ISO 14001 - Környezetirányítási rendszer

Az erdővédelem irányítási rendszerei, szabványai a fa-terméklánc teljes hosszán érvényes szabályzással védik az erdők ökoszisztémáját, szabályozzák és korlátozzák az ökoszisztémára káros tevékenységeket.

 

Hogyan kezdődött? A standardok kidolgozásának előzményei, indítékai és célja.

A földi élet fennmaradásának egyik feltétele az erdők fenntartható művelése. Ma bolygónk számos területén erdőművelés helyett az erdő pusztítása folyik. Évente magyarországnyi erdőt pusztítanak el.
Ezt felismerve hozta létre több nem kormányzati civil szervezet a.

  • "Forest Stewardship Counsil", FSC, valamint a
  • "Program for the Endorsement of Forest Certification scheme" : PEFC szervezeteket,

amely szervezetek Standardokat, Szabványokat dolgozott/dolgoztak ki a fenntartható erdőgazdálkodás követelményeiről és tanúsító szervezeteket hoztak létre és jogosítottak fel arra, hogy az önként erre jelentkező vállakozások, a standardoknak megfelelő működését igazolja, tanúsítsa. Ezek az FSC és PEFC szabványok

Hogyan működnek és hogy védik az erdők ökoszisztémáját ezek a szabványk?

Az erdővédelem tanúsítható szabványai az FSC és PEFC standardok a fa terméklánc teljes hosszában, annak minden szakaszán --- erdőgazdálkodás, fafeldolgozás, fa alapú termékek gyártása, forgalmazása--- szabályozzák a nyomonkövetheetőséget, visszakereshetőséget. Biztosítják, hogy csak olyan fa, fa alapú termék készüljön és kerüljön kereskedelmi forgalomba, amelyhez olyan fát használnak, amelyet olyan erdőben termeltek, ahol betartották az erdőgazdálkodás és a kitermelés törvényeit és a standardok követelményeit

 

Miért vezesse be és tanúsíttasa az FSC és PEFC szabványokat?

  • Az FSC és PEFC szabványok a fa terméklánc valamennyi termékénél a piacképesség feltételei. Amennyiben vállakozása a fa terméklánc bármely szakaszára esik, terméke piacképességét a standardok alapján kidolgozott redszer bevezetésével, tanúsításával tudja igazolni.
  • A szabványok bevezetésével és tanúsíttatásával eleget tesz nemzeti és nemzetközi előírásoknak,
  • A szabványok bevezetésével hozzájárul az erdők pusztítását és pusztulását okozó tevékenységek szabályzásához, ezzel ennek a hatalmas ökoszisztémának a fenntarthatóságához.
  • A tanúsítványával vállalkozása nem csak igazolni tudja a fa-terméklánchoz tartozó temékei piacképességét, de nélküle meglevő piacait is elveszíti.

Az FSC és PEFC olyan Standardok,

amelyek segítségével nyomonkövethető a fenntartható erdőből származó fa-alapanyagok útvonala a fa-terméklánc teljes hosszában, az erdőtől a fogyasztóig (fa, bútor, papír, nyomdaipari termékek és mindezek kereskedelme).

 

Szolgáltatásunk:

  • Az erdővédelem körébe sorolt rendszerek kidolgozása, tanácsadás felkészítés tanúsítóauditra.
  • Rendszerismereti képzés
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.