FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREI

Ha a környezeti konfliktusokat eredetük szerint csoportosítjuk:

1) Régi, örökölt szennyezések feltárása és megoldása, pl.:

  • A környezetvédelmi törvény alapján egy szennyezett területre az ingatlan-nyilvántartásba bejegyeztetett környezeti kár hogyan akadályozza (a jogalkotó szándékával ellentétben) a cég fejlődését, miközben az örökölt szennyezést folyamatosan felszámolja;
  • Csepeli galvániszap (vagy korábban szegedi Fémszelekt);

2) Valamely létesítmény (ipari üzem, erőmű, autópálya, autóút, közösségi hulladékkezelő, közösségi szennyvízkezelő, stb.) megvalósítása, működése elleni fellépés, pl.:

  • M0 körgyűrű egyes szakaszai;
  • Osztrák égető Szentgotthárd szomszédságában;
  • Cementgyári hulladékégetés kérdései;
  • Regionális hulladéklerakók, -kezelő telepek kálváriája;

3) Szemét-, vagy környezetszennyező technológia importja.

4) A döntési folyamat hosszúsága, bonyolultsága miatt kialakuló konfliktus, pl.:

  • Egy 1995-ben indult eljárásban különféle fellebbezések folytán 2004-ben az ügyfél számára kedvező döntés született a Legfelsőbb Bíróságon, ám az időközben megváltozott jogszabályok miatt a bírósági döntés nyomán sem volt a tevékenység megkezdhető, és az egész eljárást újra kellett kezdeni…

 

A konfliktusok újra termelősének okai eredetük bonyolultságában van.

Nagy valószínűséggel kijelenthető, hogy a környezettel, környezetvédelemmel kapcsolatos konfliktusok folyamatosan újratermelődnek. A kérdés csak az, hogy van-e elegendő tapasztalat a konfliktusok kialakulásának megelőzéséhez, a kialakultak kezeléséhez, illetve ismerjük-e mindehhez a megfelelő jogi környezetet.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.