FSC logó használat FSC védjegy használata

Készült a FSC-STD-50-001 V2-0 (2017. október 09.) szabvány alapján az FSC szabvány követelményei szerinti tanúsítás és a tanúsítvány fenntartásának támogatására.

1. Általános szabályok

Kizárólag érvényes licenszszerződés és érvényes tanúsítvány esetén alkalmazható az „FSC” mozaikszó, a „Forest Stewardship Council” megnevezés vagy a logó. (lásd 1. sz. melléklet)

Az FSC licensz kód valamennyi FSC megjelenítés során szükséges. Termékenként vagy promóciós anyagonként egyszer elegendő a megjelenítése.

Az FSC logó mellett a ® jel szerepeltetése is kötelező.

Mindaddig, amíg a szervezet nem rendelkezik a kereskedelmi márka használatát menedzselő rendszerének elfogadásával, addig valamennyi új logó-alkalmazás előtt a tanúsítószervezettel jóvá kell hagyatnia a tervet.

Azok a termékek, amelyek FSC-vel jelölésre kerülnek vagy úgy hivatkoznak azokra, mint FSC tanúsított termékek, a szervezet tanúsítási területébe kell, hogy tartozzanak.

Az FSC kereskedelmi márkajelzés alkalmazása nem történhet félreérthető módon és nem adhat okot a hitelességének elvesztésére.

Ugyancsak nem alkalmazható az FSC kereskedelmi márkajelzés bármely brand-del, illetve szervezet nevével, vagy honlapjával kapcsolatba hozva. (lásd. 2. sz. melléklet)

2. Terméken történő megjelenítés szabályai

A „Forest Stewardship Council” név nem fordítható le más nyelvre, kizárólag az eredeti megnevezés mellett zárójelben tüntethető fel.

Kizárólag a trademark portálon (https://trademarkportal.fsc.org/portal/login.php) keresztül biztosított grafika használható FSC jelöléshez. A portálhoz hozzáférést a tanúsítószervezet biztosítja.

Az FSC logóhasználat során az alábbi részletek megjelenítése szükséges:

 • FSC logó
 • FSC honlap címe (www.fsc.org)
 • FSC MIX
 • termék megnevezése (pl. kartondoboz)
 • „Felelős forrásokból származó papír”, illetve „Paper from responsible sources” szöveg
 • FSC licence kód (nem a FSC CoC tanúsítás kódja!)

A fentiek szerint és a trademark portálon szereplő termék megnevezések alapján a terméket meg kell nevezni! A tanúsítószervezeten keresztül a szervezet további termék típusok elfogadtatását kezdeményezheti szükség esetén.

Amennyiben az FSC jelölésű csomagolóanyagban is FSC jelölésű termék kerül, akkor a becsomagolt termék FSC jelölését külön a szabályok betartásával lehet elhelyezni.

Amennyiben a becsomagolt termék jelölése csak a csomagolás megsértésével azonosítható be, akkor a csomagoláson a becsomagolt termékre vonatkozó jelölést nem lehet megismételni.

Az FSC jelölés mellett azonos terméken más erdőgazdálkodási jelölés nem alkalmazható.

3. Idegen anyag esetén alkalmazandó szabályok

FSC jelölési megállapodást kell kötni abban az esetben, ha a csomagolóanyaggyártó a becsomagolásra szánt FSC jelölésű termékre utaló jelölést (FSC márkajelzés és licensz kód) helyez el a csomagolóanyagon. A megállapodásról mindkét fél tanúsítószervezetét írásban kell tájékoztatni.
A csomagolóanyagszállító felelős azért, hogy a vevő kódját csak az adott vevőnek szállítandó csomagolóanyagokon alkalmazza.

4. Promóciós célú alkalmazás

 Az FSC logó promóciós célú használata esetén a logót és a licensz kódot együtt kell alkalmazni.

 • FSC logó (pipa és fa együttes szimbóluma)
 • FSC honlap címe (www.fsc.org)
 • FSC MIX
 • FSC licence kód (nem a FSC CoC tanúsítás kódja!)
 • „Mark for responsible forestry” szöveg

Promóciós anyagonként (pl. katalógus, honlap, prospektus…stb.) egyszer elegendő az alkalmazásuk.

