Biztonsági adatlapok

Követelmények az erdőgazdálkodásra

1. A törvények és az FSC alapelvek betartása

Az erdő menedzsmentjének be kell tartania a nemzeti törvényeket és minden olyan nemzetközi megállapodást, egyezményt, amelyeket aláírt és meg kell felelnie az FSC alapelveinek és követelményeinek.

2. Birtok és használati jogok és felelősségek

A föld és erdő erőforrásokhoz kapcsolódó hosszú távú birtok és használati jogokat egyértelműen rögzíteni, dokumentálni, és jogilag rendezni kell.

3. Az ősi (veleszületett, bennszülött) jogok

Az ősi jogokat a bennszülöttek törvényes és szokásjogait a tulajdonhoz, használathoz, a termőföldek és területek erőforrásaihoz és kezeléséhez el kell ismerni és tiszteletben tartani.

4. Közösségi és dolgozói jogok

Az erdőgazdálkodás során fenn kell tartani vagy javítani az ott dolgozók és a helyi közösségek hosszú távú szociális és gazdasági jólétét.

5. Az erdők használata, hasznosítása

Az erdőgazdálkodásnak támogatnia kell a megannyi erdőtermék és szolgáltatás használatát, hogy biztosítsa a gazdasági életképességet és a környezeti és szociális előnyöket.

6. Környezeti hatások

Az erdőgazdálkodás meg kell őrizze a biológiai és a hozzá kapcsolódó értékek sokszínűségét, víz erőforrásokat, termőföldet, az egyedülálló sérülékeny ökoszisztémát és tájat, és ez által fenntartani az erdő funkcióit és intenzitását.

7. Gazdálkodási terv

A gazdálkodási tervet - igazodva a mérethez és intenzitáshoz - le kell írni, végrehajtani és naprakész állapotban tartani. A menedzsment hosszú távú céljait, azok elérésének módját és eszközeit világosan meg kell határozni.

8. Monitoring és értékelés

Folyamatos monitoring szükséges - igazodva az erdő méretéhez és a gazdálkodás intenzitásához, - hogy megbecsülhető legyen az erdő állapota, az erdő termékeinek hozama, a felügyeleti lánc, a menedzsment tevékenysége és ezek szociális és környezeti hatása.

9. Az eredeti természetes állapotukban maradt erdők fennmaradása

A menedzsment tevékenysége a természetvédelmi erdőkben fenn kell tartsa, vagy erősítse azokat a tulajdonságokat, amelyek jellemzőek az ilyen erdőkre. Az ilyen erdőkkel kapcsolatos döntéseket mindig elővigyázatosan kell meghozni.

10. Fa ültetvények

A fa ültetvényeket az FSC alapelvei, és követelményei szerint kell telepíteni és fenntartani. Bár az ültetvények megfelelő szociális és gazdasági előnyöket biztosítanak és hozzájárulnak az erdészeti termékek iránti elégedettséghez, mégis kell, hogy kielégítsék a törekvéseket a természetes erdők megújítására és megőrzésére.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.