Folyamatmenedzsment

Az FSC és PEFC erdőtanúsítás összehasonlítása

FSC vagy PEFC tanúsított termék előállításának, forgalmazásának feltétele, hogy a vállalkozás a tevékenységének megfelelő standard követelményeinek megfelelő rendszert dolgozzon ki, és a tevékenység akkreditál tanúsító szervezet által tanúsítva legyen.

A tanúsítás FSC esetében 5, PEFC esetében 3 évig érvényes feltéve, hogy a vállalkozás teljesíti az évenkénti felügyeleti auditok követelményeit. 5 illetve 3 év után megújító auditként a tanúsítást le kell folytatni.

 

FSC PEFC
Forest Managment (FM) Certification

"Erdőgazdaság tanúsítása"

Teljesítmény alapú Standard

A standard specifikálja a teljesítések minimális szintjét, amelyeket el kell érni. A standard egyértelmű minőségi garanciát biztosít a termékjelöléshez.

Sustainable Forest Managment (SFM) Certification

"Fenntartható erdőgazdálkodás tanúsítása"

Rendszer alapú Standard

Nincs minimum teljesítési kötelezettség. Az erdőgazdálkodók saját követelmény szinteket és célokat állítanak fel, amelyeket el kell érni a tanúsításhoz. A termékjelölés így nem biztosít összehasonlítható teljesítmény garanciákat.

Azok az erdőgazdálkodók vagy erdőtulajdonosok, akik bizonyítani akarják, hogy erdőgazdálkodásuk szociálisan előnyös, környezetvédelmi szempontból megfelelő, gazdaságilag életképes és megfelelnek az FSC Standard 10 és PEFC Standard 7 alapelvének, kérhetik ezt a típusú tanúsítást.

 

FSC és PEFC által a Felügyeleti Láncba szállított fa megfelelési kritériumai

FSC "Controlled Wood" követelmények:

1. A fa nem illegális kitermelésből származik

2. A hagyományos és civil jogok nem sérülnek

3. Betartják a természetvédelmi követelményeket

4. A fa nem olyan erdőből származik, amelyet később nem erdőművelésre használnak

5. Nem alkalmaznak GMO módszereket

 

PEFC SFM Standard követelmények:

1. Azonos követelmény

2. Hagyományos jogok követelmény, civil jogok nem követelmény

3. Azonos követelmény, kivéve: a kiemelkedő biodiferzifikációval rendelkező területek, a veszélyeztetett ökoszisztémájú területek, a helyi közösség számára létfontosságú területek

4. Azonos követelmény

5. Nem követelmény

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.