Élelmiszerkönyv változás: sütőipari termékek

Módosult a Magyar élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló rendelet, amely kitér a sütőipari termékek előírására is. Ennek köszönhetően jobb minőségű kenyerek és pékáruk készülhetnek.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) közleményében ismerteti: új szabályok vonatkoznak a kenyerek összetételére és fajtáira, bővült a védett termékek listája is. A fogyasztói tudatosság erősödésével egyre nagyobb igény mutatkozik a jó minőségű élelmiszerek iránt, így a sütőipari árucikkek iránt is. Ennek hatására újultak meg a Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari termékek lapjai, szem előtt tartva a kialakult magyar szokásokat és az ezekből következő fogyasztói elvárásokat.
 

Az új előírás 15 kenyér esetében szabályozza az összetételt. Az összetevők közé alapanyagként bekerültek álgabonák (hajdina, amarát), melyek egyre fontosabb részét képezik az egészségtudatos vásárlók étrendjének a magas vitamin, fehérje és élelmi rost tartalmuk miatt. A lisztkeverékekből készített kenyereknél az Élelmiszerkönyv meghatározza a keveréket képző lisztek pontos arányát, így például a rozskenyér 60 százalékának rozslisztnek kell lennie.

Az élelmiszerkönyv felsorolja a védett elnevezésű termékeket, például a tejes tésztából készült péksüteményeket, a leveles tésztából készült finom pékárukat. A rendelet értelmében a védett elnevezéseket csak akkor lehet használni, ha a termékek megfelelnek az élelmiszerkönyvben rögzített követelményeknek - mutat rá a közlemény.
 

A rendelet számos új kenyérfajta szabályozásával gazdagodott, amelyek rögzítik az összetételt, az érzékszervi tulajdonságokat, a megjelenést és a kémiai paramétereket. Ezek az új termékek az egészséges táplálkozás igényeinek megfelelő összetételű termékek, közöttük a teljes kiőrlésű, a kukoricás, rozsos,  graham-, tönkölybúza-, ,és búzakenyér, vagy a rozskenyér.
 

Az élelmiszerkönyv felsorolja a védett elnevezésű termékeket, például a tejes tésztából készült péksüteményeket (császárzsemle, fonott kalács, nagykifli, óriás kifli, sós kalács, sóskifli), mint ahogy a leveles tésztából készült finom pékárukat is (rongyos kifli, leveles rúd, leveles pogácsa, "ízesítés megnevezése" leveles pogácsa, "ízesítés megnevezése" leveles rétes). Ennek köszönhetően ezentúl kizárólag akkor használhatók ezek a megnevezések, amennyiben a produktumok megfelelnek az Élelmiszerkönyvben rögzített követelményeknek. A módosítás biztosítja, hogy a kenyerek és pékáruk jó minőségben álljanak a vásárlók rendelkezésére, újraszabályozásával a Földművelésügyi Minisztérium támogatja ezek elterjedését, egyben a gyenge minőségű árucikkek visszaszorítását.

Adalékanyagok, E-számok

Alább olvashatja a jogszabályváltozás részleteit

A Magyar Közlöny 2016/208 számában olvasható a földművelésügyi miniszter 85/2016. (XII. 19.) FM rendelete a Magyar Élelmiszerkönyv kötelező előírásairól szóló 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet módosításáról. A Magyar Élelmiszerkönyv (Codex Alimentarius Hungaricus) I. kötetének nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásait a rendelet a sütőipari termékekről szóló 39. melléklete tartalmazza.  A rendelet a kihirdetését követő harmadik napon hatályba lépett kivéve, a 39. melléklet B rész 1. „Kenyerek” pont 1.3.1.1. alpontját, ahol a „legfeljebb 2,5% (m/m)” szövegrész helyébe a „legfeljebb 2,35% (m/m)” szöveg lép, 2018. január 1-től! Hatályát veszti a Magyar Élelmiszerkönyv nemzeti termékleírásokat tartalmazó kötelező előírásairól szóló 57/2004. (IV. 24.) FVM rendelet.

A 85/2016. (XII. 19.) FM rendelet 1. melléklete rendelkezéseinek nem megfelelő, de a korábbi szabályozásnak- a 152/2009. (XI. 12.) FVM rendelet 39. melléklet előírásainak- megfelelő termékek a rendelet hatálybalépésétől számított hat hónapig előállíthatóak, és a minőség-megőrzési idejük vagy fogyaszthatósági idejük lejártáig forgalomba hozhatóak.

 

A 85/2016. (XII. 19.) FM rendelet 1. melléklete a Magyar Élelmiszerkönyvnek a sütőipari termékekről szóló1-3/16-1 számú előírását öt részben tartalmazza:

 

A rész: Általános rendelkezések

B rész: Termékcsoportok

C rész: Terméktípusok

D rész: Vizsgálati módszerek

E rész: Az előírás C részében szereplő kenyér terméktípusok csoportosítása a felhasznált liszttípusok szerint

 

A sütőipari termékek részletes előírásait B és C rész, a C részében szereplő kenyér terméktípusokra vonatkozó, a felhasznált liszttípusok szerinti kenyércsoportosítás táblázatos összefoglalóját az E rész tartalmazza.
 

Az előírások kiterjednek:

- a kenyerek termékcsoportra és egyes termékeire,

- a vizes tésztából készült péksütemények termékcsoportra és kiemelt termékeire,

- a tejes tésztából készült péksütemények termékcsoportra és kiemelt termékeire,

- a dúsított tésztából készült péksütemények termékcsoportra és kiemelt termékeire,

- a tojással dúsított tésztából készült finom pékáruk termékcsoportra,

- az omlós tésztából készült finom pékáruk termékcsoportra és kiemelt termékeire

- a leveles tésztából készült finom pékáruk termékcsoportra,

- és meghatározzák a zsemlemorzsára vonatkozó követelményeket.

 

A termékcsoportokra meghatározott fizikai és kémiai követelmények az előírás D része szerinti vizsgálati módszerekkel kerültek meghatározásra, így a paraméterek ellenőrzésekor az ott megjelölt vagy azzal egyenértékű vizsgálati módszereket kell alkalmazni.

Az előírásban meghatározott megnevezések a Magyarországon forgalomba hozott termékek esetében csak akkor használhatók, ha megfelelnek az előírásban rögzített követelményeknek.

TÖLTSE LE KAPCSOLÓDÓ ANYAGUNKAT!

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, IRATKOZZON FEL LEVELEINKRE és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy IDE KATTINT, kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.