EMAS - A környezetvédelmi vezetési és hitelesítési rendszere

Az FSC és PEFC védjegyek a fa termékek kereskedelemében

Mi a FSC és PEFC védjegy?

Ma már a világon, számos terméken található FSC, PEFC védjegy, úgymint farönkökön, építőanyagokon, irodaszereken, bútorokban, papír termékeken, kozmetikumokon.

Az FSC, PEFC védjegy a termék/alapanyag vásárlója számára azt mutatja, hogy:

  • A termék előállításához szükséges fát olyan erdőben termelték, ahol nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak tiltott vegyszereket, és nem alkalmaztak GM módszereket, ez utóbbi csak az FSC esetében követelmény.
  • Az erdőgazdálkodás és fakitermelés során betartották a törvényeket és a kivágott fák helyére újakat telepítettek.
  • A feldolgozó üzemek pedig nem illegális fakitermelőktől vagy ilyen hátterű beszállítókból vásárolták az alapanyagul szolgáló farönköket, és a gyártás, valamint a kereskedelem során is követték az FSC, PEFC szabványait.

Az FSC, PEFC védjeggyel ellátott termék/alapanyag vásárlása esetén vevő/fogyasztó biztos lehet abban, hogy vásárlásával segíti a fenntartható/felelős erdőgazdálkodást, és így maga is hozzájárul a föld erdőinek megóvásához, gyarapodásához.

Hogy kerül az FSC, PEFC védjegy a termékre?

Ahhoz, hogy egy termékre felkerülhessen a védjegy az FSC, PEFC szabványrendszer valamelyik szabványa szerinti  tanúsításra van szükség.

Az FSC, PEFC védjegy a piaci szereplők felé bemutatja, hogy a terméket az FSC, PEFC követelményeinek betartása mellett állították elő.
Ahhoz, hogy a vevő/fogyasztó egy FSC, PEFC minősítésű terméket, pl. könyvet vegyen, a papír alapanyagának számos minősítésen kell keresztül mennie.

Az alapanyagul szolgáló fát egy FSC, PEFC által minősített erdőgazdaságnak kell kitermelnie, a minősített farönkök minősített feldolgozóüzembe kerülnek, ahol minősített papír alapanyag készül belőle. A minősített papírgyár FSC, PEFC lógóval ellátott papírt szállít az FSC, PEFC szerint tanúsított nyomdába, ahol elkészül a vevő által megvásárolható FSC, PEFC lógóval ellátott könyv.

Az FSC és PEFC tanúsítványok kapcsolata

Az FSC és PEFC tanúsítványok nem ismerik el egymást, a két tanúsítási rendszer ezért nem átjárható.

Amíg az FSC nem engedi meg nem minősített komponens beépítését a termékbe, addig a PEFC bizonyos feltételek mellett megengedi.

Az FSC által biztosított „Controlled Wood” és a „PEFC SFM standard szerinti fa” is eltérő kritériumok mellett jut a Felügyeleti Láncba.

A PEFC erdőtanúsítás (Sustainable Forest Management Certification, SFMC) kidolgozása és tanúsítása a mindenkori "nemzeti szabvány"-ra épül.
Tekintve, hogy jelenleg a PEFC követelményeinek megfelelő "magyar nemzeti szabvány" -ismereteink szerint nincs is folyamatban az elkészítése-, ezért PEFC szabvány szerinti erdőtanúsítás jelenleg nem lehetséges.

A rendszerek közötti választásnál az erdő tanúsítások esetében ezen túl is fontos szempont, hogy a PEFC tanúsított fa FSC Felügyeleti Láncba nem vihető be. A fa alapú termékek (fafeldolgozás, papír-, nyomdaipar) területén viszont az FSC terjedése gyorsabb, ami a fa iránti keresletet jelentősen befolyásolhatja.

Standardok piaci értéke

A Standardok ismerete, a rájuk alapozott rendszerek kidolgozása, tanúsításra előkészítése és audittámogatása során szerzett további ismeretek és tapasztalatok a terület szakértőivé tették szakembereinket.

Javasoljuk a standard bevezetését minden olyan vállalkozásnak, amely a piaci értékké/feltétellé vált tanúsítvánnyal meg kívánja őrizni, illetve bővíteni akarja vevőkörét.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.