FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREI

Mindennapjaink híradásai, a közösségi oldalak és a szóbeszéd is bolygónk erőforrásainak túlzott használatáról, károsanyag kibocsátásunk hatásairól szólnak.

A különböző vállalkozások vezetőivel folytatott beszélgetéseket összefoglalva kijelenthetem, hogy magánemberként a józan eszünket használva tudjuk, hogy tenni ez ellen legfeljebb nem árthat, de nem tenni akár bűn is lehet.

 

Környezettudatos vállalatvezető otthon

Magánemberként ki-ki vérmérséklete szerint cselekszik is. Az autóvásárlásnál, az épületszigetelésnél és napelemtelepítésnél vagy akár a klíma- és kazánhasználatnál, illetve a hulladékgyűjtésnél, sőt a vásárlásainknál figyelembe vesszük a fenntarthatóság elemeit. Vállalatvezetőként azonban a kifogások köre sokkal terjedelmesebb, mértéke sokkal nagyobb.

Mi a kockázat, mi a lehetőség?

Magánemberként tudjuk, hogy a személyes változtatás, a legalább családunkban mutatott példa elengedhetetlenül szükséges. Vállalatvezetőként ezt, az életvitelben megmutatkozó gondolkodásmódot nem vagy alig alkalmazzuk.

 

Környezettudatos vállalatvezető munkában

A családi megoldások nagyon fontosak, ugyanakkor vállalati szinten lényegesen koncentráltabban lehet az energiafelhasználás mérséklése, illetve a tervezéskori alapanyagmegválasztásból (pl. kevésbé környezetterhelő) vagy a technológiai fegyelemből (pl. kevesebb selejt) eredő környezeti teljesítménynövekedés.

Magánemberként személyes megoldásokat keresünk és találunk (pl.: www.egymozdulat.hu), szervezeti szinten MSZ EN ISO 14001:2015 környezetközpontú irányítási rendszer, valamint az MSZ EN ISO 50001:2019 energiagazdálkodási irányítási rendszer bevezetése ad megoldást.

Lényeges szempontként kell figyelembe venni, hogy e szabványok a PDCA logikájára építve általános és ismételten alkalmazható megoldásokat adnak a legkedvezőbb eredmények biztosításához. Nem kell gondolkodni a hogyanon, mert a szabványok segítenek az alkalmazó szervezet fenntarthatósági stratégiájának hatékony tevékenységekbe alakításában.
 

Ajánljuk figyelmébe:

Energiagazdálkodási teljesítménymutatók

Cél, a környezeti teljesítmény növelése

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.