Amennyiben a dokumentum (pl. számla) más, nem tanúsított termékek megnevezését is tartalmazza, úgy a jelölés mellett az alábbi szöveg is elhelyezendő: „Csak azok a termékek FSC tanúsítottak, amelyeket e dokumentum ennek megfelelően azonosított.”.

Amennyiben a termék FSC tanúsított és anélküli formában is elérhető a dokumentumon (pl. prospektus) a termék mellett „Keresse az FSC® minősítésű termékeinket” szöveg feltűntetendő.

Az FSC logó vagy a „Forests For All Forever” jelölés nem alkalmazható névjegykártyán. Ilyen esetben a szervezet FSC tanúsítottságáról a következő szerint kell tájékoztatást adni: „FSC® tanúsított termékkel kereskedünk” (FSC® licensz kód)”.

5. Kereskedelmi jelölés menedzselési rendszer

A tanúsított szervezetnek be kell bizonyítania, hogy megértette és így helyesen alkalmazza az FSC jelölés alkalmazás szabályait.

Ezt a tanúsítószervezetnek elküldött megfelelő számú és az összes típusú alkalmazásra példát adó helyes jelöléstervezetet kell elküldenie jóváhagyásra.

Ezek alapján a tanúsítószervezet eldönti, mikor nyújtott be elegendő bizonyítékot a szervezet ahhoz, hogy egy belső ellenőrzésre alapuló kereskedelmi jelölés menedzselési rendszert alkalmazzon a külső elfogadtatások helyett.

1. melléklet: Alkalmazható tartalmú és színű FSC jelölések példái:

FIGYELEM! Az alábbi példák az FSC-STD-50-001 V2-0 (2017. október 09.) szabványból származnak!

KONKRÉT LOGÓHASZNÁLAT ESETÉN A https://trademarkportal.fsc.org/portal/login.php PORTÁLON KELL MEGTERVEZNI A TARTALMAT. BELÉRTVE A JELÖLÉST (FSC MIX) IS!

Zöld szín: Pantone 626C (vagy R0 G92 B66 /C81 M33 Y78 K28)

Amennyiben a nyomtatási területen nem alkalmazhatók a fenti színek, akkor egy megfelelő színű hátteret kell biztosítani a kontrasztos megjelenéshez.

Az álló vagy fekvő formátumú logóalkalmazások minimális méretei mm-ben: álló/17 mm széles (egyszerűsített: 9 mm széles); fekvő/12 mm magas (egyszerűsített: 6 mm magas).

Amennyiben a termék típus megnevezése miatt több hely szükséges, az álló formátum csak magasságában, a fekvő formájú csak szélességében módosítható.

Amennyiben túl kicsi a nyomtatható felület, akkor az alábbiak szerint, egy sorba rendezhető a szükséges információ.

A sor lehet a logó közepéhez vagy aljához igazítva.

A logó mérete minimum 10 mm legyen, kivéve az egy sorba rendezett esetben, ahol 6 mm legyen.

A logó körül elegendő helyet kell hagyni a kontraszt biztosításához. Az „FSC” betűméretének megfelelő hely elegendő.

 

2. sz. mellékelt: Az FSC logó helytelen alkalmazásainak példái.

 1. a) Arányok megváltoztatása.
 2. b) A tartalom megváltoztatása.
 3. c) Az FSC bármilyen más információval keverése.
 4. d) Új színváltozatok.
 5. e) A keret vagy az alkalmazás alakjának változtatása.
 6. f) Elforgatás.
 7. g) A jelölés körüli hely elhagyása.
 8. h) Az FSC jelölés és más jelölések kombinálása.
 9. i) Nem megfelelő hátéren elhelyezés.
 10. j) Az FSC jelölés elhelyezése úgy, hogy félreértelmezhető, hogy mire vonatkozik.
 11. k) A ‘Forest For All Forever’ jelölés az FSC logó nélküli alkalmazása.
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.