PEFC szabvány

Az FSC és PEFC standardok megjelenésének idítékai

1992-ben az ENSZ Fenntartható Fejlődésről, Rióban rendezett konferenciája indiította el azt a folyamatot, amely az FSC és a PEFC civil szerveződések megalakulásához vezetett.

 

FSC (Forest Stewardship Consul, Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa)

Az FSC 1993-ban civil kezdeményezésre és szervezésben jött létre válaszul a globális erdőpusztításra. Erdőtulajdonosok és társadalmi szervezetek demokratikus rendszerben standardokat dolgoztak ki és akkreditációs rendszert hoztak létre. Az FSC Hálózati Parner rendszerébe több mint 50 ország tartozik, ezen felül számos regionális irodát működtet. FSC tanúsított erdőterület 150 millió hektár, 80 ország területén, 1100 tanúsítással. A CoC tanúsítások száma 22000 mintegy 106 országban.

 

PEFC (Program for Endarsement of Forest Certification, Az erdőtanúsítás támogatásának programja)

A PEFC 1999-ben alakult válaszul a kis és családi erdőtulajdonosok igényeire, nemzetközi ernyőszervezetként, hogy értékelje, támogassa és elismerje a nemzeti erdőtanúsításokat. Ez a civil szervezet megfelelő standardokat, és akkreditációs rendszert dolgozott ki. Mintegy 30 elfogadott nemzeti tanúsítási rendszerrel és több mint 230 millió hektár tanúsított erdővel a PEFC a világ legnagyobb erdőtanúsítási rendszere. Napjainkig több mint 8000 CoC tanúsítvánnyal is rendelkezik.

 

Kié az erdő és milyen az erdőgazdálkodás?

A világ 3,9 milliárd hektárnyi erdőterületének 86 %-a köztulajdonban van. Ezen belül mintegy 200 millió hektár törzsi és közösségi művelés alatt áll. A teljes erdőterület negyede, családi illetve közösségi tulajdonban van.

A teljes erdőterületnek mindösszesen 8 %-a rendelkezik valamilyen erdőtanúsítással. A tanúsítással járó viszonylag jelentős költségek talán a legnagyobb akadálya a mintegy 90 %-nyi erdőterület tanúsításának.

Mindezért az FSC és a PEFC egyaránt rendelkezik, az un. Csoportos erdőtanúsítási standarddal, amely a csoportba szerveződött tagok közötti költségmegosztást tesz lehetővé.

 

Standardok piaci értéke

A Standardok ismerete, a rájuk alapozott rendszerek kidolgozása, tanúsításra előkészítése és audittámogatása során szerzett további ismeretek és tapasztalatok a terület szakértőivé tették szakembereinket.

Javasoljuk a standard bevezetését minden olyan vállalkozásnak, amely a piaci értékké/feltétellé vált tanúsítvánnyal meg kívánja őrizni, illetve bővíteni akarja vevőkörét.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.