MUNKAVÉDELEM, MUNKABIZTONSÁG

Az erdőírtás az erdők  szakszerű erdőgazdálkodás, újratelepítés nélküli elpusztítása.

A fakitermelés, a mezőgazdasági területek növelése, az urbanizáció növekedése miat az erdőirtás világszerte gyorsul.

Az erdőírtás okai általánosan:

 • ~90%-ban mezőgazdasági területek nyerése
 • ~10%-ban fakitermelés ipari tevékenység céljából

A felgyorsuló erdőírtás legjellemzőbb okai:

 • Az ember következetes diszkriminációja mindennel szemben, ami nem ember. Az ember úgy gondolja, különleges helyzetben van a Földön, ami feljogosítja őt, hogy elismerjen, védjen, esetleg gondozzon dolgokat.
 • Népességnövekedés. A váltógazdálkodás a mezőgazdaságban csak akkor vált komoly környezeti gonddá, amikor gyors ütemben kezdett nőni az eltartandó emberek száma.
 • Az emberi jogok.
 • A fejlődés. Jobb életet mindenkinek. A kevésbé fejlett országokban új igények támadtak, ígéretek fogalmazódtak meg, és remények ébredtek a fejlődéssel kapcsolatban. Hogy mindezek teljesüljenek, a természeti erőforrások fokozott kihasználására került sor.
 • A szabad piac. A kapitalista rendszer a pénzáramlás segítségével működik. A fő tényezők, amelyek ezt az áramlást szabályozzák: igények és azok kielégítése, az ellátás. Hatásukra termelést folytatunk, amely a gyárak, vállalatok közötti verseny következtében a lehető legjobb minőségű és legolcsóbb áru előállítását eredményezi. A vállalkozók olyan területeken próbálkoznak, ahol hasznot remélnek. Az esőerdő is ilyen vállalkozások tárgya lett.
 • A technológia. A buldózert, amelyet a II. világháborúban fejlesztettek ki, ma faírtásra használják. Modern fűrészmalmokat hoztak létre, hogy gyorsan hozzájussanak a bútorfához. A fejlett technológia lehetővé tette az évmilliók óta álló erdők kiírtását.
 • Gazdasági növekedés. Ahhoz, hogy előteremtsük a haladás költségeit, piacot kell keresni és találni. A fogyasztói társadalomban a termékek gyors forgalma jellemző.

Az erdőírtás következménye:

a). Eltűnik a buja zöldnövényzet, minimálisra csökken az energiaigényes evapotranszspiráció, a terület szárazzá válik.

b). A gyér növényzetűvé, illetve csupasszá váló talaj a beérkező rövidhullámú sugárzási energia nagyobb hányadát hasznosítja. (a) +(b), a régió éghajlata fölmelegszik.

A globális melegedés által előídézett változások egy-egy térség erdőségeiben:

 1. Az éghajlati övezetek eltolódása miatt a kifejlett fák jelentős mértékben kipusztulhatnak, az erdőket bozótosok válthatják fel,
 2. A nagy meleg és a változó vízellátottság következtében a fák jobban ki lesznek téve a rovar károkozóknak és a betegségeknek is.

Erdőírtás hatása:

 • Üvegházhatású gázok kibocsátása (kiírtás, égetés)
 • Biodiverzitás csökkenése (élőhelyek megszűnése stb.)
 • Védelmi funkció megszűnése a viharok, áradások és a helyi időjárás szélsőséges változása ellen.
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.