Az összes fontos változás áttekintése
Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének.
- Erőforrás-kezelés
3.2.1 A személyes higiéniára vonatkozó kockázatalapú követelményeket dokumentálni, végrehajtani és karban kell tartani, és legalább a következő területeket kell tartalmazniuk:
- haj és szakáll.
- védőruházat (beleértve a személyzeti létesítményekben való használati feltételeit)
- kézmosás, fertőtlenítés és higiénia
- evés, ivás, dohányzás/e-cigarettázás vagy egyéb dohányhasználat
- vágások vagy bőrhorzsolások esetén teendő teendők
- körmök, ékszerek, műköröm/szempillák és személyes tárgyak (beleértve a gyógyszereket is)
- fertőző betegségek, élelmiszerbiztonságot befolyásoló állapotok orvosi szűrővizsgálattal történő bejelentése.
A követelményeket a megváltozott bevett gyakorlatokhoz igazították; az e-cigarettát, valamint a műkörmöket és szempillákat be kell építeni a személyi higiéniai előírásokba.
3.2.3 A személyi higiéniai követelmények betartását a kockázatok szerinti gyakorisággal, de 3 hónapon belül legalább egyszer ellenőrizni kell.
Ez jelentős szigorítás, amely egyaránt megköveteli a kockázatelemzést és a rendszeres helyett legalább 3 havonta történő felülvizsgálatot.
ÚJ 3.2.4 (3.4.8 helyett) A kézhigiénia hatékonyságának ellenőrzésére kockázatalapú programot kell megvalósítani és fenntartani.
Ez a követelmény újonnan szerepelt. Ezért az előző 3.2.3 követelmény nem a kézhigiéniára vonatkozik, hanem a személyi higiénia teljes fogalmára. A kézhigiénia többet jelent a kézmosásnál.
3.2.6 A vágásokat és bőrhorzsolásokat gipszel/kötéssel kell lefedni, amely nem jelenthet szennyeződési kockázatot. A tapaszok/kötések legyenek vízállóak és a termék színétől eltérő színűek. Adott esetben:
- a tapaszok/kötések fémcsíkot tartalmaznak
- egyszer használatos kesztyűt kell viselni.
Itt a gipszre/kötésre vonatkozó követelményeket kiterjesztették a szennyeződés kockázatának elkerülésére, valamint a vízálló anyag követelményére.
3.3.1 Dokumentált képzési és/vagy gyakorlati programokat kell megvalósítani a termék- és folyamatkövetelményekre, valamint a munkavállalók munkakörükön alapuló képzési igényeire tekintettel, amelyek tartalmazzák:
- képzési tartalmak
- tréning gyakorisága
- alkalmazotti feladatokat
- nyelvek
- képzett tréner/oktató
- a képzés hatékonyságának értékelése
A 3.3.3. pontban a képzési hatékonysági folyamatra vonatkozó ismert követelményen túlmenően itt a képzés hatékonyságának értékelését is elvárttá tették.
3.4.3 Az öltözőket úgy kell elhelyezni, hogy közvetlen hozzáférést biztosítsanak azokhoz a területekhez, ahol csomagolatlan élelmiszereket kezelnek. Ha az infrastruktúra ezt nem teszi lehetővé, alternatív intézkedéseket kell végrehajtani és fenn kell tartani a termékszennyeződés kockázatának minimalizálása érdekében. A kültéri ruházatot és a védőruházatot külön kell tárolni, kivéve, ha alternatív intézkedéseket hajtanak végre és tartanak fenn a szennyeződés kockázatának megelőzése érdekében.
Itt egyértelművé tették, hogy a felsorolt intézkedések csak akkor érvényesek, ha csomagolatlan élelmiszereket tartalmazó helyiségekbe lépnek be. Ez a kiegészítés nem szerepelt a 7-es verzióban.
Az összes fontos változás áttekintése
Az összes fontos változás áttekintése 1-2. fejezet