Teljesítménymenedzsment

A logisztikát már az ókori Római birodalomban sikerrel alkalmazták a légiók mozgatásában és élelmezésében, a polgári életben azonban a XX. század közepént nyert elismerést. Ennek a szintetizáló tudományterületnek megismerése, részterületeinek alkalmazása nagyban hozzájárul a sikeres vállalkozások gazdasági eredményeihez. Jelen cikksorozatunkban Dr. Benkő János ír a logisztika jelentős szerepéről, ezzel rávilágítva a tudományterület gazdasági hasznára, alkalmazásának előnyeire.

Bármilyen szervezetről vagy vállalatról legyen is szó, a benne zajló folyamatok között anyagi természetűek mindig előfordulnak. Az anyagi áramlások egyes esetekben a vállalat küldetésének hordozói, ilyenek a szállítmányozók, fuvarozók stb., más esetekben az anyagi folyamatoknak csak kiegészítő funkciói vannak, pl. egy kórházban, ahol az anyagáramlás fontos, de nem tartozik a tevékenység lényegéhez. A vállalat működéséhez természetesen nemcsak az említett belső, hanem külső, a vállalatok közötti anyagi jellegű kapcsolatok is hozzátartoznak. A vállalatok e folyamatokon keresztül kapcsolódnak be a gazdaság egészének anyagi vérkeringésébe.

A logisztika fogalma és feladata

Az anyagi folyamatok a tér és az idő szakaszosan folytonos függvényei. A szakadások alapvető okai a munkamegosztás és a termelés szakosodása, amelyek térbeni és időbeni különbségeket eredményeznek a termelésben és az elosztásban. Mindezek miatt az anyagokat, félkész- és késztermékeket el kell juttatni az egyik helyről a másikra, továbbá ha azt akarjuk, hogy a szakadási pontokon a kapacitás különbségek miatt ne legyenek fennakadások, a termékek bizonyos készletét fel kell halmozni.

Az anyagáramok, a készletek, és az ezeket mozgásba hozó információk áramlásának vizsgálata, elemzése, irányítása ma már önálló tudomány, amit logisztikának nevezünk. A logisztikai menedzsment egy olyan unikum, amely az egyik legrégibb és az egyik legújabb vállalati tevékenység. A logisztika körébe tartozó tevékenységek: beszerzés, elosztás, szállítás, anyagmozgatás, raktározás, készletgazdálkodás, stb. a termelés szakosodása óta ismertek, és nehéz lenne olyan termelési vagy marketing tevékenységet említeni, amely ne igényelne, vagy korábban ne igényelt volna logisztikai támogatást. Napjainkban ezért nem maguk a tevékenységek jelentik az újdonságot, hanem logisztika szó mögött rejlő filozófia, ami a logisztika folyamatok irányításának integrált, rendszerszemléletű közelítése az ellátás, termelés és elosztás költségeinek csökkentése érdekében.

A logisztika az összes mozgatással és tárolással kapcsolatos tevékenységet integrálja, amelyek egyrészt elősegítik az anyagok és termékek áramlását a nyersanyaglelő-helyektől a végső felhasználásig, másrészt az anyagokat és termékeket mozgásba hozó az információk áramlását, azaz azzal a céllal, hogy biztosítsák a megfelelő szintű és elfogadható költségű áruellátást.

A logisztika tehát az áruk (anyagok, félkész- és késztermékek, szolgáltatások) mozgatásának, tárolásának, készletezésének stratégiája a beszerzéstől a fogyasztásig. Feladata, biztosítani a megfelelő áruválasztékot, a megfelelő mennyiségben, a megfelelő időben, a megfelelő minőségben és a megfelelő helyen a lehető legkisebb költséggel, amit 5M elvnek is neveznek.

Ossza meg ezt a bejegyzést közösségi oldalán!

Kedves Érdeklődő!

 

Mielőtt elhagyná oldalunkat, és szerezzen naprakész tudást a szakértőink által összeállított cikkekből, tanulmányokból, letölthető anyagokból! A feliratkozás ingyenes ugyan, de megszerezhető tudás felbecsülhetetlen!

Nincs más teendője, mint hogy , kitölti az űrlapot (csak 1 perc az egész) és várja a hamarosan megérkező első levelet.