FENNTARTHATÓSÁG IRÁNYÍTÁSI RENDSZEREI

Az erdők pusztulása biológiai folyamat, valami miatt elhal a fa.

Önismerettel kezdődik a cél elérése!

Mai ismereteink szerint az erdőpusztulás az alábbi tényezőkkel magyarázható:

  • A levegőszennyező anyagok közvetlen hatása a talaj feletti növényi részekre,
  • A káros anyagok -ezen belül főleg a savas hatásúak- és egyes növényi tápanyagok (pl. nitrogén) hosszú időn át tartó felhalmozódása a talajban különböző vegyületek formájában,
  • Az előzőekből következően a talap pH-jának csökkenése,
  • Időjárás-változások, különös tekintettel az olyan extrém időjárási helyzetek kialakulására, mint a hosszan tartó száraz időszakok, a korai és kései fagyok, hirtelen hőingadozások stb...,
  • Kórokozók, kártevők elterjedése.

Nagy területen kiterjedő erdőkárokat gyakorlatilag mindig ezeknek a tényezőknek az együttes hatása okozza.

Kulcsszerepük azonban az erdő-ökoszisztémákba bevitt anyagoknak van (kén-dioxid, nitrogén-oxidok, ammónia). Ezek az anyagok csak nagyobb koncentrációban fejtik ki mérgező hatásukat a növényekre. Ilyen hatást általában csak iparterületek közelében figyelhetünk meg. Az utóbbi egy-két évtizedben felerősödött a felszínhez közeli ózon szerepe az erdőpusztulásban. Ez főleg a közúti közlekedés fokozódásával függ össze.

TUDATOS VÁLLALATIRÁNYÍTÁSSAL MINDEZ ELKERÜLHETŐ!

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.