is elvárttá tették.

3.4.3 Az öltözőket úgy kell elhelyezni, hogy közvetlen hozzáférést biztosítsanak azokhoz a területekhez, ahol csomagolatlan élelmiszereket kezelnek. Ha az infrastruktúra ezt nem teszi lehetővé, alternatív intézkedéseket kell végrehajtani és fenn kell tartani a termékszennyeződés kockázatának minimalizálása érdekében. A kültéri ruházatot és a védőruházatot külön kell tárolni, kivéve, ha alternatív intézkedéseket hajtanak végre és tartanak fenn a szennyeződés kockázatának megelőzése érdekében.

Itt egyértelművé tették, hogy a felsorolt ​​intézkedések csak akkor érvényesek, ha csomagolatlan élelmiszereket tartalmazó helyiségekbe lépnek be. Ez a kiegészítés nem szerepelt a 7-es verzióban.

Az összes fontos változás áttekintése 

Az összes fontos változás áttekintése 1-2. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 4. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 5. fejezet

Tegye fel kérdéseid

Bármilyen szabvány vagy folyamat bevezetésére is van szüksége, teljeskörű rendelkezésére állunk az igényfelméréstől, a bevezetésen és az audit felügyeletén át, a munkatársak betanításáig

Kapcsolatfelvételi űrlap (Kapcsolati oldal)