Környezetvédelmi rendszerek

Az ISO 14040 és ISO 14044 szabvány pontosan meghatározza azokat a pontokat, melyeket számításba kell venni az életcikluselemzés során, így kvantitatív elemzéshez is különböző egyszerűbb és összetettebb szoftverek állnak rendelkezésre, melyeket tanulmányoztunk az ingyenes változatok illetve a felhasználói leírások segítségével, hogy, ha lehetséges, a használt matematikai eljárásokat feltárjuk.

Ma legelterjedtebben a SimaPRo által kínált eszközöket használják szerte a világon, a szoftver felhasználói csoport tagjai több százan vannak az egész világon. Az utóbbi években számos más szoftver is kifejlesztésre került, természetesen ezek tudásban és árban is széles skálán mozognak, körülbelül 500-10000 EUR között.

Az életciklus eszközök nemzetközi értékelése:

(5-nagyon pozitív, 1-nagyon negatív)

[Frühbrodt, An up-to-date overview of the European market]

A legelterjedtebb szoftverek:

  • GaBi4 Life Cycle Assessment Software: ez az egyik legnépszerűbb életciklus elemzés készítésre alkalmas professzionális szoftver. Demo változata elérhető ITT (külső hivatkozás). Segítséget nyújt nagyobb adatmennyiségek kezeléséhez, és termék-életciklusok modellezéséhez. (A KM-Projekt Kft. munkatársai a Miskolci Egyetemmel és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Alapítvánnyal együttműködve részt vettek egy online hozzáférhető webes felületű életciklus-elemző szoftver kidolgozásában (külső hivatkozás). Az online adatbázisban elméletileg lehetőség lenne a hazai LCA adatsorok erőműtípusonkénti letöltésére, a magyar energia-mix, valamint hulladékkezelési folyamatok (papír-, üveg-, PET palack újrahasznosítás, komposztálás, hulladékégetés, hulladéklerakás) adatainak letöltésére.)
  • SimaPro: holland fejlesztésű, szintén széles körben elterjedt életciklus-elemző szoftver (külső hivatkozás). Demo változata ugyancsak letölthető. Lehetőséget nyújt különböző termékek és szolgáltatások környezeti hatásainak megfigyelésére és elemzésére, könnyen modellezhetők segítségével komplex életciklusok. Oktatási célú felhasználása is igen fontos szerepet játszik.
  • TEAM (Tool for Environmental Analysis and Management): az Ecobilan cég által fejlesztett szoftver. Bármely ipari rendszer leírására és modellezésére alkalmas, lehetséges benne nagyméretű adatbázisok használata, modellezése, termékek és szolgáltatások életciklusának elemzésére és a potenciális környezeti hatások felmérésére. „discovery” verziója ingyenesen letölthető. (Sajnos pillanatnyilag az oldal „támadó jellegűként" azonosított.)
  • Umberto: német fejlesztésű szoftver német fejlesztésű szoftver (külső hivatkozás) A nemzetközi szabvány szerinti, a teljes életciklusra kiterjedő vizsgálat elvégezhető operációkutatásra alapozott eljárással. A modellvizsgálat alapján tanulmányozhatók az anyag- és energiaáramlások, mindezek értékelhetők az egymással összefüggő, elsősorban környezeti, valamint műszaki és gazdasági szempontoknak megfelelően. Az anyagok és eljárások költségei is szerepeltethetők, hogy támogassák a vezetői döntéshozatalt.

A használt matematikai vizsgálatok közül ebben az esetben legfontosabb a különböző paraméterek elemzése érzékenységvizsgálat segítségével. Ez az életciklus-elemzés „újra megoldását” takarja a paraméterek változtatásával, hiszen egy numerikus modell komponensei mind több-kevesebb bizonytalansággal terheltek, amelyek a modell által szolgáltatott eredményeket valamilyen mértékben befolyásolják. Hogy egészen pontosan milyen mértékben, azt legtöbbször csak a komponensek változtatásával és a modell többszöri megoldásával tapasztalható meg.

Életcikluselemző programok összehasonlítása
Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.