Időgazdálkodás

Az összes fontos változás áttekintése

Megjegyzés: A normál formátumban írt részek az IFS Food 8 szabvány eredeti szövegét képviselik. A főbb tartalmi változások ebben a cikkben félkövérrel vannak jelölve. A dőlt betűkkel írt részek magyarázatok. A változtatások magyarázatának sorrendje megfelel az IFS Food 8 szabvány sorrendjének.

 1. Erőforrás-kezelés

3.2.1 A személyes higiéniára vonatkozó kockázatalapú követelményeket dokumentálni, végrehajtani és karban kell tartani, és legalább a következő területeket kell tartalmazniuk:

 • haj és szakáll.
 • védőruházat (beleértve a személyzeti létesítményekben való használati feltételeit)
 • kézmosás, fertőtlenítés és higiénia
 • evés, ivás, dohányzás/e-cigarettázás vagy egyéb dohányhasználat
 • vágások vagy bőrhorzsolások esetén teendő teendők
 • körmök, ékszerek, műköröm/szempillák és személyes tárgyak (beleértve a gyógyszereket is)
 • fertőző betegségek, élelmiszerbiztonságot befolyásoló állapotok orvosi szűrővizsgálattal történő bejelentése.

A követelményeket a megváltozott bevett gyakorlatokhoz igazították; az e-cigarettát, valamint a műkörmöket és szempillákat be kell építeni a személyi higiéniai előírásokba.

 

3.2.3 A személyi higiéniai követelmények betartását a kockázatok szerinti gyakorisággal, de 3 hónapon belül legalább egyszer ellenőrizni kell.

Ez jelentős szigorítás, amely egyaránt megköveteli a kockázatelemzést és a rendszeres helyett legalább 3 havonta történő felülvizsgálatot.

 

ÚJ 3.2.4 (3.4.8 helyett) A kézhigiénia hatékonyságának ellenőrzésére kockázatalapú programot kell megvalósítani és fenntartani.

Ez a követelmény újonnan szerepelt. Ezért az előző 3.2.3 követelmény nem a kézhigiéniára vonatkozik, hanem a személyi higiénia teljes fogalmára. A kézhigiénia többet jelent a kézmosásnál.

 

3.2.6 A vágásokat és bőrhorzsolásokat gipszel/kötéssel kell lefedni, amely nem jelenthet szennyeződési kockázatot. A tapaszok/kötések legyenek vízállóak és a termék színétől eltérő színűek. Adott esetben:

 • a tapaszok/kötések fémcsíkot tartalmaznak
 • egyszer használatos kesztyűt kell viselni.

Itt a gipszre/kötésre vonatkozó követelményeket kiterjesztették a szennyeződés kockázatának elkerülésére, valamint a vízálló anyag követelményére.

 

3.3.1 Dokumentált képzési és/vagy gyakorlati programokat kell megvalósítani a termék- és folyamatkövetelményekre, valamint a munkavállalók munkakörükön alapuló képzési igényeire tekintettel, amelyek tartalmazzák:

 • képzési tartalmak
 • tréning gyakorisága
 • alkalmazotti feladatokat
 • nyelvek
 • képzett tréner/oktató
 • a képzés hatékonyságának értékelése

A 3.3.3. pontban a képzési hatékonysági folyamatra vonatkozó ismert követelményen túlmenően itt a képzés hatékonyságának értékelését is elvárttá tették.

 

3.4.3 Az öltözőket úgy kell elhelyezni, hogy közvetlen hozzáférést biztosítsanak azokhoz a területekhez, ahol csomagolatlan élelmiszereket kezelnek. Ha az infrastruktúra ezt nem teszi lehetővé, alternatív intézkedéseket kell végrehajtani és fenn kell tartani a termékszennyeződés kockázatának minimalizálása érdekében. A kültéri ruházatot és a védőruházatot külön kell tárolni, kivéve, ha alternatív intézkedéseket hajtanak végre és tartanak fenn a szennyeződés kockázatának megelőzése érdekében.

Itt egyértelművé tették, hogy a felsorolt ​​intézkedések csak akkor érvényesek, ha csomagolatlan élelmiszereket tartalmazó helyiségekbe lépnek be. Ez a kiegészítés nem szerepelt a 7-es verzióban.

Az összes fontos változás áttekintése 

Az összes fontos változás áttekintése 1-2. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 4. fejezet

Az összes fontos változás áttekintése 5. fejezet

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.