Bármely irányítási rendszer bevezetése és fejlesztése során a szervezet folyamatait meg kell határozni.

Az irányítási rendszerek a PDCA elve szerint a folyamatok szabályozásán keresztül az irányítási rendszer teljesítményének növelését tűzik ki célként.

 

Hogyan és mire kell ügyelni ahhoz, hogy a szabványok követelményeit, a vezetés támogatását és a teljesítmény növelését el lehessen érni?

  1. Folyamatok (értékteremtő, irányító és támogató…vagy mindegy, hogy hogyan van osztályozva, a lényeg, hogy minden folyamat megjelenítése).

 
2. Folyamatok lépései (a folyamatok megismeréséhez a SIPOC, a TEKNŐSDIAGRAM vagy ezekhez hasonló módszert érdemes alkalmazni).
 

3. A lépésekbe bemenő információ és anyag (esetleg energia) és hogy mely folyamatból származik, valamint személy szerint kitől (a folyamatok kapcsolatainak meghatározásához, különösen fontos, az információ átadásának meghatározása)
 
4. A lépés célja és a megvalósulásának paramétere (az, amit, ha elérnek az adott lépésben, akkor a következőbe léphet a folyamat).
 
5. A cél nem teljesülésének következménye az érdekelt felek igényeit illetően (vagyis, mi van, ha nem teljesül az adott folyamatlépés tökéletesen, az kinek okoz kárt, vagy ki lesz elégedetlen).
 
6. A szükséges erőforrások (eszköz, ember).
 
7. A szükséges kompetencia.
 
8. A folyamatlépésben az információt és/vagy anyagot kapó, feldolgozó, jóváhagyó és értesítendő személyek.
 

9. A folyamatelem kimenete (információ, anyag).

Mindezek ismeretében a folyamatok szabályozása és figyelemmel kísérése egyértelműsíthető.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.