Minőségi feltételek vizsgálata

FSC vagy PEFC tanúsítás, egyezőségek és különbségek

A fa terméklánc körébe tartozó termékek forgalmazásának feltétele, hogy a vállalkozás valamelyik  standard követelményeinek megfelelő rendszert dolgozzon ki és a tevékenység akkreditált tanúsító szervezet által tanúsítva legyen.

A tanúsítvány FSC esetében 5, PEFC esetében 3 évig érvényes feltéve, hogy a vállalkozás teljesíti az évenkénti felügyeleti auditok követelményeit. 5 illetve 3 év után megújító audittal a tanúsítvány érvényessége újabb 5 illetve 3 évre meghosszabbítható.

Erdőtanúsítás

FSC Forest Managment (FM) Certification

„Erdőgazdaság tanúsítása”

PEFC Sustainable Forest Managment (SFM) Certification

„Fenntartható erdőgazdálkodás tanúsítása”

Azok az erdőgazdálkodók vagy erdőtulajdonosok, akik bizonyítani akarják, hogy erdőgazdálkodásuk szociálisan előnyös, környezetvédelmi szempontból megfelelő, gazdaságilag életképes és megfelelnek az FSC standard 10 és PEFC Standard 7 alapelvének, kérhetik  a megfelelő típusú tanúsítást.

Az FSC és PEFC erdőtanúsítás összehasonlítása

FSC: Teljesítmény alapú Standard
 • A standard specifikálja a teljesítések minimális szintjét, amelyeket el kell érni. A standard egyértelmű minőségi garanciát biztosít a termékjelöléshez.
PEFC: Rendszer alapú Standard
 • Nincs minimum teljesítési kötelezettség. Az erdőgazdálkodók saját követelmény szinteket és célokat állítanak fel, amelyeket el kell érni a tanúsításhoz. A termék jelölés így nem biztosít összehasonlítható teljesítmény garanciákat.

FSC és PEFC által a Felügyeleti Láncba szállított fa megfelelési kritériumai

FSC „Controlled Wood” követelmények
 1. A fa nem illegális kitermelésből származik.
 2. A hagyományos és civil jogok nem sérülnek.
 3. Betartják a természetvédelmi követelményeket.
 4. A fa nem olyan erdőből származik, amelyet később nem erdőművelésre használnak.
 5. Nem alkalmaznak GMO módszereket.
PEFC SFM Standard követelmények
 1. Azonos követelmény
 2. Hagyományos jogok, követelmény; Civil jogok, nem követelmény
 3. Azonos követelmény, kivéve:(a kiemelkedő biodiverzifikációval rendelkező területek; a veszélyeztetett ökoszisztémájú területek; a helyi közösség számára létfontosságú területek)
 4. Azonos követelmény
 5. Nem követelmény

Chain of Custody Certification (CoC), „Felügyeleti lánc tanúsítása”

Az „FSC és PEFC felügyeleti lánc tanúsítvány” (CoC) verifikálja a tanúsított fa alapú termékeket a teljes termelési láncon. A tanúsítványt azok a szervezetek kérhetik, amelyek gyártanak, feldolgoznak vagy forgalmaznak fa vagy fa eredetű termékeket, és demonstrálni akarják vevőik felé, hogy felelősen előállított alapanyagokat használnak.

Az FSC és PEFC felügyeleti lánc segít a szervezeteknek abban, hogy erősítsék beszerzési politikájukat, és hogy megfeleljenek a közösségi és egyéni elvárásoknak, ahol az FSC-t, PEFC-t előnyben részesítik.

Az FSC és PEFC Chain of Custody Certification (CoC) Felügyeleti/Bizalmi lánc tanúsítás, egy termék nyomonkövetési rendszere, amely az erdőtől a végfelhasználásig követi a terméket. A nyomonkövetési rendszer magába foglalja az erdészeti alapanyag minden feldolgozási, elosztási és tulajdon változási szakaszát.

A tanúsítvánnyal a szervezet jogosultságot szerez arra, hogy termékeit FSC és PEFC védjeggyel értékesítse. Az FSC és PEFC védjegy a piaci szereplők felé mutatja, hogy a termékeket az FSC és PEFC követelményeinek betartása mellett állították elő.

Azoknak a kereskedő szervezeteknek, amelyek FSC/PEFC minősítésű anyaggal/termékkel kereskednek, aminek során a minősített termék akár átmenetileg is a tulajdonukba kerül, és a megvásárolt terméket minősítéssel kívánják továbbadni tanúsítvánnyal kell rendelkezniük.

Az FSC és PEFC védjegyek használata

Azok az erdőgazdaságok és termékgyártók, amelyek FSC illetve PEFC tanúsítvánnyal rendelkeznek a Standardok által szabályozott feltételek mellett jogosultak termékeiken és dokumentációikon az FSC illetve a PEFC jelölést/lógót használni.

Standardok piaci értéke

A Standardok ismerete, a rájuk alapozott rendszerek kidolgozása, tanúsításra előkészítése és audittámogatása során szerzett további ismeretek és tapasztalatok a terület szakértőivé tették szakembereinket.

Javasoljuk a standard bevezetését minden olyan vállalkozásnak, amely a piaci értékké/feltétellé vált tanúsítvánnyal meg kívánja őrizni, illetve bővíteni akarja vevőkörét.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.