PEFC szabvány

A szárazföld egyharmadát erdők borítják. A 3,8 milliárd hektárd meghaladó erdőterület szerint a legnagyobb szárazföldi ökoszisztéma az erdő.

Az összes erdő

  • 47%-a van a trópusi,
  • 33%-a a boreális,
  • 11%-a a mérsékelt és
  • 9%-a a szubtrópusi övezetekben.

A bioszféra pusztulásának legveszélyesebb formáját látják az ökológusok az erdőírtásban, ezen belül pedig a trópusi erdők írtásában.

mérsékelt övezeti erdők nagyszabású írtása sokkal hamarabb elkezdődött, mint a trópusi erdőké. Sok fejlett országban annyira megcsappant a területük, hogy ma már törvény védi őket, sőt új telepítésekkel igyekeznek pótolni a korábbi súlyos hiányokat. Sajnos ezek a mesterséges erdők biológiai diverzitás tekintetében messze elmaradnak a természetes állapotúaktól.

trópusokon a 20. század hozott drámai változást. A biológiai változékonyság szempontjából leggazdagabb esőerdők írtása valóban súlyosan veszélyezteti a bioszférát és közvetett formában az embert is. Ennek az a magyarázata, hogy a szerény becslések szerint is legalább négymillió növény- és állatfaj több mint fele ezekben az erdőkben él. Élőhelyének elvesztésével az esőerdő élővilága kipusztulhat.

A csökkenés a 20. század utolsó évtizedében némileg mérséklődött.

Egyrészt a társadalmi gazdasági fejlődés, másrészt a civilizációs ártalmak következtében az emberiség figyelme növekvő mértékben fordult az erdők felé. Az élővilágot fenyegető veszedelmek közepette az a felismerés, hogy a Föld erdeinek fenntartása vagy pusztulása döntő hatással van az emberi élet minőségére is. Fokozatosan érlelődött, és társadalmi követelményként fogalmazódott meg az erdők termelési, védelmi és szociális funkcióit illetően az a hangsúlyváltás, amely szerint az erdők környezetvédelmi, szociális szerepe került az első helyre.

Az erdő számottevő megélhetési forrást is jelent. A becslések szerint közel egymilliárd ember él a Földön az erdőben és az erdőből. Ugyanakkor az erdő fája -mint környezetbarát nyersanyag- iránt is növekedtek az igények.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.