Munkahelyi kockázatértékelés - az egészségügyi kockázatok felmérése és szabályozása

Mi az energetikai audit tartalma és célja?

Olyan, meghatározott módszerrel végzett eljárás, amelynek célja ismeretek, adatok gyűjtése a létesítmény energetikai profiljáról, amelly meghaározza és számszerűsíti az energia megtakarítási lehetőségeket és megtakarításokat.

Hogyan teljesítheti kötelezettségét?

A teljesítésnek két módja van:

  1. Energetikai audit végzésére feljogosított, akkreditált szervezetet bíz meg az audit elvégzésével.
  2. Amennyiben ISO 50001 szabványon alapuló rendszert működtet, vagy 2015 decemberéig bevezet, mentesül az energetikai audit elvégzése alól.

Energetikai audit vagy ISO 50001?

Az ISO 50001 energiairányítási rendszer az energetikai audit követelményeinek teljesítésén túl az energia gazdálkodást, a kötelező energia megtakarítást segítő eljárásokra, módszerekre is tartalmaz ajánlásokat.

A kérdés eldöntését nagyban segíti az egyes klímapolitikai és zöldgazdaság fejlesztési tárgyú törvények módosításáról szóló 2016. évi CXXXVIII. törvény, mely a nagy energiafogyasztók (400 ezer kWh/év villamosenergia, vagy 100 ezer m3/év földgázt, vagy 3400 GJ/év hőmennyiséget felhasználók) részére kötelezővé teszi független energetikai szakreferens igénybe vételét. A "független" azt jelenti a törvény értelmében, hogy a szakember munkajogilag és társasági jogilag is független.

Az energiahatékonyságról, valamint a megújuló energiaforrásból származó villamos energia működési támogatásáról szóló egyes kormányrendeletek módosításáról szóló 393/2016. (XII. 5.) Korm. rendelet közli az energetikai szakreferens feladatait, melyek többek között az alábbiak:

"7/A (2)Az energetikai szakreferens

a) szakmai megfigyelőként és tanácsadóként részt vesz a rendszeres energetikai auditálás lefolytatásában, valamint az  EN ISO 50001 szabvány szerinti energiagazdálkodási rendszer kialakításában és működésének figyelemmel kísérésében
b) javaslatokat fogalmaz meg energiahatékony üzemeltetési megoldásokkal, energiahatékonysági fejlesztési lehetőségekkel kapcsolatban,

c) gondoskodik a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredmények kimutatásáról,
d) az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet számára havi jelentést készít tevékenységéről, az igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet tárgyhavi energiafogyasztásának mértékéről és annak
értékeléséről a korábbi fogyasztási adatok, beruházások, fejlesztések, valamint egyéb körülmények tükrében,
e) összefoglaló éves jelentést készít az  igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet számára készített havi jelentések alapján a tárgyévet követő év május 15-ig a végrehajtott energiahatékonysági fejlesztések, alkalmazott üzemeltetési megoldások által elért energiamegtakarítási eredményekről, amelyet az  igénybevételére köteles gazdálkodó szervezet május 31-ig honlapján közzétesz"

A fenti feladatok egyúttal az ISO 50001 felügyeletének feladatait is jelentik. Ez az oka annak, hogy az ISO 50001 alkalmazása 2016. 12. 21-től jobban megéri!

Miért?

Egyrészt azért, mert a kötelező energetikai szekreferens kötelező munkája a dokumentálást meghaladó energiamegtakarításokkal megtérül.
Másrészt azért, mert az ISO 50001 alkalmazása jól elkészített energetikai audit esetén kis ráfordítással megvalósítható és tartalmában az energetikai megtakarítást segítő eljárásokra, módszerekre is tartalmaz ajánlásokat.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.