Vezetői önismeret

Ügyfeleinkkel folytatott egyeztetéseink folyamatosak. Az elvárások és feladatok tisztázása eredményeként a piacon fellépő kiegyensúlyozatlanság miatt fel kell hívnunk valamennyi érintett figyelmét a kötelező energetikai szakreferens feladatainak és azok teljesítésének összefüggéseire.

Az energetikai szakreferens tevékenységének alapja:

  1. energiafelhasználási profil (beszerzés, felhasználás, megoszlás)
  2. energiahatékonysági intézkedési tervek

Az energetikai szakreferens tevékenységének jogszabályi kötelezettsége:

KÖTELEZŐ TEVÉKENYSÉG ELŐÍRÓ JOGSZABÁLY
1. Figyelemmel kíséri a vállalkozás energiafelhasználásának változásait, valamint az energiahatékonysági intézkedések megvalósítását. 2015. évi LVII. törvény 21/B. § (2) a.
2. Javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal, energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban. 2015. évi LVII. törvény 21/B. § (2) b.
3. Gondoskodik a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról. 2015. évi LVII. törvény 21/B. § (2) c.
4. Tárgyhavi jelentés: energiafogyasztásának mértékéről és annak értékeléséről a korábbi fogyasztási adatok, beruházások, fejlesztések, valamint egyéb körülmények tükrében. 122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. § d.
5. Éves jelentés (bevallás): a megvalósult energiahatékonysági intézkedésekkel, fejlesztésekkel, üzemeltetési megoldásokkal kapcsolatos energiamegtakarítási adatokról jelentés. 2015. évi LVII. törvény 22/C. § (1)

További jogszabályi kötelezettsége:

  1. Szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, valamint az  EN ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszer kialakításában és működésének figyelemmel kísérésében. (122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. § a.)
  2. Ellátja az energia beszerzéssel, energiabiztonsággal, energiahatékonysággal kapcsolatos, hatáskörébe utalt feladatokat. (122/2015. (V. 26.) Korm. rendelet 7/A. § f.)

Az energetikai szakreferensi tevékenységet nem lehet periódikus aktivitás nélkül teljesíteni! Még minimális szinten sem!

Hogyan teljesíti a különben a fenti kötelező tevékenységeinek akár csak a felét „minimális” szinten?

Habár pillanatnyilag az energetikai szakreferensi tevékenységgel kapcsolatosan csak alkalmazásának elmaradása esetén tesz kilátásba pénzbírságot a jog, minden kötelezett gondolja végig racionálisan:

  •  ismeri-e kellő szakmai megalapozottsággal

- energiabeszerzési lehetőségeit,

- energiafogyasztási megoszlását,

- energiamegtakarítási lehetőségeit?

  •  akar-e fizetni akárcsak havi 30.000-50.000 forintot a jogszabályi követelményeknek nem megfelelő és csak költséget termelő szolgáltatásért?

Az energiahatékonysági potenciál meghatározása és kinyerése már nem csak tudományos disszertációk tárgya, hanem a mindennapok része!

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.