Zöldségek, gyümölcsök
Az Európai Unió mintegy 40 zöldség- és gyümölcsfajta esetében kötelezővé tette a minőségi előírások alkalmazását. A minőségi előírások alapját a minimumkövetelmények képezik.
Eszerint a termény legyen
- ép;
- egészséges;
- tiszta;
- friss megjelenésű;
- állati kártevőktől, betegségektől mentes;
- nem természetes felületi nedvességtől, idegen szagtól és íztől mentes;
- megfelelően fejlett és;
- érett.
A termékek négy minőségi kategóriába sorolhatók:
Extra osztály – kváló minőségű termékek
I. osztály – a kereskedelembe kerülő áruk nagy részét az I. osztályú termékek kell, hogy képezzék
II. osztály – a minimumkövetelményeknek feleljenek meg, legyenek piacképesek
III. osztály – A III. osztályú áruk kereskedelmi forgalomba nem hozhatók
A kötelező előírások méretelőírásokat is tartalmaznak. Ezeket a termék jellemzőinek megfelelően határozzák meg. Így vonatkozhatnak:
- az átmérőre (pl. alma esetében),
- a tömegre (pl. saláta esetében),
- a hosszra (pl. cukkini esetében)
- vagy ezek kombinációjára.
A hazai terményeket a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján osztályozzák a szakértők.
Exportra szánt zöldség-gyümölcs esetében a minőségi kategóriákat tartalmazó bizonyítvány kiállítása kötelező, e nélkül nem kerülhet forgalomba magyar áru az EU-ban.