HACCP- élelmiszerbiztonsági rendszer

Ma már a világon számos terméken található FSC védjegy, úgymint farönkökön, építőanyagokon, irodaszereken, bútorokban, papír termékeken, kozmetikumokon.

 

Az FSC védjegy a termék/alapanyag vásárlója számára azt mutatja, hogy:

  • A termék előállításához szükséges fát olyan erdőben termelték, ahol nem pusztítottak el természetvédelmi területeket, nem használtak tiltott vegyszereket és nem alkalmaztak GM módszereket.
  • Az erdőgazdálkodás és fakitermelés során betartották a törvényeket és a kivágott fák helyére újakat telepítettek.
  • A feldolgozó üzemek pedig nem illegális fakitermelőktől vagy ilyen hátterű beszállítókból vásárolták az alapanyagul szolgáló farönköket és a gyártás, valamint a kereskedelem során is követték az FSC szabványait.

Az FSC védjeggyel ellátott termék/alapanyag vásárlása esetén vevő/fogyasztó biztos lehet abban, hogy vásárlásával segíti a fenntartható/felelős erdőgazdálkodást, és így maga is hozzájárul a föld erdőinek megóvásához, gyarapodásához.

Hogy kerül az FSC védjegy a termékre?

Ahhoz, hogy egy termékre felkerülhessen a védjegy az FSC szabványrendszer valamelyik - a termék jellegének megfelelő - szabványa szerinti tanúsításra van szükség.

Az FSC tanúsítás jelen van a termék előállítás minden fázisában. Az FSC védjegy a piaci szereplők felé bemutatja, hogy a terméket az FSC követelményeinek betartása mellett állították elő.
Ahhoz, hogy a vevő/fogyasztó egy FSC minősítésű terméket, pl. könyvet vegyen, a papír alapanyagának számos minősítésen kell keresztül mennie.
Az alapanyagul szolgáló fát egy FSC által minősített erdőgazdaságnak kell kitermelni, a minősített farönkök minősített feldolgozóüzembe kerülnek, ahol minősített papír alapanyag készül belőle. A minősített papírgyár FSC lógóval ellátott papírt szállít az FSC szerinti tanúsított nyomdába, ahol elkészül a vevő által megvásárolható FSC lógóval ellátott könyv.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.