Zöldség-gyümölccsel szemben támasztott elvárások

Zöldség-gyümölccsel szemben támasztott elvárások

Zöldségek, gyümölcsök

Az Európai Unió mintegy 40 zöldség- és gyümölcsfajta esetében kötelezővé tette a minőségi előírások alkalmazását. A minőségi előírások alapját a minimumkövetelmények képezik.

Eszerint a termény legyen

  • ép;
  • egészséges;
  • tiszta;
  • friss megjelenésű;
  • állati kártevőktől, betegségektől mentes;
  • nem természetes felületi nedvességtől, idegen szagtól és íztől mentes;
  • megfelelően fejlett és;
  • érett.

A termékek négy minőségi kategóriába sorolhatók:

Extra osztály –  kváló minőségű termékek

I. osztály – a kereskedelembe kerülő áruk nagy részét az I. osztályú termékek kell, hogy képezzék

II. osztály – a minimumkövetelményeknek feleljenek meg, legyenek piacképesek

III. osztály – A III. osztályú áruk kereskedelmi forgalomba nem hozhatók

A kötelező előírások méretelőírásokat is tartalmaznak. Ezeket a termék jellemzőinek megfelelően határozzák meg. Így vonatkozhatnak:

  • az átmérőre (pl. alma esetében),
  • a tömegre (pl. saláta esetében),
  • a hosszra (pl. cukkini esetében)
  • vagy ezek kombinációjára.

A hazai terményeket a Magyar Élelmiszerkönyv előírásai alapján osztályozzák a szakértők.

Exportra szánt zöldség-gyümölcs esetében a minőségi kategóriákat tartalmazó bizonyítvány kiállítása kötelező, e nélkül nem kerülhet forgalomba magyar áru az EU-ban.

Tegye fel kérdéseid

Bármilyen szabvány vagy folyamat bevezetésére is van szüksége, teljeskörű rendelkezésére állunk az igényfelméréstől, a bevezetésen és az audit felügyeletén át, a munkatársak betanításáig

Kapcsolatfelvételi űrlap (Kapcsolati oldal)